- Skulle sprenge billettautomater

Norsk-syrisk 17-åring døde da sprengstoffet gikk av ved et uhell i går. 20-åring siktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet som etterforsker gårsdagens dødseksplosjon på Grorud mener de har funnet motivet for å lage den hjemmelagde sprengladningen.

- Det ser foreløpig ut til at de skulle sprenge billettautomater i vinnings hensikt, sa politiinspektør Terje Kristiansen ved oslopolitiets avdeling for vold og sedelighet under en pressekonferane på Grønland politistasjon i ettermiddag.

- Planen var trolig å lage sprengladninger som skulle brukes på billettautomatene til Oslo Sporveier.
 

Kristiansen vil ikke gå i detaljer om hvorfor politiet mener dette er motivet, men viser til at flere slike automater er blitt sprengt i området den siste tida.

Politiet utelukker ikke at noen av de involverte kan bli siktet for å ha planlagt å sprenge automater. 

Dødsbombe

Det var i alt fem ungdommer i alderen 16 til 20 år - tre gutter og to jenter - til stede i leiligheten da sprengstoffet gikk av ved et uhell. Politiet tror ikke flere var involvert i saken eller de angivelige sprengningsplanene.

Den 17 år gamle gutten, som er norsk statsborger med syrisk bakgrunn, døde av skadene han ble påført. Hans 19 år gamle bror ble alvorlig skadd da eksplosivene gikk av ved et uhell.

- Mannen har hode-, ansikts- og bruddskader. Han ble operert i natt. Tilstanden er alvorlig, men stabil, sier informasjonsrådgiver Marit Stenbråten ved Ullevål sykehus til Dagbladet.no.

En 20 år gammel nordmann med utenlandsk bakgrunn og to norske jenter på henholdsvis 16 og 17 år kom uskadd fra dramaet. De satt i avhør i natt og dag tidlig.

Kameraten siktet

Flere av ungdommene som var i leiligheten er kjenninger av politiet, blant annet for tidligere å ha sprengt automater for å ta pengene.

17-åringen ble i fjor dømt for 17 lovbrudd, som inkluderer grovt ransforsøk mot en Jokerbutikk på Romsås, vold mot en barnevernsansatt, trusler, legemskrenkelser, besittelse av hasj, biltyveri og vold mot en kvinnelig arrestforsvarer. Da han satt i varetekt skal den avdøde 17-åringen ha kastet et beger med en blanding av urin og vann på arrestforsvareren, slik at hun fikk væsken i øyne, munn og på klærne.

19-åringen skal ifølge VG Nett ha knivstukket en person med en kjøkkenkniv.

Den uskadde 20-åringen ble i dag tidlig siktet for å ha medvirket til å lage sprengstoffet som eksploderte.

Politiet vil ikke si noe om hva han og de to jentene har forklart i avhør, eller hva som er beslaglagt i leilighten.

- Men det ble ikke funnet udetonert sprengstoff, sier Kristiansen.Jentene skal ikke ha hatt noe med sprengladningen å gjøre. De har status som vitner i saken, og kunne i morgentimene i dag dra hjem etter å ha forklart seg for politiet.

Avviser terror

Politiet som undersøkte åstedet fant bombeoppskrifter som var hentet fra internett. Ungdommene har etter alt å dømme forsøkt å lage en bombe etter oppskriftene.

- Dette stoffet er til undersøkelse. Vi vet ikke om materialet som var hentet fra internett er identisk med det som eksploderte, sier politiinspektør Terje Kristiansen.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ble umiddelbart varslet om eksplosjonen, men ifølge politiet er det ingenting som tyder på at eksplosjonen var terrorrelatert.

- Så langt har vi ikke noe som peker i den retning, sier Kristiansen.

Politiet vil i dag fortsette vitneavhør og rundspørringer i nabolaget der eksplosjonen skjedde. De vil også foreta flere tekniske undersøkelser for å danne seg et bilde av hva som skjedde da 17-åringen  mistet livet og broren alvorlig skadd.• Sjekket blokka etter mistenkelig lukt

• Politiet fant bombeoppskrifter

• 17-åring drept av nettbombe

INFORMERTE PRESSEN: Politiinspektør Terje Kristiansen holdt pressekonferanse i ettermiddag.
EKSPLODERTE: 17-åringen omkom i eksplosjonen, som skjedde i første etasje i denne blokka på Grorud.
NABOER SLO ALARM: Bildet er fra i går kveld da eksplosjonen rystet nabolaget.