Skulle pågripes for våpentyveri da politiet fant bombe

Evakuerte nabolag i Siljan i går.

BOMBEGRUPPA PÅ VEI:  Her ankommer bombegruppa fra Oslo politidistrikt SIljan i Telemark i halv ett tiden i natt. En halv time senere var bomben uskadeliggjort.  Foto: Per Flåthe / Dagbladet
BOMBEGRUPPA PÅ VEI: Her ankommer bombegruppa fra Oslo politidistrikt SIljan i Telemark i halv ett tiden i natt. En halv time senere var bomben uskadeliggjort. Foto: Per Flåthe / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): Politiet i Telemark oppsøkte i går kveld boligen til en 33 år gammel Telemarksmann bosatt i Siljan i Telemark.

Mannen skulle pågripes for tyveri av flere våpen fra en bolig i Larvik, bekrefter krimsjef Knut Vidar Vittersø i Vestfold politidistrikt.

- Dette var ordinære, registrerte våpen, sier Vittersø til Dagbladet.

Han opplyser at det var et vitne til tyveriet som varslet politiet.

Sett av vitne - Vitnet observerte en mann som bar ting ut fra et hus og syntes det så rart ut så vedkommende noterte bilnummeret. Dette var bakgrunnen for at han skulle pågripes, sier krimsjefen om den tidligere domfelte 33-åringen.

Vittersø vil ikke si noe om hvor mange våpen som var savnet fra boligen, utover at det var mer enn ett.

Flere andre gjenstander var også stjålet.

Da den mistenkte 33-åringen skulle pågripes, fant politiet en tilsynelatende hjemmelaget bombe på hans bopel.

- Det er ser ut som den er hjemmelaget. Jeg har ikke den eksakte størrelsen på bomben, men det er antydet at den skal være på rundt en kilo av sprengstoffet TNT, sier politiadvokat Kristin Bjelkemyur-Østvold i morges.

33-åringen ble pågrepet sammen med en kvinne i 20-årene med tilknytning til samme bolig.

Uklart motiv De to, som er godt kjent av politiet fra tidligere, skal ikke ha vært samarbeidsvillige da politiet ønsket å avhøre dem i natt.

- Vi har ikke gjort noen formelle avhør. De har ikke vært samarbeidsvillige, og det blir ikke noe avhør før i morgen, sa operasjonsleder Vidar Aaltvedt ved Telemark politidistrikt til Dagbladet i natt.

Aaltvedt opplyser at det er uklart hva de skulle gjøre med bomba, eller om den er laget av de pågrepne.

Politiet startet umiddelbart med evakuering av beboere i en radius på ca 100 meter fra funnstedet da bomba ble funnet. I 00.20-tida opplyste politiet at denne radiusen var økt til 200 meter.

Politiet ba om bistand fra Oslo-politiets bombegruppe, som ankom stedet ved 00.30-tida i natt.I ett-tida var bomben uskadeliggjort.