Skulle slått alarm om «Erik» som lå i reimer i 28 døgn

Helsedirektoratet kritiserer kontrollkommisjonen for håndteringen av skandalesaken.

I BELTESENG: «Erik» (37) ble lenket til senga på psykiatrisk avdeling i Fredrikstad. Der ble han liggende i nesten hele mars 2010. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
I BELTESENG: «Erik» (37) ble lenket til senga på psykiatrisk avdeling i Fredrikstad. Der ble han liggende i nesten hele mars 2010. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FREDRIKSTAD (Dagbladet): I går skrev Dagbladet om «Erik» (37) som i mars 2010 lå 28 døgn lenket til ei sykehusseng på Sykehuset Østfold Veum i Fredrikstad.

Den omfattende belteleggingen ble klaget inn for Kontrollkommisjonen for psykisk helsevern av flere jurister og «Erik»s egen mor.

Kontrollkommisjonen behandlet ikke klagesaken før 14 dager etter at «Erik» var overført fra Veum til Dikemark. Stikk i strid med Helsetilsynet, som har konkludert med at sykehuset brøt loven ved å holde ham lenket til senga så lenge, konkluderte kommisjonen med at den omfattende belteleggingen hadde vært i tråd med vilkårene for slik tvangsbehandling. Klagen ble ikke tatt til følge.

- Svært alvorlig Advokat Gisle Thorsen overtok klientansvaret for «Erik» mens han fremdeles lå beltelagt på Veum utenfor Fredrikstad. Han klaget saken inn for Helsetilsynet som 16. desember 2010 konkluderte med at Sykehuset Østfold Veum brøt loven i behandlingen av 37-åringen.

- Saken er svært alvorlig i lys av at det her er snakk om bruk av sterkt inngripende tvangstiltak over svært lang tid. Etter mitt syn ble «Erik» i den siste delen av innleggelsen på Veum utsatt for ulovlig bruk av lenker. Hans psykose var rusutløst. Etter hvert som rusen forsvant, forsvant også psykosen. Hans opplevelse av integritetskrenkelse ble tilsvarende gradvis sterkere, sier advokat Gisle Thorsen som i dag jobber i advokatfirmaet Matrix-advokater. - Mot slutten av innleggelsen ble han holdt i reimer ut fra sikkerhetsmessige hensyn. Tvangsmidlene ble opprettholdt for å beskytte personalet på Veum, selv om lovens vilkår ikke lenger var oppfylt, påpeker advokaten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer