Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arbeidsliv

Skulle søke jobb. Ble bedt om å oppgi seksuell orientering, etnisitet og religionstilhørighet

Mette Bruaas var på vei til å søke jobb i selskapet Mindshare da hun ble bedt om å svare på flere personlige spørsmål.

BLE SPURT OM SEKSUALITET OG RELIGION: Bedriften Mindshare lyste ut en stilling som digital mediaplanner. I utlysningen ble det ved en feil stilt flere personlige spørsmål.
BLE SPURT OM SEKSUALITET OG RELIGION: Bedriften Mindshare lyste ut en stilling som digital mediaplanner. I utlysningen ble det ved en feil stilt flere personlige spørsmål. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Stillingen i seg selv så interessant ut for meg. Så jeg gikk inn for å fylle ut søknadsskjemaet, og hadde en søknad klar. Så kommer det et skjema der de vil ha informasjon om kjønn, seksuell orientering, funksjonshemning, etnisitet og religion. Jeg tenkte at dette burde jo ikke ha noe å si når man søker, forteller Bruaas.

Mindshare er et markedsføringsbyrå med 40 ansatte i Norge, og 7000 på verdensbasis.

- Ser ingen forklaring på hva man skal bruke det til

Det sto presisert at søkerne ikke trengte å svare på spørsmålene, og at Mindshare verdsetter mangfold. Bruaas mener likevel det blir feil å gjøre det på denne måten.

- Det kan jo hende de oppfordrer enkelte minoriteter til å søke, men det er en rar måte å gjøre det på når man ikke skriver hva man skal bruke det til, sier hun.

Bruaas har foreløpig ikke søkt på stillingen, og vurderer om hun skal gjøre det.

Mette Bruaas. Foto: Privat
Mette Bruaas. Foto: Privat Vis mer

- Dette påvirker det jo litt. Det er mulig de har en god grunn til å be om denne typen informasjon, men jeg ser ingen forklaring på hvorfor de skal ha det, sier hun.

- Kan være ulovlig

Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) mener dette kan være en ulovlig måte å sikre mangfold på arbeidsplassen på.

- Det kan være ulovlig. Likestillings- og diskrimineringsloven inneholder et forbud mot å innhente visse typer opplysninger i en ansettelsesprosess. I denne bestemmelsen står det at arbeidsgivere ikke har lov til å innhente opplysninger om en søkers graviditet, planer om å få barn, religion/livssyn, etnisitet, funksjonsnedsettelse og seksuelle orientering, kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk, skriver seniorrådgiver i LDO, Emma Hermanrud.

Hun legger til at det finnes unntak for denne loven, for eksempel hvis informasjonen har betydning for det aktuelle yrket.

- Men dette er veldig strengt. Det kan for eksempel være lov å innhente opplysninger om religion til en stilling hvor det skal forkynnes et religiøst budskap, sier Hermanrud.

LDO mener det er positivt at arbeidsgivere vil ha større mangfold blant sine ansatte, men at det er grenser for hva man kan gjøre for å få det til.

Artikkelen fortsetter under videoen.

BLIR OVERRASKET: Disse jobbsøkerne tror de intervjues for verdens tøffeste og hardeste jobb. Se reaksjonen når de finner ut hvem som allerede har denne jobben. Video: Cardstore / Mullen Vis mer Vis mer

- Når arbeidsgivere skal rekruttere må de finne en balanse mellom ønsket om å rekruttere mangfoldig, og lovverkets begrensninger på hvilke opplysninger det er lovlig å innhente i en rekrutteringsprosess, sier hun.

- Vi er veldig lei oss

Merete Senneset i Mindshare Norge sier til Dagbladet at spørsmålene rett og slett kom opp ved en feil.

- Vi legger oss fullstendig flate, dette skyldes ene og alene en menneskelig glipp, sier hun til Dagbladet.

Hun forklarer at Mindshare har et felles globalt rekrutteringssystem, og en standardmal for søknadsskjemaene sine. Ved en feil ble denne malen endret for hele Europa og Midtøsten, og dermed kom spørsmålene opp også for søkere til stillingen som er i Norge. Spørsmålene skal egentlig komme opp for søkere i Storbritannia, hvor myndighetene oppfordrer til å spore kandidater for å unngå diskriminering. Spørsmålene søkerne besvarer blir ikke knyttet til søkeren på noen måte, men viser kun tallene overordnet.

- Skjemaet var ikke tiltenkt det norske markedet, men skulle benyttes i et annet land for å øke mangfoldet i bedriften. Intensjonen var altså positiv, understreker Senneset.

Spørsmålene lå til utfylling da Dagbladet tok kontakt med Mindshare, men er nå slettet. Senneset sier til Dagbladet at spørsmålene ble fjernet på eget initiativ, før Dagbladet tok kontakt.

Senneset legger til at Mindshare er klar over at slike spørsmål ikke er gjengs i Norge.

- Vi er veldig lei oss og beklager det inntrufne på det sterkeste. Alle søkere har fått en personlig unnskyldning fra oss, sier Senneset til Dagbladet.