<strong>FORSVANT:</strong> Det var denne dokka som søndag kveld forsvant i Byfjorden i Bergen, etter å ha blitt kastet over bord fra KV «Tor» i forbindelse med en øvelse. Foto: Forsvaret / Kystvakten KV «Tor»
FORSVANT: Det var denne dokka som søndag kveld forsvant i Byfjorden i Bergen, etter å ha blitt kastet over bord fra KV «Tor» i forbindelse med en øvelse. Foto: Forsvaret / Kystvakten KV «Tor» Vis mer

Kystvakten mistet dokke

Skulle øve på «mann over bord», men «mannen» forsvant

- Hvordan synes dere den øvelsen gikk? spør bergensadvokat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Politiet gikk seint søndag kveld ut med en noe uvanlig etterlysning. For i forbindelse med en «mann over bord»-øvelse i Byfjorden i Bergen, hadde kystvaktfartøyet KV «Tor» mistet en øvingsdokke.

Politiet opplyste at dokka, som skulle reddes men endte opp som savnet, kunne befinne seg i området mellom Hegreneset, Sandviken og Skuteviken.

Dokka var fortsatt ikke funnet da Dagbladet snakket med operasjonsleder Per Algerøy i Vest politidistrikt like etter klokka 8 mandag morgen.

- Vi kjenner ikke til hva som har skjedd, utover at Kystvakten hadde en øvelse og at en dokke kom på avveie i forbindelse med dette, sa operasjonslederen, som opplyste at politiet ikke jobbet aktivt for å finne dokka.

- Dette lover ikke bra

Etterlysningen, som ble lagt ut på Twitter søndag kveld, ble raskt møtt med reaksjoner fra en rekke Twitter-brukere:

«Hvordan synes dere den øvelsen gikk?», spør bergensadvokat Anders Wyller.

«Dette lover jo ikke så veldig bra!?», skriver en annen Twitter-bruker.

<strong>Kommunikasjonssjef:</strong> Kommandørkaptein Torill Herland. Foto: Forsvaret
Kommunikasjonssjef: Kommandørkaptein Torill Herland. Foto: Forsvaret Vis mer

«Hvis jeg noen gang faller over bord håper jeg det ikke er Kystvakten som kommer til redning», skriver en tredje.

- Ble funnet

Kommandørkaptein Torill Herland, som er kommunikasjonssjef for Sjøforsvaret, kan berolige de som frykter å ikke bli reddet av Kystvakten.

- Kystvaktfartøy 2 har testet ut et nytt dronesystem, som del av et samarbeid mellom Kystvakten og Kystverket. For å teste dette systemet kastet de klokka 18.45 i går kveld ut en dokke, med mål om at denne dronen skulle gjenfinne dokka, sier Herland.

Det klarte den imidlertid ikke. Øvelsen ble derfor avbrutt, men arbeidet ble gjenopptatt i dag tidlig.

- Dokka ble gjenfunnet i dagslys klokka 8.30 i morges, sier Herland.

- Unikt i verden

Kystvakten og Kystverket er etter eget utsagn først i Norge og unike i verden med å benytte denne dronekapasiteten i stor skala til sjøs.

- Mange nasjoner ser til Norge på dette området. Dronen kan sniffe forurensning i luft, se oljesøl på vann og detektere radioaktivitet. I tillegg har den nattoptikk og skal benyttes i søk- og redningsarbeid, sier Herland.

DRAMATISK: De 14 om bord i fiskebåten «Kamaro» ble tvunget til å hoppe ut i den iskalde sjøen, for at helikopterne skulle greie å plukke dem opp. Video: Kystvakten Vis mer Vis mer

Tabbeøvelsen søndag kveld skal derfor på ingen måte gi grunn til bekymring for folk som havner i havsnød, og behøver hjelp fra Kystvakten, mener kommandørkapteinen.

- Dette var en «mann over bord»-øvelse. Å kaste en dokke over bord er noe de gjør stadig vekk for å teste besetningen. I dette tilfellet var det dronesystemet som skulle testes. Og når noe er i en testfase så er det en fare for at ting ikke går etter planen, sier Herland og understreker at fartøyet ville fulgt normale prosedyrer ved en reell redningsaksjon.

<strong>DRONE:</strong> Kystverket har i samarbeid med Sjøfartsdirektoratet og Statens strålevern gått til innkjøp av fem drone-systemer. Foto: Kystvakten «KV Tor»
DRONE: Kystverket har i samarbeid med Sjøfartsdirektoratet og Statens strålevern gått til innkjøp av fem drone-systemer. Foto: Kystvakten «KV Tor» Vis mer

Skal overvåke kysten

Nybrottsarbeidet med dronebruk er et samarbeid mellom Kystvakten, Kystverket, Sjøfartsdirektoratet og Statens strålevern. Dronesystemet blir utplassert på fem av de indre kystvaktfartøyene, som patruljerer norskekysten.

Systemet er tiltenkt bruk til støtte i oljevernaksjoner, samt søk- og redningsaksjoner.

I tillegg skal dronesystemene også kunne løse oppgaver for Statens strålevern og Sjøfartsdirektoratet, ved henholdsvis deteksjon av radioaktivitet og ulovlige utslipp av svovel, opplyser Kystverket.

Anskaffelsen er også i tråd med regjeringen dronestrategi, og er tenkt ut i full bruk i løpet av første halvår i år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer