-  Skulle rømme med gisler

Med Speen Yar Kahn (28) i spissen ble seks fanger i går morges avslørt da de skulle rømme fra Ringerike fengsel ved bruk av våpen og gisler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TYRISTRAND (Dagbladet): Klokka sju i går morges gikk alarmen etter tips ved Ringerike fengsel. Da besluttet direktør Sigbjørn Strand å tilkalle en væpnet styrke fra Beredskapstroppen i Oslo politidistrikt for å flytte og omplassere seks innsatte. Fire av dem ble fraktet til andre fengsler i Østlandsområdet, mens to av dem ble flyttet til den rømningssikre høyrisikoavdelingen.

Fengselsdirektør Sigbjørn Hagen som har ledet virksomheten ved Ringerike fengsel siden det moderne fengslet ble åpnet i 1997, sier at gårsdagens hendelse er den mest alvorlige han har opplevd.

-  Vi hadde fått informasjon om at et visst antall fanger hadde planer om å bruke våpen for å rømme og at det også skulle befinne seg ammunisjon i fengslet, sier han.

-  Tirsdag kveld merket flere av de fast ansatte en endring i stemningen blant noen fangene. Informasjonen om at det var planlagt en rømning kombinert med et opprør, gjorde at vi ikke torde vente før vi aksjonerte, sier Hagen.

-  Storkriminell

Fra klokka 07 i går morges ble det også innført cellefengsel, det vil si at ingen av de ca. 160 innsatte får lov til å forlate cellene sine.

-  Vi skal nå endevende hele anstalten for å se om vi finner våpen eller ammunisjon, sier Hagen.

Etter det Dagbladet erfarer mistenker politi og fengselsledelsen Speen Yar Kahn for å være hovedmannen bak rømningsplanene.

Han ble dømt til fem års fengsel i Borgarting lagmannsrett 3. mars i år. Politiet mener Kahn sympatiserer med en av de kriminelle gjengene i Oslo, og ifølge politiet er han storkriminell. I august 1999 stilte han opp i et intervju med Dagbladet. Kahn og en kamerat poserte foran hver sin Ferrari.

-  Jeg leaser min Ferrari Mondeal kabriolet. Hver måned betaler jeg 7000 kroner, sa Kahn.

-  Du betaler ikke skatt. Hvor får du pengene fra?

-  Jeg tjener en del på å mekle, sa Kahn. Med mekling mente Kahn at han er en person i det kriminelle miljøet som ordner opp og bidrar til å løse konflikter.

Millionbedragerier

Ankebehandlingen i Borgarting lagmannsrett tidligere i år ble en samledom som omhandlet tre forskjellige dommer fra tre forskjellige tingretter: Kahn ble 14. mars 2003 dømt i Oslo tingrett for blant annet medvirkning til legemsbeskadigelse, flere tilfeller av utbytteheleri, som heleri av 119 skarpe skudd og flere verdifulle smykker. Han ble også funnet skyldig i grove fartsovertredelser.

13. juni 2003 ble han i Asker og Bærum tingrett dømt for en rekke bedragerier. Tingretten anslo bedrageriene til vel 3,3 millioner kr.

Legemskrenkelsene gjaldt angrep på unge jenter som ble slått med jernstang og sparket i hode og mage. Ei jente fikk nyreskade, en annen brudd i bein og arm.

-  Hvorfor skulle min klient forsøke å rømme når han snart skal prøveløslates? spør Kahns advokat John Christian Elden.

Tatt i Indonesia

Av de øvrige fem som knyttes til rømningsplanene er en 30 år gammel Oslo-mann som i april ble pågrepet i Indonesia. Han var på flukt fra politiet med falske pass.

Også en 34 år gammel mann fra Oslo blir koblet til fluktplanene. Han ble for få dager siden dømt til 12 års fengsel i Oslo tingrett.

Kilder knytter ham til enkelte personer i ransmiljøet.

To utenlandske statsborgere som begge er dømt for grove narkotikaforbrytelser og en nordmann er også mistenkt for å stå bak rømningsplanene.

SLO ALARM: Klokka sju i går morges gikk alarmen ved Ringerike fengsel. Da besluttet direktør Sigbjørn Strand å tilkalle en væpnet styrke fra Beredskapstroppen i Oslo politidistrikt for å flytte og omplassere seks innsatte. Ifølge tips skulle de rømme.