LEVDE LIKEVEL: Denne hunden reddet en mann fra en 50 år lang voldtektsdom. Foto: AFP
LEVDE LIKEVEL: Denne hunden reddet en mann fra en 50 år lang voldtektsdom. Foto: AFPVis mer

Skulle sone 50 år i fengsel. Så fant de Lucy

Takket være labradoren Lucy ble mannen renvasket.

Det er snart halvannet år siden rørleggeren Joshua Horner ble dømt for seksuelt overgrep mot en mindreårig jente i byen Redmond i den amerikanske delstaten Oregon. Jenta hevdet i retten at Horner hadde truet med å drepe kjæledyrene hennes hvis hun fortalte politiet om det som hadde skjedd. Hun fortalte også at han skjøt og drepte hunden hennes, hvis navn var Lucy, for å vise at han mente alvor.

SLAPP UT: Joshua Horner og kona Kelli forlater fengselet etter at Horner ble løslatt august. Foto: AFP
SLAPP UT: Joshua Horner og kona Kelli forlater fengselet etter at Horner ble løslatt august. Foto: AFP Vis mer

Ifølge New York Times dømte juryen Horner til 50 års fengsel for overgrepet, men dommen var ikke enstemmig. Seks måneder etter å ha blitt dømt, tok Horner kontakt med en organisasjon kalt Oregon Innocence Project, for å få hjelp til å bli renvasket. Både de og delstatdsadvokaten, John Hummel, ble med på å ta opp saken.

Horner har hele tiden hevdet at han ikke skjøt hunden. Hvis den skulle bli funnet, ville det med andre ord bli klart at jenta hadde løyet under ed.

En frivillig fra Oregon Innocence Project lette etter hunden sammen med en etterforsker fra Hummels kontor, og fant etter hvert ut at hunden hadde blitt gitt bort kort tid etter at Horner ble dømt. Lucy bodde hos en venn av den mindreårige jentas familie.

Mandag denne uka fortalte Hummel retten at han ikke visste hvorvidt Horner hadde forgrepet seg på den mindreårige lenger. Dommer i distriktet, Michael Adler, droppet derfor saken.

Etter at Lucy ble funnet skulle den mindreårige jenta opprinnelig komme på et møte for å diskutere vitnemålet hun hadde gitt i retten. Hun dukket aldri opp. Ifølge Hummel forsøkte en etterforsker også å kontakte henne onsdag forrige uke, men jenta løp av gårde da hun så ham.

Ifølge Hummel kom ikke saken om hunden opp før i selve rettssaken. Dette hadde altså ikke vært gjenstand for etterforskning, og Hummel sier at det ikke var noen særskilt grunn til å stille spørsmål ved jentas uttalelse etter hun hadde fortalt om dette.

Han forteller at situasjoner som dette svært uvanlig i det amerikanske rettssystemet.

- For å gjøre det klart at en person ikke skulle ha blitt dømt, trenger man objektive faktum. I de fleste overgrepssaker mot barn finnes det ikke bevis. Å finne Lucy, og at hun levde viser at den mindreårige/complainant løy under ed i sitt vitnemål, forklarer han.