- Skulle ønske jeg var død

ØST-JERUSALEM (Dagbladet): I over halvannet år har Anjad Mahir Abdul Latif al-Sa'adi (19) ligget strak på sykesenga. Halve kroppen er lammet, og 19-åringen kan ikke lenger snakke. Annet enn med øynene og venstre arm. Anjad er en av de mange tusen glemte og skadde ofrene i den pågående konflikten i Midtøsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare tre dager etter at intifadaen startet i september 2000, ble Anjads skjebne beseglet. Anjad og vennene hans kaster stein på israelske soldater like utenfor flyktningleiren Jenin. Guttegjengen blir møtt med tåregass og gummikuler.

Etter hvert skyter soldatene også med skarpt, og ei kule suser inn i Anjads hode. Unggutten faller på bakken. Bevisstløs. Seks måneder etter våkner han opp på et sykehus i Amman. I dag er Anjad overført til Makassad-sykehuset i Øst-Jerusalem.

Halve Anjads munn er lammet, og han kan ikke lenger smile eller snakke. Bare med sine varme og brune øyne og små hodebevegelser klarer unggutten å uttrykke følelser. Slik har den spinkle gutten levd i snart 19 måneder.

Håper på mirakel

- Han har sagt at han ønsker at han ble drept av soldatene. Da hadde han blitt martyr. Nå ligger han i stedet lammet og alene i sykesenga. Må Gud hjelpe ham, sier faren Mahir Abdul Latif al-Sa'adi.

Pappa Mahir har vært sammen med Anjad på sykehuset de siste 25 dagene. For å komme på besøk til sønnen måtte faren smugles ut av Vestbredden og inn i Jerusalem. Israelerne tillater ikke innbyggerne i Jenin innreise til den hellige byen. Det har ført til at Anjad ikke har sett vennene eller søsknene siden han ble skutt i hodet for snart 19 måneder siden.

Når faren forteller Dagbladet om isolasjonen, svartner Anjads øyne. Hjernen og tankene hans fungerer som normalt selv om storparten av Anjads kropp ikke lenger følger guttens ordre.

- Anjad har etter hvert lært seg å skrive, og han kan kommunisere bedre enn før, forklarer far Mahir.

- Anjad forstår

Anjads øyne smiler varmt igjen. Han gir et lite nikk med hodet. Faren forteller at både han og sønnen er bekymret disse dagene. De to kommer fra flyktningleiren i Jenin - hvor det nå pågår kraftige kamper mellom israelerne og palestinerne.

Menneskerettighetsorganisasjoner frykter at opp mot hundre mennesker er drept og tusen er skadd i Jenin.

- Anjad forstår hva som foregår på Vestbredden og har forklart meg at han håper på et mirakel. Vi frykter at det pågår en massakre hjemme, sier pappaen.

Anjad beveger på hodet for å vise at han er enig. Øynene hans funkler. Vi spør om han har mistet mange av vennene sine siden intifadaen startet for snart 19 måneder siden.

19-åringens hode gjør kjappe, små nikk. Han løfter den venstre armen engasjert og beveger hånda fram og tilbake mange ganger. Faren sier at det betyr at Anjad har mistet et titall av vennene sine. Anjad nikker igjen med hodet mens en rekke mørke gurglelyder kommer ut av hans åpne munn.

Så forteller faren at han håper på et mirakel sånn at sønnen skal få komme hjem til familien i flyktningleiren i Jenin.

Ikke ofte besøk

- Anjad drømmer om å få familie. Om å leve et normalt liv igjen. Må Gud gi ham helsa tilbake. Vi har heller ikke så mye penger, så vi kan ikke besøke ham så ofte vi vil. Men det er vondt å være hjemme og vite at han ligger her alene, sier pappaen.

Anjads kropp ligger musestille mens han hører på faren. Den friske armen ligger igjen slapt over hans spinkle bryst. De brune øynene synes fryktelig triste.

- Gud har en vilje med alt han gjør. Men han satte Anjad på en kraftig prøve, sier faren stille.

Glemmer gårsdagen

Hver eneste dag hører vi om tallene på skadde og drepte israelere og palestinere. Det får en fort til å glemme gårsdagens skadde og drepte. Men på hvert eneste sykehus i Israel og de palestinske områdene ligger ofre som Anjad. De fleste er nok ikke like hardt skadd som Anjad, men de er like fullt mennesker som har fått ødelagt sine liv.

Anjads hjemby, Jenin, er en av byene som er verst rammet av intifadaen. Den palestinske organisasjonen LAW har fått bekreftet at 88 er drept i Nabulus og Jenin de siste dagene. I tillegg frykter LAW at mellom 1000 og 1500 personer er skadd bare i Jenin.

Dermed kommer sykehussengene til å fylles med flere alvorlig skadde. Uten at det hjelper Anjad. Bare et mirakel kan få han opp fra sykesenga.

LENKET TIL SENGA: Anjad Mahir Abdul Latif al-Sa'adee (19) ble skutt da intifadaen begynte, og har siden vært lenket til sykesenga.