OPPROPET:  Oppropet for Russland flere LO-ledere har frontet og signert, stusser over hvorfor ikke Erna Solberg deltok under Russlands markering av andre verdenskrigs slutt, tidligere i vår. Foto: NTB Scanpix
OPPROPET: Oppropet for Russland flere LO-ledere har frontet og signert, stusser over hvorfor ikke Erna Solberg deltok under Russlands markering av andre verdenskrigs slutt, tidligere i vår. Foto: NTB ScanpixVis mer

- Skulle Solberg ha klappet mens Putin viste fram sitt krigsmaskineri?

Unge Høyre-leder ut mot LO-opprop for Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): LO-lederne i Oslo, Stavanger og Trondheim, samt en rekke andre ledere i fagbevegelsen har gått sammen om å støtte et opprop mot det de mener er en demonisering av Russland fra norsk side.

Også en rekke kulturpersonligheter har signert oppropet, som anklager norske politikere for å bidra til å skape en ny kald krig, skriver Bergens Tidende.

Kritiserer kritikerne - Jeg synes det er oppsiktsvekkende at det LO-lederne reagerer mest på, ikke er Russlands militære reaksjon mot sitt naboland, men regjeringens kritikk av Russland, sier leder av Unge Høyre, Kristian Tonning Riise, til Dagbladet.

Unge Høyre-lederen mener det er ekstra graverende at initiativtakerne bak oppropet er lokale LO-ledere, og kaller det høyst problematisk.

- Jeg regner med at dette oppropet ikke er basert på noe demokratisk vedtak i LO. Det ville vært enda mer oppsiktsvekkende. Det er like fullt graverende at tre ledere fra noen av LOs største lokallag bruker titlene sine som LO-ledere for å fronte et sånt syn.

- Ble overrasket Også Utenriksdepartementet stusser over at det er LO-ledere som har tatt initiativ til oppropet.

- Jeg er ikke så rent lite overrasket og skuffet over dette utspillet fra LO som lett kan oppfattes som en bagatellisering av Russlands folkerettsbrudd i Ukraina og den negative utviklingen for menneskerettighetene i Russland, ikke minst for det sivile samfunn og seksuelle minoriteter, skriver utenriksminister Børge Brende i en e-post til Dagbladet, formidlet gjennom kommunikasjonsavdelingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Skulle hun ha klappet? Tonning Riise mener det også er forunderlig at forfatterne bak oppropet stiller seg uforstående til hvorfor ikke statsminister Erna Solberg deltok under Russlands markering av andre verdenskrigs slutt tidligere i vår.

- Jeg synes det er merkelig å mene at Solberg skulle ha sittet på en tribune i Moskva mens Putin viste fram sitt krigsmaskineri, inklusiv en flyavdeling med navnet «Krims vinger», og applaudert de som faktisk var med på å innvadere et annet europeisk land, tordner Tonning Riise.

- Signerte på mine vegne Roy Pedersen, leder av LO Oslo, har signert oppropet med navn og tittel. På spørsmål om hans signatur er å anse som LO Oslos offisielle standpunkt i saken, svarer Pedersen:

- Jeg har signert oppropet på vegne av meg selv, men samtidig representerer jeg de jeg representerer.

Pedersen valgte å støtte initiativet fordi han mener Norge er blitt en del av rustningskappløp med samme konturer vi så under den kalde krigen.

 OPPROP:  Leder i LO Oslo, Roy Pedersen, er en av dem som har signert oppropet for Russland. Her avbildet i en annen anledning i fjor. Foto: NTB Scanpix
OPPROP: Leder i LO Oslo, Roy Pedersen, er en av dem som har signert oppropet for Russland. Her avbildet i en annen anledning i fjor. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi er ikke en drivende kraft, men vi medvirker til den spente stemningen ved å delta i en rekke NATO-øvelser nær grensene til Russland.

Målet med oppropet er å senke spenningene mellom Russland og Vesten, ifølge nettsida hvor man kan signere.

Oppropet, som hittil har fått 219 ytterligere signaturer, og Pedersen presiserer imidlertid at de tar avstand fra og fordømmer Russlands annektering av Krim. Det er Norges og verdenssamfunnets reaksjoner i etterkant de reagerer på.

LO-lederen: - Får stå for deres regning LO-leder Gerd Kristiansen sier til Dagbladet at LO verken stiller seg bak retorikken eller virkelighetsbeskrivelsen i oppropet.

- Uttalelser og opprop som representanter fra enkeltforbund, og ledere for forbundenes koordineringsledd lokalt, skriver under på, får stå for deres egen regning, formidler hun via sin pressekontakt.

- Russland har begått grove menneskerettighetsbrudd i naboland, og sanksjonene mot Russland er en tydelig og riktig reaksjon. Både Norge og andre europeiske land er med rette bekymret for annekteringen av ukrainske landområder, og for utviklingen av demokratiet og sivilsamfunnet i Russland.

Kristiansen understreker at naboskapsrelasjonene mellom Norge og Russland likevel må opprettholdes og videreutvikles, og at folk til folk-samarbeidet må fortsette.

- Hadde begrensede muligheter Russland-ekspert og forsker Jakub M. Godzimirski ved NUPI, er uenig i påstanden oppropet bygger på: nemlig at Norge har bidratt til å «øke faren for storkrig i Europa» ved å innføre sanksjoner mot Russland samt bidra i en rekke ulike NATO-øvelser rundt Russland.

- Uansett hvordan man ser på dette har Russland gjort seg skyldig i lovbrudd ved å annektere Krim. Det må man ta som utgangspunkt for hele diskusjonen, sier Godzimirski.

- Må være forberedt på det verste Og at Norge har valgt en mer offensiv linje mot Russland, mener Godzimirski er helt naturlig.

- Russland brukte militærmakt mot en av deres naboer. Norge deler en 196 kilometer lang grense med Russland. Det er klart at man må ta det med i vurderingene. Når man utformer et lands sikkerhetspolitikk må man håpe det beste, men være forberedt på det verste, sier Godzimirski.

 KRITISK:  Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise mener oppropet mot regjeringa er oppsiktsvekkende. Foto: NTB Scanpix.
KRITISK: Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise mener oppropet mot regjeringa er oppsiktsvekkende. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Børge Brende skriver videre at UD er svært bekymret over situasjonen som har oppstått på grunnav Russlands handlinger i Ukraina.

- Fem millioner mennesker er i humanitær nød og over to millioner mennesker har måttet flykte. Russland har begått grove folkerettsbrudd i et naboland og har destabilisert sikkerhetssituasjonen i Europa. Overfor så alvorlige handlinger er vi nødt til å reagere tydelig, skriver utenriksministeren.

 UENIG:  NUPI-forsker og Russland-ekspert Jakub M. Godzimirski mener påstandene om at Norge demoniserer Russland, er feil. Foto: NUPI
UENIG: NUPI-forsker og Russland-ekspert Jakub M. Godzimirski mener påstandene om at Norge demoniserer Russland, er feil. Foto: NUPI Vis mer