ÅPNER SEG: Melania Trump er på Afrika-turné uten ektemannen sin, USAs president Donald Trump. I Egypt fikk reportere stille henne en rekke spørsmål, hvor hun blant annet innrømmer at hun noen ganger må be mannen sin legge vekk telefonen, og at hun er lei av spørsmål rundt klærne hun går med. Video: CNN Vis mer Vis mer

- Skulle ønske folk fokuserte på hva jeg gjør, ikke hva jeg har på meg

Melania Trump slår tilbake mot kritikken etter Afrika-turen.

- Det jeg gjør, er veldig viktig - hva vi gjør med amerikansk bistand, og hva jeg gjør med mine tiltak, og jeg skulle ønske folk fokuserte på hva jeg gjør, ikke hva jeg har på meg, uttalte Melania Trump til pressen foran pyramidene i Giza ved Kairo lørdag.

«Kolonialt» antrekk

Seansen i Egypt kom på tampen av den amerikanske førstedamens offisielle besøk til fire afrikanske land. Men som så ofte før har det vært andre ting enn Melanias møter med statslederne som har fanget oppmerksomheten.

Da 48-åringen ble kjørt rundt på en kort safari i Kenya, hadde hun av alle ting valgt å iføre seg en tropehjelm - som for en stor del ble båret av hvite vestlige aktører fra de gamle kolonimaktene på 18- og 1900-tallet. Hodeplagget kompletterte et antrekk som for øvrig besto av ridebukser og og støvler.

SYMBOL FRA KOLONITIDA: Tropehjelmen forbindes for en stor del med kolonitida og hvit undertrykkelse i Afrika. Her fra den Oscar-belønte filmen «Mitt Afrika» (1985), hvor Meryl Streep spiller den danske forfatteren Karen Blixen, som drev kaffeplantasje i Britisk Øst-Afrika, dagens Kenya. T.v. Robert Redford som Blixens elsker Denys Finch Hatton. Foto: Universal Pictures / NTB Scanpix
SYMBOL FRA KOLONITIDA: Tropehjelmen forbindes for en stor del med kolonitida og hvit undertrykkelse i Afrika. Her fra den Oscar-belønte filmen «Mitt Afrika» (1985), hvor Meryl Streep spiller den danske forfatteren Karen Blixen, som drev kaffeplantasje i Britisk Øst-Afrika, dagens Kenya. T.v. Robert Redford som Blixens elsker Denys Finch Hatton. Foto: Universal Pictures / NTB Scanpix Vis mer

Tropehjelmen er blitt et symbol på kolonial undertrykkelse, og nå til dags vil man sjelden se hodeplagget i bruk.

VEKKER OPPSIKT: Melania Trump tiltrekker seg en eller annen oppmerksomhet nesten uansett hva hun gjør. F.v. «I really don't care. Do u?»-jakka fra besøket til migrantbarn ved den meksikanske grensen i juni; i Egypt lørdag; og med tropehjelm i Kenya fredag. Foto: Reuters, AP / NTB Scanpix
VEKKER OPPSIKT: Melania Trump tiltrekker seg en eller annen oppmerksomhet nesten uansett hva hun gjør. F.v. «I really don't care. Do u?»-jakka fra besøket til migrantbarn ved den meksikanske grensen i juni; i Egypt lørdag; og med tropehjelm i Kenya fredag. Foto: Reuters, AP / NTB Scanpix Vis mer

- Soldater, guider og vilteksperter har for lengst erstattet tropehjelmen med mer praktiske og mindre kontroversielle hodeplagg, men de brukes fremdeles seremonielt i en håndfull land - og av turister i Afrika som har begrenset kjennskap til lokale forhold og hva som er passende opptreden, skriver den britiske storavisa The Guardian.

- Tropehjelmen du hadde på deg, ble brukt av kolonialister i den mørke tidsalder. Det blir ikke godt mottatt av oss afrikanere. Hvem har du rådført deg med? spør Pauleen Mwalo fra Nairobi førstedamen på Twitter.

Reparasjon?

Melanias tur tolkes av enkelte som et forsøk på å reparere det dårlige forholdet ektemannen Donald har pådratt seg til afrikanske aktører etter flere uheldige uttalelser - som da han kalte flere land på kontinentet for «drittland» og heller ønsket at USA skulle ta imot innvandrere fra land som Norge. Han tiltrakk seg også negativ oppmerksomhet da han hyllet det ikke-eksisterende landet Nambia.

LITT FOR NÆRMT: USAs førstedame Melania Trump besøkte Nairobis nasjonalpark 5. oktober som en del av sin Afrika-turné. Her går det nesten veldig galt under elefant-besøket. Video: AP DV via NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Men førstedamen har altså selv få problemer med å tiltrekke seg uheldig oppmerksomhet. Mange har friskt i minnet at hun hadde på seg ei jakke med påskriften «I really don't care. Do u?» da hun reiste til den meksikanske grensen for å besøke migrantbarn, etter avsløringen av at barn ble skilt fra foreldrene og satt i «bur» av immigrasjonsmyndightene.

Melania fikk for det meste en varm velkomst på Afrika-turen. Men da bilkortesjen hennes kjørte gjennom Malawis hovedstad Lilongwe, passerte den et skilt med påskriften #NOTASHITHOLE (#IKKEETDRITTLAND), ifølge AP.

Under pressekonferansen i Giza uttalte Melania at hun aldri har hørt presidentektemannen uttale seg negativt om Afrika. Hun fortalte også at hun stundom ber sin Twitter-ivrige livspartner om å legge ned telefonen.

- Jeg er ikke alltid enig i det han tvitrer - og det sier jeg til ham. Jeg gir ham min oppriktige mening og råd. Noen ganger hører han på meg, noen ganger ikke. Men jeg har min egen stemme og egne meninger, og det er veldig viktig for meg at jeg uttrykker hva jeg føler, sa hun.