Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Skulle slippe å lide mer

Leger etterforskes for å ha gitt aktiv dødshjelp til Katrina-ofre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Statsadvokaten i Louisiana etterforsker nå om sykehusansatte ga aktiv dødshjelp til ofrene etter orkanen Katrina , skriver CNN.

Ifølge doktor Bryant King, som jobbet på Memorial Medical Center, skal en sykehusadministrator ha foreslått at pasienter skulle "få slippe å lide mer".

En av de pårørende, Angela McManus, satt ved sengekanten til sin syke mor og hørte sykepleierne diskutere hvem som skulle evakueres fra sykehuset og hvem som ikke skulle.

- De hadde bestemt seg for ikke å evakuere de pasientene som var merket med "Do not resuscitate" (skal ikke gjenopplives), sier McManus.

CNN rapporterte allerede i oktober om at ansatte ved sykehuset Memorial Medical Center hadde diskutert å gi aktiv dødshjelp til pasientene etter at orkanen Katrina hadde  skapt store oversvømmelser i New Orleans.

Nå, snart fire måneder etter katastrofen, bekrefter for første gang statsadvokaten i Louisiana ,Charles Foti, at beskyldningene om barmhjertigsdrap  er "troverdige og verdt å etterforske".Foti vil ikke komme med detaljer. Men en anonym kilde som er knyttet til etterforskningen, forteller til CNN at mer enn én sykehusansatt nå etterforskes nærmere for å finne ut om de kan knyttes til barmhjertighetsdrap.

Redd for å bli ofre selv?

 Etterforskerne ser på mulighetene for at de sykehusansatte fryktet det rene anarki i byen, og at de var redde for at de ville bli det neste målet for volden etter hvert som de ble utslitt av de uholdbare forholdene på sykehuset.

DAGEN FØR: Dette bildet er tatt onsdag 31.august, og viser hvordan det ble brukt båter til å evakuere pasienter og ansatte ved sykehuset. Dagen etter skal situasjonen på sykehuset ha forandret seg. Foto: Scanpix
DAGEN FØR: Dette bildet er tatt onsdag 31.august, og viser hvordan det ble brukt båter til å evakuere pasienter og ansatte ved sykehuset. Dagen etter skal situasjonen på sykehuset ha forandret seg. Foto: Scanpix Vis mer

I dagene etter 29. august var situasjonen svært kaotisk, og hundretusener av mennesker mistet hjemmene sine og tilgangen på elektrisitet.

Alt brøt sammen

Memorial Hospital ga tak over hodet til 2.000 personer på det meste. Det var både pasienter, ansatte og deres familier som søkte ly i sykehusets lokaler.

Fire dager etter at Katrina hadde slått inn over byen,  grep fortvilelsen fatt i de orkanrammede. Sykehuset var omringet og isolert av flomvannet. Det var lite mat, ikke noe strøm, ikke vann, bare en kvelende varme. Sykepleierne holdt håndvifter foran pasientene som erstatning for aircondition-systemet som hadde brutt sammen.

Tonen på sykehuset endret seg totalt denne dagen, sier de som var der.

Ville gjøre slutt på lidelsene

Blant de som var på sykehuset, var Angela McManus. Hun satt ved sengekanten til sin syke mor og hørte sykepleierne diskutere hvem som skulle evakueres og hvem som ikke skulle.

- De hadde bestemt seg for ikke å evakuere de pasientene som var merket med "Do not resuscitate" (skal ikke gjenopplives), sier McManus.

 CNN har også  snakket med doktor Bryant King. Om morgenen denne torsdagen kom en annen lege inn til ham og gjenga en samtale han hadde hatt med en av sykehusadministratorene.

Ifølge King  skal denne administratoren ha foreslått at pasienter skulle "få slippe å lide mer". Da King protesterte, hadde også legen betenkeligheter, men viste til at "den tredje legen sa at hun ville være villig til å gjøre det".

Gikk rundt med engangssprøyter

Også King merket at noe var annerledes denne dagen.

- Jeg oppdaget at sykepleierne hadde sluttet med kjøleviftene og at ingen av sykepleierne ikke lenger sjekket blodtrykket eller blodsukkeret, sier King.

Han forteller videre om hvordan både kapellet, mottaksavdelingen og andre deler av sykehuset regelrett ble blokkert for de som jobbet der. Og plutselig ble King spurt av  en annen sykehusadministrator og to andre leger om han ville være med i en bønn.

King sier at en av legene, doktor Anna Pou, hadde en håndfull av engangssprøyter.

- Jeg hører hun sier (Anna): Jeg skal gi deg noe som vil få deg til å føle deg bedre.

Ifølge King var denne situasjonen uvanlig på flere måter. For det første er det sykepleierne, ikke legene som gir medisinen. Og enda viktigere: Ingen går vanligvis rundt med en håndfull engangssprøyter og gir den samme medisinen til alle pasientene.

Legen vil ikke kommentere

Doktor Anna Pou var ikke villig til direkte å kommentere beskyldningene om barmhjertighetsdrap overfor CNN. Rett etter evakueringen sa hun imidlertid dette til tv-stasjonen Baton Rouge Television Station:

- Det var pasienter som var svært syke, og som det uavhengig av stormen, ikke skulle drives gjenopplivingsforsøk på. Med andre ord, de skulle dø naturlig, og vi ikke skulle ikke drive heroiske gjenopplivingforsøk.

- Vi gjorde alt som stod i vår makt for å gi best mulig behandling til pasientene på sykehuset, og få dem til å føle seg vel.

Doktor Pou har nå engasjert advokat, som i en pressemelding tilbakeviser CNNs beskyldninger.

Som ledd i etterforskningen vil kroppsvev fra de avdøde bli undersøkt av laboratorier. Disse testene vil blant annet vise om det er dødelige doser av morfin i kroppene.

GRÅT OVER SINE DØDE:</B> Denne kvinnen var en av mange i New Orleans som sørget over å ha mistet en av sine nære etter Katrinas herjinger.
LAGT UNDER VANN:</B> Store områder ble lagt under vann, og hundretusener av innbyggere mistet hjemmene sine.
UVISSHET:</B> Denne mannen sitter på trappen utenfor Memorial Medical Center. Ingen vet med sikkerhet hva som foregikk på innsiden i de hektiske dagene etter Katrina.
44 LIK FUNNET:</B> 13. september, snaue to uker etter at Katrina slo til, ble det funnet 44 etterlatte lik på Memorial Medical Center.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!