VILLE IKKE ORKET: Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, tror ikke hun ville tatt jobben hvis hun på forhånd visste hvor mye hets hun ville bli utsatt for. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
VILLE IKKE ORKET: Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, tror ikke hun ville tatt jobben hvis hun på forhånd visste hvor mye hets hun ville bli utsatt for. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Slik er hetsen mot Oslos miljø-byråd Lan Marie Nguyen Berg:

- Skulle slå meg i bakhodet med spade, begrave meg og få Veidekke til å asfaltere over meg

Tror ikke hun hadde orket ta jobben hvis hun visste hva hun gikk til.

Byråden for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg har lenge vært utsatt for heftig kritikk, som ofte har tippet over i hets, trusler og svært grovt språk.

I NRK P2s «Politisk kvarter» fortalte hun om hvordan hetsen har artet seg, med følgende eksempel fra et kommentarfelt i VG:

- Noen hadde lagt opp et slags trinnvis løp, hvordan man skulle slå meg i bakhodet med spade, og grave et hull og begrave meg og ringe Veidekke sånn at de kunne asfaltere over meg, fortalte Berg til NRK.

- Ville blitt for tøft

Hetsen har vært så ille at hun ikke tror hun ville tatt jobben som byråd for miljø og samferdsel i Oslo, hvis hun på forhånd hadde visst hva hun gikk til.

Hun hadde rett og slett ikke våget, innrømmer hun i dag.

- Jeg hadde tenkt at det ble for tøft, og derfor ikke turt. Samtidig ville jeg ikke nå vært det foruten, fordi jeg er stolt av det vi har fått til i Oslo, sier Berg til NRK.

I forrige uke skrev Nettavisen at trusler mot Berg har ført til at hun har blitt tvunget til å bruke rådhusets biler 37 ganger i oktober. Berg forteller at hun ikke lenger kan leve som før, grunnet trusler.

Byråden sa likevel på «Politisk kvarter» at hun har lært seg til å leve med og tåle hetsen, blant annet ved å prøve å unngå å lese den.

- Jeg har oppdaget at jeg er sterkere enn det jeg hadde trodd, sa hun til NRK.

- Kan ikke leve som før

Berg sier hun ikke er redd for kritikk eller kritisk journalistikk. Samtidig er MDG-profilen bekymret for at hatretorikk kan føre til at andre kvinner velger å holde seg utenfor samfunnsdebatten.

- Jeg kan ikke lenger leve som jeg gjorde tidligere, og i perioder ikke bevege meg på samme måte. Det innskrenker friheten min. Og så er det mye hets og sjikane, som jeg har lært meg å leve med.

Hetsen mot Lan Marie Nguyen Berg har pågått lenge, med en Facebook-melding fra en Frp-studieleder i januar i år som et bunnpunkt.

Bilforkjempere

Forkjempere for bilbruk i Oslo har vært i forreste linje blant dem som bruker harde ord mot Berg på Facebook. Nettavisen har ført an med en rekke kritiske artikler om Bergs og byrådets satsing på å gjøre Oslo bilfritt, ofte etterfulgt av hissige kommentarfelter.

I forrige uke toppet det seg, da Nettavisen skrev om byrådens økende bruk av Oslo kommunes biler.

Selv om årsaken var sikkerhetssituasjonen, var Nettavisens Facebook-introduksjon av saken at «Samtidig som miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (Miljøpartiet De Grønne) stopper velgernes kjøring, tvinges hun til å øke sin egen bilbruk kraftig».

Nyhetsredaktør Erik Stephansen tok senere selvkritikk på at Nettavisen kunne bli flinkere til å presisere at «Lan Marie Nguyen Berg har et formelt, demokratisk flertall bak seg i Oslo bystyre, og at hun fortjener respekt for å være en modig og handlekraftig politiker».

Opprørt av sex-trakassering

Det er ikke bare hets og sjikane som er et problem for unge kvinner i politikken.

43 prosent kvinner over 17 år har opplevd krenkende eller plagsom seksuell oppmerksomhet, viser Ipsos har hentet inn på oppdrag fra Dagbladet. I aldersgruppa 25-39 år svarer hele 65 prosent av kvinnene at de har opplevd uønsket krenkende eller plagsom seksuell oppmerksomhet.

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne opplyser til Dagbladet at hun opprøres over tallene i Ipsos-målingen.

- Seksuell trakassering er uakseptabelt og ulovlig. Jeg er glad for at tema er blitt satt på dagsorden, blant annet gjennom kampanjen #metoo. Kampanjen bidrar til å løfte fram viktige historier fra kvinner og menn verden over.