- Skulle skyte Westergaard og sprenge Jyllandsposten

Men ingen norske mål gjenstår når rettsaken mot Davud, Bujak og Jakobsen starter tirsdag.

TILTALT:
Den terrorsiktede David Jakobsen (t.v.) med sin forsvarer Kjell T. Dahl i Oslo Tingrett under behandlingen av PSTs begjæring om forlenget isolasjon av de tre terrorsiktede David Jokobsen, Mikael Davud og Shawan Sadek Saeed Bujak.
Arkivfoto: Erlend Aas / Scanpix
TILTALT: Den terrorsiktede David Jakobsen (t.v.) med sin forsvarer Kjell T. Dahl i Oslo Tingrett under behandlingen av PSTs begjæring om forlenget isolasjon av de tre terrorsiktede David Jokobsen, Mikael Davud og Shawan Sadek Saeed Bujak. Arkivfoto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

De tiltalte er Mikael Davud (40), uigur fra Kina, Shawan Sadek Saeed Bujak (38), kurder fra Irak, og usbekeren David Jakobsen (33), alle med permanent oppholdstillatelse i Norge.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) siktet 8. juli i fjor de tre mennene for å ha inngått forbund med tanke på å begå en eller flere terrorhandlinger på norsk jord. I den endelige tiltalen utferdiget 8. juli i år, på dagen ett år senere, er ingen norske mål nevnt.

Tiltalen er utferdiget av statsadvokatene ved Det nasjonale statsadvokatembetet etter ordre fra Riksadvokaten.

Planla anslag Ifølge tiltalen skal de tre ha planlagt å gjennomføre anslag med eksplosiver mot Jyllands-Posten i Danmark. De skal også ha planlagt å skyte den danske karikaturtegneren Kurt Westergaard.

Påtalemakten mener Mikael Davud er hovedmann bak det antatte terrorforbundet og at de tiltalte har forbindelser til terrororganisasjonen al-Qaida.

Davud skal i fjor ha innrømmet planer om å ramme kinesiske interesser i Norge, men verken han eller de to andre innrømmer straffskyld i saken.

Ifølge tiltalen har David Jakobsen vært aktivt med i terrorplanleggingen fram til han selv tok kontakt med politiet 20. november 2009. Han har senere samarbeidet med politiet og PST, men ifølge påtalemyndigheten fritar ikke det ham for straffansvar.

- Deltok ikke - Det mest iøynefallende i tiltalen er at tidsperioden for Jakobsen er kortere enn for de andre. Men det bør ikke nødvendigvis føre til at man ser med så veldig mye mildere øyne på ham, sa aktor i saken, statsadvokat Geir Evanger, til NTB da tiltalen forelå i høst.

David Jakobsens forsvarer Rene Ibsen er av en helt annen oppfatning.

- Jeg deler ikke vurderingen av at han har gjort noe straffbart i perioden før. Vi mener at han aldri har inngått i noe terrorforbund i det hele tatt, sier Ibsen.

Overraskende Det mest overraskende med tiltalen er at den er begrenset til planer om terroranslag mot Jyllands-Postens lokaler i Danmark og drapsplaner mot Westergaard. Ingen norske mål, som den kinesiske ambassaden er nevnt, til tross for at PST en måned etter arrestasjonen sa at det dreide seg om terror på norsk jord.

- Det er mulig saken har vært skrudd slik underveis fra PSTs side. Men nå har den vært gjennom to ledd, først hos Det nasjonale statsadvokatembetet og senere hos Riksadvokaten. Der er det samstemmighet om at dette dreide seg om Jyllands-Posten og Westergaard, sier Evanger.

- Som ventet Som Rene Ibsen er også Mikael Davuds forsvarer Carl Konow Rieber-Mohn overrasket over at påtalemyndigheten satser alt på Danmark-sporet. Advokat Brynjar Meling, som forsvarer Shawan Sadek Saeed Bujak, er ikke like overrasket:

- Det var som ventet, men tiltalens utforming er interessant. Den viser at min klient blir trodd på det han har forklart, sier Meling.

Rettssaken skulle egentlig ha startet 31. oktober, men ble utsatt 14 dager fordi flere av forsvarerne var opptatt i en større narkotikasak som måtte forlenges to uker.

Det er satt av seks uker til saken, som administreres av tingrettsdommer Oddmund Svarteberg.

Ingen er blitt dømt for å ha inngått terrorforbund i Norge tidligere. Arfan Bhatti var i sin tid tiltalt for det, men ble frikjent. (©NTB)
(NTB)

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer