Skulle ønske folk sparte mer...

Finansminister Gudmund Restad er ikke overrasket over at folk fortsetter kjøpefesten tross renteoppgangen, men ønsker seg mer sparing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det økte forbruket viser at folk flest har god råd etter er romslig lønnsoppgjør. De titter heller i sin egen lommebok enn å høre på de politikerne som svartmaler mest, sier Restad til Dagbladet.

han mener det var ventet at forbruket ville øke som følge av et rekordgodt lønnsoppgjør i vår.

- Det ble lagt inn 10 milliarder kroner i ekstra kjøpekraft til lønnsmottakerne, selv om renteoppgangen etterhvert vil spise opp lønnsøkningene for mange. Det er også viktig å huske på at renteoppgangen ikke bare har betydd inndraging. De som har innskudd og renteinntekter av kapital vil jo få økt kjøpekraft som følge av renteøkningene, sier Restad, som skulle ønske at folk sparte mer.

- Som et generelt råd vil jeg si at det er lurt å bruke mindre og spare mer, særlig i usikre tider. Slik vil man kunne utjevne topper og bunner i økonomien. Nå er det særdeles attaktivt å spare i bank. Men spareformen må folk selv vurdere, sier Restad.

Han tror ikke folk trøstehandler og hamstrer foran dårlige tider.

Trygg og grei økonomi

- Nei, hvis folk hadde vært redde for dårlige tider, hadde de opptrådt annerledes. Det høres ikke sannsynlig ut at folk hamstrer en masse sko, klær og slike motepregete varer fordi de tror på en krise. Når handelen med forbruksvarer øker, må det tolkes slik at mange har en trygg og grei økonomi, og at de har tillit til at politikerne vil gjøre alt for å få renta ned, sier Restad.