Skulle slått alarm om «Erik» som lå i reimer i 28 døgn

Helsedirektoratet kritiserer kontrollkommisjonen for håndteringen av skandalesaken.

I BELTESENG: «Erik» (37) ble lenket til senga på psykiatrisk avdeling i Fredrikstad. Der ble han liggende i nesten hele mars 2010. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
I BELTESENG: «Erik» (37) ble lenket til senga på psykiatrisk avdeling i Fredrikstad. Der ble han liggende i nesten hele mars 2010. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FREDRIKSTAD (Dagbladet): I går skrev Dagbladet om «Erik» (37) som i mars 2010 lå 28 døgn lenket til ei sykehusseng på Sykehuset Østfold Veum i Fredrikstad.

Den omfattende belteleggingen ble klaget inn for Kontrollkommisjonen for psykisk helsevern av flere jurister og «Erik»s egen mor.

Kontrollkommisjonen behandlet ikke klagesaken før 14 dager etter at «Erik» var overført fra Veum til Dikemark. Stikk i strid med Helsetilsynet, som har konkludert med at sykehuset brøt loven ved å holde ham lenket til senga så lenge, konkluderte kommisjonen med at den omfattende belteleggingen hadde vært i tråd med vilkårene for slik tvangsbehandling. Klagen ble ikke tatt til følge.

- Svært alvorlig Advokat Gisle Thorsen overtok klientansvaret for «Erik» mens han fremdeles lå beltelagt på Veum utenfor Fredrikstad. Han klaget saken inn for Helsetilsynet som 16. desember 2010 konkluderte med at Sykehuset Østfold Veum brøt loven i behandlingen av 37-åringen.

- Saken er svært alvorlig i lys av at det her er snakk om bruk av sterkt inngripende tvangstiltak over svært lang tid. Etter mitt syn ble «Erik» i den siste delen av innleggelsen på Veum utsatt for ulovlig bruk av lenker. Hans psykose var rusutløst. Etter hvert som rusen forsvant, forsvant også psykosen. Hans opplevelse av integritetskrenkelse ble tilsvarende gradvis sterkere, sier advokat Gisle Thorsen som i dag jobber i advokatfirmaet Matrix-advokater.
 
- Mot slutten av innleggelsen ble han holdt i reimer ut fra sikkerhetsmessige hensyn. Tvangsmidlene ble opprettholdt for å beskytte personalet på Veum, selv om lovens vilkår ikke lenger var oppfylt, påpeker advokaten.

Legen dro på ferie Videre påpeker advokat Thorsen at overlegen som hadde ansvaret for «Erik» dro på ferie den 26. mars 2010.

- Etter den datoen var det i realiteten ingen som foretok noen reell prøving av det fortsatt var lovlig grunnlag for den utstrakte bruken av tvangsmidler, sier Thorsen.

Han er ikke nådig i sin dom over kontrollkommisjonen.
 
- Etter min mening sviktet kontrollkommisjonen sin rolle som kontrollorgan. Kontrollkommisjonen var mer opptatt av ikke å gjøre formelle feil enn å gå aktivt inn i den svært alvorlige situasjonen som forelå, og som jeg gjorde kommisjonen oppmerksom på i mer enn ei uke før min klient ble løst fra reimene, sier Gisle Thorsen og utdyper:

- Kommisjonens leder viste blant annet til at det på grunn av den forestående påsken ikke ville være mulig å samle kommisjonens medlemmer før etter ferien. Da har kommisjonen i realiteten avdekket svakheten ved dens måte å arbeide på. Konsekvensen ble at min klient ble liggende i remmer ulovlig den siste tiden, etter at psykosen var borte og mannen ikke lenger var alvorlig sinnslidende. Dette uten at verken overlegen eller kontrollkommisjonen grep inn, sier advokaten.

Fikk kritikk Helsedirektoratet kritiserer kontrollkommisjonen for ikke å ha handlet raskt nok og for at kommisjonen ikke varslet Helsetilsynet om den omfattende belteleggingen av «Erik».

«Det vises til at det i journalen fremkommer at pasienten var betydelig roligere siste halvdel av oppholdet, og at det ikke ble registrert truende adferd fra 18.03.2010», skriver Helsedirektoratet.

Etter 18. mars lå Erik ytterligere 12 dager lenket til senga før han ble overført til Dikemark hvor belteleggingen opphørte umiddelbart.

Helsedirektoratet viser til sykehusets «brudd på spesialisthelseloven og helsepersonelloven» og at «Erik» ikke fikk et «faglig forsvarlig helsetilbud».

«Så på bakgrunn av Helsetilsynets vurdering burde kommisjonen på eget initiativ varslet Helsetilsynet», skriver Helsedirektoratet.

Kommisjonen besøkte ham Kontrollkommisjonen besøkte «Erik» en rekke ganger mens han lå i reimer på Veum i 2010. 3. mars, den 10. mars, den 17. mars, den 24. mars og den 29. mars.

Kommisjonen består av fire medlemmer. Et legmedlem, en tidligere pasient, en lege og en jurist. Klagesaken ble først behandlet i kommisjonsmøte 14. april 2010, mer enn to uker etter at «Erik» ble overført til Dikemark.

- Klagen førte ikke fram fordi vi fant at vilkårene var til stede for å holde ham i belter. Dette var en enstemmig avgjørelse, sier kommisjonens leder Asbjørn Bøe til Dagbladet.

- Hvordan rimer dette med at Helsetilsynet mener sykehuset brøt loven ved å holde ham i reimer så lenge?

- De i kommisjonen som førte tilsyn med ham mens han lå på Veum mente at vilkårene for dette tvangstiltaket var til stede. Han ble også tilsett av kommisjonens lege, sier Asbjørn Bøe.

Bøe mener kommisjonen ikke kan lastes for at klagen rettshjelper Anders Bjørnebekk leverte til sykehuset 8. mars ikke nådde kommisjonen før vesentlig seinere i forløpet.

- Sykehuset har stående ordre fra oss om at klager de mottar skal sendes oss umiddelbart, sier Bøe.  

Han har følgende forklaring på hvorfor ting tok tid:  

- Å utsette saksbehandlingen var også en enstemmig avgjørelse. Det var påsketider, og vi var avhengig av uttalelse fra ansvarlig overlege før vi kunne behandle saken. Den fikk vi først ei uke før vi behandlet saken, sier Bøe.

Tar selvkritikk Kommisjonen trodde aldri at Erik skulle bli liggende i reimer i 28 døgn.

KRITISK: Advokat Gisle Thorsen mener Kontrollkommisjonen for psykisk helsevern sviktet da 37-åringen ble liggende 28 døgn i belteseng på Veum. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
KRITISK: Advokat Gisle Thorsen mener Kontrollkommisjonen for psykisk helsevern sviktet da 37-åringen ble liggende 28 døgn i belteseng på Veum. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Vi hadde tro på en snarlig overføring til Dikemark. Det var bebudet fra overlegens side, sier kontrollkommisjonens leder.

Bøe tar til seg kritikken fra Helsedirektoratet om at kommisjonen burde ha varslet Helsetilsynet om at «Erik» lå så lenge i belter.

- Vi tar til etterretning at vi burde ha varslet Helsetilsynet om saken. Det tar vi selvkritikk på, sier Asbjørn Bøe.

HER LÅ HAN: Bak vinduet ved lyktestolpa lå 37-åringen i reimer  i nesten hele mars 2010 på Sykehuset Østfold Veum utenfor Fredrikstad. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
HER LÅ HAN: Bak vinduet ved lyktestolpa lå 37-åringen i reimer i nesten hele mars 2010 på Sykehuset Østfold Veum utenfor Fredrikstad. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer