Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Skulle sendes ut av landet i dag: Slik skjedde bussdrapene

Mange detaljer fra hendelsesforløpet fortsatt uklart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅRDAL/OSLO (Dagbladet): Mannen som er siktet for trippeldrapet på Valdressekspressen, skulle sendes ut av landet i dag, melder VG.

Gjerningsmannen var asyslsøker bosatt ved Årdal mottakssenter. Han skulle fly alene uten vakthold til Oslo før videre transport ut av landet.

Den sørsudansken Årdal-bosatte mannen i 30-åra som i går kveld sto bak bussdrapene på Valdresekspressen, ligger nå innlagt på Haukeland sykehus.

- Vi har politi på stedet som er vakthold, sier operasjonsleder i Sogn og Fjordane politidistrikt, Olaug Holme, til Dagbladet i natt.

Gjerningsmannen kom seg unna hendelsen med «lettere kuttskader».- Det blir en medisinsk vurdering på når han eventuelt blir fraktet et annet sted, den medisinske situasjonen kan jeg ikke uttale med så mye om nå, sier operasjonsleder i Hordaland politidistrikt til Dagbladet.

En norsk bussjåfør i 50-åra, ei norsk jente (19) og en svensk mann i 50-årene ble knivdrept i den svært dramatiske hendelsen på riksvei 53 i Sogn og Fjordane i går kveld.

Fortsatt er mange detaljer om selve hendelsesforløpet uklart, og akkurat når gjerningsmannen kom på bussen og begynte å drepe er usikkert. Her er det som er kjent av hendelsesforløpet så langt:

• 16.35: Ifølge rutetabellen kjører bussen fra Årdalstangen.

• 17.35-tida: En passasjer, sørsudaneseren i begynnelsen av 30-åra, går til angrep, og dreper bussjåføren, en svensk mann i 50-åra og en 19 år gammel kvinne. Det var ingen andre ombord i bussen, og akkurat hva som skjedde inne i bussen er det ingen vitner til.

Bussen blir stående langs riksvei 54 ved Jåteli, en halv kilometer fra brøytestasjonen ved Holsbru mellom Tyin og Årdal, i Årdal kommune.

• 17.35: Politiet får den første meldingen. De første meldingene går ut på at det skal ha vært en trafikkulykke. De første vitnene på stedet går bort til bussen og får øye på en mann med kniv. De får beskjed om å sette seg i bilen og låse dørene.

• 17.38: Første patrulje setter kursen mot åstedet. Patruljen kjører over Filefjell på grunn av stengte veier. Politiet må kjøre hele 89 kilometer før de er framme.

• 18.02: Sogn og Fjordane politidistrikt ber Oslo og Beredskapstroppen Delta om bistand. Deltatroppen pakker utstyret og setter kursen mot Årdal, men snur da det blir klart at gjerningsmannen kort tid etter er pågrepet.

• 18.47: Brannvesenet har kommet til stedet, og pågriper den antatte gjerningsmannen. Ifølge VG ble en ambulansearbeider skadet under pågripelsen.

HER SKJEDDE DRAPENE: Bussen sto langs riksvei 54 ved Jåteli, en halv kilometer fra brøytestasjonen ved Holsbru mellom Tyin og Årdal, i Årdal kommune. Grafikk: Dagbladet
HER SKJEDDE DRAPENE: Bussen sto langs riksvei 54 ved Jåteli, en halv kilometer fra brøytestasjonen ved Holsbru mellom Tyin og Årdal, i Årdal kommune. Grafikk: Dagbladet Vis mer

Brannvesenet skal ha bevæpna seg med hammere og annet utstyr, og angrep gjerningsmannen med pulverapparat da han kom ut av bussen, skrive avisa.

• 18.49: Politiet kommer fram til åstedet, nesten en og en halv time etter den første meldingen.

- Politiet reiste til stedet nokså umiddelbart, etter de fikk varsel. Det var den tiden den tok. Det var 89 kilometer for dem å kjøre fra Lærdal til stedet. Dette var den patruljen som fikk oppdraget, fordi at de var den nærmeste patruljen, sier politiinspektør Ronny Iden.

Iden innrømmer at det ikke er bra at politiet brukte så lang tid, men understreker at de ennå ikke vet mer om omstendighetene rundt. Politiet vet heller ikke akkurat hva som skjedde inne på bussen, eller hva som kan ha vært motivet bak drapene.

• Like før klokka 19: Politiet bekrefter at gjerningsmannen, som ble observert med våpen inne i bussen, er pågrepet. Han fraktes til sykehus med kuttskader. Beredskapstroppen snur og vender tilbake til Oslo.

• Like før klokka 22.30: Sykehuset melder at gjerningsmannen bare har lettere skader. De betegner skadene som «kuttskader».

Gjerningsmannen, en sørsudanesisk asylsøker født i 1982, var bosatt ved Årdal mottakssenter, bekreftes det i morges.

- Så langt vi har fått opplysninger om, ser det ut til at dette er en av våre beboere, sier regionsjef Bente L. Dalåker ved Hero Norge til NTB.

Kommunen har opprettet krisesenter og samlet fagpersonene de trenger. Det er også opprettet et pårørendesenter, der de som har behov for det kan møte direkte.

Pårørendetelefonen har nummer: 61 36 59 00.

JOBBER PÅ STEDET: Teknikere fra Kripos i arbeid ved bussen fra Valdresekspressen på Rv 53 ved Holsbru mellom Årdal og Tyin, der tre personer ble knivdrept mandag ettermiddag.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
JOBBER PÅ STEDET: Teknikere fra Kripos i arbeid ved bussen fra Valdresekspressen på Rv 53 ved Holsbru mellom Årdal og Tyin, der tre personer ble knivdrept mandag ettermiddag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media