Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Skulle selges til slemme menn

Barbora Skrlova (33) forteller om hvordan hun forandret identitet til «Adam» (13).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Guttekvinnen» Barbora Skrlova (33), som i Norge lurte alle til å tro at hun var den 13 år gamle skolegutten «Adam», snakker for første gang siden hun ble utlevert til Tsjekkia tidligere i år.

I et intervju med den tsjekkiske avisa Mlada Fronta Dnes, beskriver hun hvordan hun ble tvunget til å endre identitet. Hun beskriver også hvordan hun selv er blitt mishandlet, og tvunget til å delta i mishandlingen av sine «lillebrødre» Ondrej (7) og Jakub (9).

Hun tror motivet for hjernevaskingen og mishandlingen var at hun skulle selges til «slemme menn».

- Jeg er ingen forbryter. Men jeg måtte holde Ondrejs hode under vann, hvis ikke hadde de druknet meg, sier Skrlova igjennom stengslene som skiller henne fra den tsjekkiske journalisten.

Les også: «Guttekvinnen» siktet for overgrep mot barn

Fikk «medisiner»

Hun vil ikke tiltales med sitt virkelige navn, Barbora.

- Si «du» til meg, da er det lettere å snakke, sier hun.

SNAKKER UT I INTERVJU: Den såkalte guttekvinnen, Barbora Skrlova (33), forteller at hun ble tvunget til å mishandle barn og til å forandre identitet. Foto: OTTO BALLON MIERNY/AFP/SCANPIX
SNAKKER UT I INTERVJU: Den såkalte guttekvinnen, Barbora Skrlova (33), forteller at hun ble tvunget til å mishandle barn og til å forandre identitet. Foto: OTTO BALLON MIERNY/AFP/SCANPIX Vis mer

- Hvorfor forvandlet du deg til 13 år gamle «Anna»?

- Det begynte to eller tre år før jeg ble «Anna», tror jeg. Tante Katarina og tante Neci begynte med denne terapien med meg. Vi øvde på ulike navn som jeg måtte huske. Og når jeg ikke ga riktig svar, slo de meg. De stengte meg inne på et sted og ga meg medisiner.

- Og så ble du til «Anna»?

- «Anna» kom ut av dette. Gjennom terapien og medisinene oppnådde de sitt mål ved at jeg begynte å føle meg som «Anna».

Skrlova anklager søstrene Mauerova for tortur.

- Din egen mor har fortalt at rett før du ble sendt til barnehjemmet Klokanek fortsatt reiste hjem på besøk som den voksne Barbora. Hvorfor betrodde du deg ikke til din mor?

- Jeg dro dit først den siste tida, tidligere hadde de isolerte meg fullstendig og drev terapi med meg. Seinere begynte de å ta meg med på turer, men de fortalte meg med hvem, om hva, og hvor lenge jeg fikk lov til å snakke. Når de tok meg med hjem en stund, måtte jeg gjøre det Katarina sa til meg. Hun visste alltid om jeg gjorde som jeg ble fortalt. Om jeg ikke lystret, ble straffene enda verre.

- Ble gravd ned

image: - Skulle selges til slemme menn

- Ifølge anklagene skal du ha holdt Ondrej under vann i en balje. Det skal ha skjedd sommeren 2006 på ei hytte i nærheten av Brno.

- Jeg måtte holde ham under vann, hvis ikke hadde de druknet meg! Mot slutten var jeg helt utslått på grunn av terapien, de slo meg og brente meg og holdt meg også under vann. De gravde en grav til meg og puttet meg i den. De sa at «Barbora er død», de puttet meg i hullet og begynte å grave igjen. Og så trakk Klara meg opp derfra igjen.

- Skjedde dette på hytta i Veverské Bítýsce?

- På den turen var også Ondrej og Jakub med. Det skjedde fryktelige ting med dem der også. Men de hadde også lagt meg i graven tidligere, på turer hvor de bare hadde med meg.

- Hvem hjalp deg med å rømme fra barnehjemmet Klokanek?

- Det var to personer. Den ene kan jeg ikke fortelle navnet på, den andre kan jeg beskrive. (Ifølge Mlada Fronta Dnes sine kilder er den personen som hun ikke kan fortelle navnet på Barboras bror Jan Škrla. Den andre mannen er en annen siktet, Jan Turek).

- Hvorfor endret du identitet i Norge til «Adam» etter flukten fra Klokanek?

- Det anbefalte de meg.

- Hvem?

- En person som kom for å besøke Martin Fahrner som var sammen med meg i Norge. Han anbefalte meg at jeg måtte være Adam. Han sa at det ville være fryktelig om noen skjønte at jeg ikke var Adam. Jeg var redd. Men jeg sa til dem at jeg ville til Tsjekkia, at jeg skal si hva som helst, nervene mine var på høykant.

- Var du i Norge sammen med din far Josek Škrla også?

- Nei, ham traff jeg i Sverige og i Danmark. Ikke i Norge. Der snakket vi på telefonen sammen bare en gang.

- Kunne du ringe ham?

- Jeg gråt, jeg hadde det ille, til slutt ga de meg telefonen i hånda, der var pappa.

- Vet du hvor din far er nå?

- Ingen forteller meg noe, han er som sunket i jorda. Men noen vet det helt sikkert.

- Når du så befant deg i Norge i det huset, hvordan visste du at en bil ventet på deg og at du skulle rømme?

- Jeg fikk en melding på mobilen om at jeg skulle rømme mellom klokka fem og halv sju.

- Hvem fortalte deg det?

- Jeg vet ikke, det var ikke noe nummer der. Men mobilen hadde jeg fått av Martin Fahrner.

- Hvorfor tror du at alt dette skjedde med deg?

- Jeg tror at de ville gjøre meg til 13 år gamle «Anna» for at de seinere kunne selge meg til slemme menn, som gjør gale ting med barn, sier Skrlova

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media