Slik er hetsen mot Oslos miljø-byråd Lan Marie Nguyen Berg:

- Skulle slå meg i bakhodet med spade, begrave meg og få Veidekke til å asfaltere over meg

Tror ikke hun hadde orket ta jobben hvis hun visste hva hun gikk til.

VILLE IKKE ORKET: Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, tror ikke hun ville tatt jobben hvis hun på forhånd visste hvor mye hets hun ville bli utsatt for. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
VILLE IKKE ORKET: Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, tror ikke hun ville tatt jobben hvis hun på forhånd visste hvor mye hets hun ville bli utsatt for. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Byråden for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg har lenge vært utsatt for heftig kritikk, som ofte har tippet over i hets, trusler og svært grovt språk.

I NRK P2s «Politisk kvarter» fortalte hun om hvordan hetsen har artet seg, med følgende eksempel fra et kommentarfelt i VG:

- Noen hadde lagt opp et slags trinnvis løp, hvordan man skulle slå meg i bakhodet med spade, og grave et hull og begrave meg og ringe Veidekke sånn at de kunne asfaltere over meg, fortalte Berg til NRK.

- Ville blitt for tøft

Hetsen har vært så ille at hun ikke tror hun ville tatt jobben som byråd for miljø og samferdsel i Oslo, hvis hun på forhånd hadde visst hva hun gikk til.

Hun hadde rett og slett ikke våget, innrømmer hun i dag.

- Jeg hadde tenkt at det ble for tøft, og derfor ikke turt. Samtidig ville jeg ikke nå vært det foruten, fordi jeg er stolt av det vi har fått til i Oslo, sier Berg til NRK.

I forrige uke skrev Nettavisen at trusler mot Berg har ført til at hun har blitt tvunget til å bruke rådhusets biler 37 ganger i oktober. Berg forteller at hun ikke lenger kan leve som før, grunnet trusler.

Byråden sa likevel på «Politisk kvarter» at hun har lært seg til å leve med og tåle hetsen, blant annet ved å prøve å unngå å lese den.

- Jeg har oppdaget at jeg er sterkere enn det jeg hadde trodd, sa hun til NRK.

- Kan ikke leve som før

Berg sier hun ikke er redd for kritikk eller kritisk journalistikk. Samtidig er MDG-profilen bekymret for at hatretorikk kan føre til at andre kvinner velger å holde seg utenfor samfunnsdebatten.

- Jeg kan ikke lenger leve som jeg gjorde tidligere, og i perioder ikke bevege meg på samme måte. Det innskrenker friheten min. Og så er det mye hets og sjikane, som jeg har lært meg å leve med.

Hetsen mot Lan Marie Nguyen Berg har pågått lenge, med en Facebook-melding fra en Frp-studieleder i januar i år som et bunnpunkt.

Bilforkjempere

Forkjempere for bilbruk i Oslo har vært i forreste linje blant dem som bruker harde ord mot Berg på Facebook. Nettavisen har ført an med en rekke kritiske artikler om Bergs og byrådets satsing på å gjøre Oslo bilfritt, ofte etterfulgt av hissige kommentarfelter.

I forrige uke toppet det seg, da Nettavisen skrev om byrådens økende bruk av Oslo kommunes biler.

Selv om årsaken var sikkerhetssituasjonen, var Nettavisens Facebook-introduksjon av saken at «Samtidig som miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (Miljøpartiet De Grønne) stopper velgernes kjøring, tvinges hun til å øke sin egen bilbruk kraftig».

Nyhetsredaktør Erik Stephansen tok senere selvkritikk på at Nettavisen kunne bli flinkere til å presisere at «Lan Marie Nguyen Berg har et formelt, demokratisk flertall bak seg i Oslo bystyre, og at hun fortjener respekt for å være en modig og handlekraftig politiker».

Opprørt av sex-trakassering

Det er ikke bare hets og sjikane som er et problem for unge kvinner i politikken.

43 prosent kvinner over 17 år har opplevd krenkende eller plagsom seksuell oppmerksomhet, viser Ipsos har hentet inn på oppdrag fra Dagbladet. I aldersgruppa 25-39 år svarer hele 65 prosent av kvinnene at de har opplevd uønsket krenkende eller plagsom seksuell oppmerksomhet.

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne opplyser til Dagbladet at hun opprøres over tallene i Ipsos-målingen.

- Seksuell trakassering er uakseptabelt og ulovlig. Jeg er glad for at tema er blitt satt på dagsorden, blant annet gjennom kampanjen #metoo. Kampanjen bidrar til å løfte fram viktige historier fra kvinner og menn verden over.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer