Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Skulle sprenge den amerikanske ambassaden

Donald Trump har sagt at Soleimani planla noe stort, men han har ikke gitt flere detaljer om dette - før nå.

SOLEIMANI: Donald Trump kom torsdag kveld med nok en årsak til at han valgte å beordre attentatet av den iranske generalen Qasem Soleimani. Video: CNN/NTB Vis mer

Trump-administrasjonen har fått kritikk fra flere hold for å ikke ha kommet med bevis som rettferdiggjør angrepet på den iranske generalen Qassem Soleimani, som ble drept i en flyangrep i forrige uke.

Torsdag kveld kom Donald Trump med nye uttalelser om bakgrunnen for drapet.

- Vi tok et totalt monster. Vi tok ham ut og det skulle skjedd for lenge siden, men vi gjorde det fordi han var ute etter å sprenge den amerikanske ambassaden, sier Trump i en ny video som er publisert av CNN.

- Beskytter kilder

USAs visepresident Mike Pence har insistert på at Trump-administrasjonen hadde overbevisende bevis på at det forelå en «nært forestående trussel» fra den iranske generalen Soleimani.

Men visepresidenten sier til The Independent at han ikke kan dele informasjon om hva denne «nært forestående trusselen» faktisk var.

Pence sier at noe etterretning har blitt holdt tilbake for å beskytte kilder og metoder, skriver Forbes.

- De av oss som hadde tilgang til etterretningen der og da, vet at president Trump tok den rette avgjørelsen, uttalte Pence i dag.

DREPT: Natt til fredag 3. januar kom meldinga om at den mektige iranske militærlederen Qassem Soleimani er drept i et flyangrep. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Sensitiv etterretning

Visepresidenten gjentok også administrasjonens påstand om at Soleimani planla forestående angrep mot amerikanske styrker, og at å offentliggjøre mer av etterretningen kunne kompromittere kilder og metoder - selv i en klassifisert briefing.

- Noen av de mest overbevisende bevisene for at Qassem Soleimani forberedte et forestående angrep mot amerikanske styrker og amerikansk personell representerer også noe av den mest sensitive etterretningen vi har, sa han til NBC's Today.

- Drepte en som drepte

I tillegg til påstanden om at Soleimani var ute etter å sprenge den amerikanske ambassaden, var det flere grunner til at Trump beordret droneangrepet på ham, sier Trump i dag i videoen som er publisert av CNN.

- Vi gjorde det også av andre årsaker som er svært åpenbare; noen døde. Noen av våre militære døde, og andre ble alvorlig såret bare noen uker i forveien, sier Trump.

- Vi drepte en mann som drepte mange, mange amerikanere og mange, mange mennesker - tusenvis av mennesker, sier den amerikanske presidenten.

TRUMP TALTE: Den iranske generalen Qasem Soleimani planla et angrep på amerikanske diplomater, og at det var grunnen til at han ble likvidert, sier Trump. Video: AP Vis mer

Missilangrep

Det var natt til fredag forrige uke at USA drepte den framstående iranske generalen Qasem Soleimani i et droneangrep i Irak.

Natt til onsdag norsk tid ble to militærbaser, der det blant annet oppholder seg amerikanske og norske styrker, truffet av missiler. Ifølge Pentagon ble missilene avfyrt fra Iran.

Ingen skal ifølge USA ha kommet til skade, mens Iran på sin side hevder at 80 amerikanske soldater skal være drept.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media