Skulle på Unesco-ferie

BERLIN (Dagbladet): Foreldrene trodde at barna deres allerede lekte seg i Middelhavets bølger, da de fikk det tragiske dødsbudskapet etter flykatastrofen over Bodensjøen natt til i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For egentlig skulle de 52 barna og ungdommene pluss deres fem reiseledere ha vært framme ved feriestedet Costa Dorada utenfor Barcelona allerede lørdag kveld. Men turoperatøren kjørte dem til feil flyplass utenfor Moskva, til Domodedovo i stedet for Sjeremetevo, slik at de mistet ruteflyet til Barcelona.

Tupolev-maskinen fra selskapet Bashkirian Airlines, som er et av selskapene som oppsto etter oppløsningen av Aeroflot, ble chartret for å få barna fram til bestemmelsesstedet. Turen som skulle ende i døden i 12000 meters høyde, startet klokka 22.48 mandag kveld (lokal tid).

Sjokk og sorg

Det var eliten blant Ufas skolebarn, døtre og sønner av regjeringsansatte og intellektuelle, som ble drept da Tupolev 154-maskinen fra Bashkirian Airlines med 69 mennesker om bord kolliderte med et Boeing 757-lastefly tilhørende kurerfirmaet DHL.

Bulat Biglov (14) hadde drømt om å se havet. Nå var han endelig på vei til drømmeferien ved Costa Dorada.

- Han gledet seg slik til turen. Han var så oppspilt, men hadde også reisefeber. Det siste jeg sa til ham var at han måtte nyte sin siste sommerferie som bekymringsløst barn. Når du kommer hjem, må du fortelle oss alt du har opplevd, sa jeg da vi tok farvel. Jeg overtalte ham til å reise, forteller Bulats mor gråtende.

- Hadde Bulat reist som planlagt lørdag, hadde ikke dette skjedd. Men jeg var ikke urolig da Bulat ringte hjem søndag og forklarte at de hadde fått ei helg i Moskva, fortsetter hun.

Familie mistet fire

Den yngste av de russiske barna og ungdommene som befant om bord i Tupolev-flyet, var bare åtte år gammel. Alle var elever på samme skole i Ufa. Flere av de omkomne var søsken. En familie mistet fire av sine i tragedien.

Spania-turen var belønningen fra FNs barneorganisasjon Unesco for den flotte innsatsen som skolebarna hadde prestert i skoleåret som nettopp var avsluttet. Skolen i Ufa er bygd av og drives med støtte fra Unesco.

Fem av elevene ved Ufa-skolen kan takke seindrektige tjenestemenn ved det spanske konsulatet i Moskva for at de er i live i dag. De ble nektet visum, uten forklaring. Det samme skjedde en reiseleder. Han fulgte barna til flyplassen. Det neste han hørte var dødsmeldingen fra Tyskland.

Alle de pårørende i Ufa er sikre på at kapteinen på Tupolev-flyet, Aleksandr Gross, ikke kan klandres for katastrofen. De er overbevist om at den sveitsiske flykontrollen har skylda.

Gross var med 30 års erfaring fra spakene, en av de mest erfarne pilotene i selskapet. Russeren av tysk avstamning snakket perfekt engelsk. Ved siden av ham satt en inspektør i flyselskapet. Tryggere kunne ikke ungene reise.

Med gratis visa utstedt på rekordtid av tyske diplomater reiser de pårørende i Ufa i dag for å identifisere sine døde. Åtte av dem dro til Tyskland allerede i går kveld. I Basjkortostan er det utlyst landesorg.

71 OMKOM: 71 personer omkom i flyulykken over Überlingen i Sør-Tyskland natt til i går. 52 av de russiske passasjerene var barn og tenåringer under 18 år.