Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Skulle sprenge 12 passasjerfly

Rundt 20 personer arrestert i London. Ingen flypassasjerer i Storbritannia får ha håndbagasje i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Storbritannia rystes i dag av det som kan være en av de mest alvorlige kjente terrorplanene siden 11. september.

Plan om å sprenge flere fly

Politiet bekrefter overfor britiske medier at de har «avbrutt en stor plan om å smugle eksplosiver i håndbagasje for å sprenge fly mens de er i lufta».

Nærmere 20 personer skal være arrestert, de fleste i den britiske hovedstaden.

Ifølge Sky News var terrorplanen svært omfattende: Så mange som 12 fly skulle sprenges over byer både i Storbritannia og i USA. Faren for at dette skulle gjennomføres var ifølge tv-kanalens kilder «overhengende», og BBC World melder i dag tidlig at trusselnivået i Storbritannia i dag er hevet til «kritisk» av myndighetene, det høyeste nivået.

Det betyr ifølge skalaen at et angrep er forventet om kort tid, men politiet håper de har klart å forhindre hele planen.

Mange arrestert
Ifølge BBC skulle flyene sprenges mellom Storbritannia og USA, men ingen av detaljene er foreløpig bekreftet av myndighetene.

- Dette er en omfattende operasjon som uunngåelig vil bli langvarig og kompleks. Vi vil komme med mer informasjon så snart som mulig, heter det i en pressemelding fra britisk politi i dag.

GIGANTISK TERRORAKSJON: Ifølge Sky News skal terrorister ha planlagt å gå ombord i opptil 12 forskjellige fly med sprengstoff i håndbagasjen. De skulle sprenges i luftrommet over byer i USA og Storbritannia. Arkivfoto: SCANPIX
GIGANTISK TERRORAKSJON: Ifølge Sky News skal terrorister ha planlagt å gå ombord i opptil 12 forskjellige fly med sprengstoff i håndbagasjen. De skulle sprenges i luftrommet over byer i USA og Storbritannia. Arkivfoto: SCANPIX Vis mer

Ifølge Sky News gikk store politistyrker i dag til en planlag aksjon etter å ha fått detaljert etterretningsinformasjon om angrepet.

Ekstreme sikkerhetstiltak i dag

Britiske flyplasser nekter i dag samtlige passasjerer å ha med seg  noen form for håndbagasje ombord. Bare helt nødvendige gjenstander, som medisiner og babymat, får tas med ombord - i gjennomsikte plastposer.

- Alt måtte sjekkes inn, og det var inkludert mobiltelefoner, ipoder, lommebøker, ja til og med brilleetuier, sier en BBC-journalist som selv opplevde de økte sikkerhetstiltakene i morges, til BBC News.

Selv babymelk må smakes på foran sikkerhetsstyrker før den får tas ombord, og passasjerenes sko blir gjennomlyst med røntegn. Passasjerer som skal til USA vil gjennomgå ytterligere ransakinger.

Ikke siden dagene etter 11. septemer  har det blitt innført lignende restriksjoner ved britiske flyplasser, og det er ventet store forsinkelser på samtlige avganger i dag.

- Vi håper at disse tiltakene kun trenger å være aktive i en begrenset periode, sier myndighetene i en uttalelse.

Dagbladet.no kommer med mer.

image: - Skulle sprenge 12 passasjerfly
STRENGE SIKKERHETSTILTAK: Væpnet vakt utenfor Heathrow i dag.