Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Skulle sprenge norsk leir

To unge menn med fullastet varebil skulle utføre selvmordsaksjon mot nordmenn i Afghanistan.

SKULLE SPRENGES:  I mai i fjor ble to menn fra Afghanistan tatt med 340 kilo sprengstoff. Myndighetene mener bomba skulle brukes mot den norske basen i Meymaneh. Foto: Forsvaret
SKULLE SPRENGES: I mai i fjor ble to menn fra Afghanistan tatt med 340 kilo sprengstoff. Myndighetene mener bomba skulle brukes mot den norske basen i Meymaneh. Foto: Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||MAZAR-E-SHARIF/DAGBLADET: Afghanske sikkerhetsstyrker i den nordlige provinshovedstaden Mazar-e-Sharif skal i mai i fjor ha avverget en gigantisk selvmordsaksjon rettet mot de norske ISAF-styrkene i Meymaneh.

Den overraskende avsløringen kom fram under et lunsjmøte i går mellom forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og guvernør Ustad Atta Mohammad i Balkh-provinsen nord i landet.

— Det var to unge menn, en tajiker og den andre afghaner. Da vi arresterte dem sendte vi dem begge umiddelbart til sikkerhetspolitiet NDS i Kabul, med utstyret og dokumentene de ble tatt med. Det eneste vi fant ut, var at de var på vei til Meymaneh, forteller guvernøren.

Ukjent for forsvaret
Informasjonen om selvmordsaksjonen kom totalt overraskende på forsvarsministeren og hennes følge. At bomba var ment å ramme den norske leiren var helt ukjent før lunsjmøtet i går. Slik informasjon kan være svært viktig for forsvaret å få tidlig, slik at man kan avverge eller hindre eventuelle nye angrep.

— Jeg skvatt da dette kom fram. Det er der det første jeg hører om det. Foreløpig har vi bare guvernørens ord for dette, og kan således ikke bekrefte opplysningene, sier Strøm-Erichsen til Dagbladet.

I går kveld ble alle aktuelle forsvarslogger gjennomgått på jakt etter hendelsen. I en informasjonsutveksling mellom ISAF og Afghanske sikkerhetsmyndigheter i mai i fjor kommer det fram at to menn var på vei vestover gjennom Mazar-e-Sharif da de ble stoppet med 340 kilo eksplosiver skjult i kjøretøyet.

— Men det står ingenting om nordmenn eller Meymaneh. Bare at den var på vei vestover, sier sjefen for de norske styrkene i Afghanistan, oberst Kurt Gimre, til Dagbladet.

Derfor ble ikke rapporten spesielt lagt merke til da Norge i likhet med de andre ISAF-nasjonene fikk sin kopi av rapporten.

340 kilos bombe
En såkalt VBIED — selvmordsbomber i bil — er det samme som rammet etterretningsoffiser Trond Petter Kolseth 17. april i år da han var på vei fra Mazar-e-Sharif til den norske leiren i Meymaneh.

Men ei bombe på 340 kilo, slik guvernøren beskriver, er av enorme proporsjoner, og ville ha kunnet påført leiren i Meymaneh enorme skader og tap av menneskeliv.

Lastebilbomben som rammet Marriot Hotel i Islamabad i Pakistan 20. september i fjor skal ha vært på 600 kilo. Her mistet 54 mennesker livet, 266 ble skadd og bygget ble totalskadd.

— Det er klart at en 340 kilos bombe er en stor bombe. Men det er heldigvis unntaket. Det kreves mye arbeid for å lage en slik bombe, derfor hører slike med til sjeldenhetene, sier Gimre til Dagbladet.

Styrkesjefen understreker at beslaget av bomba faktisk viser at etterretningen og de afghanske sikkerhetsstyrkene fungerer.

— Dette vitner om godt arbeid fra sikkerhetspolitiet, og er et tegn på bedring. Vi må også huske at våre leirer er bygget på en måte der vi er forberedt på at bombeangrep som de vi har sett utenfor leire i Kabul den siste tida, også kan ramme oss, sier han.

SKVATT: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen ble overrasket over opplyningene om at sikkerhetsstyrker avverget en selvmordsaksjon mot de norske ISAF-styrkene. Foto: SCANPIX .
SKVATT: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen ble overrasket over opplyningene om at sikkerhetsstyrker avverget en selvmordsaksjon mot de norske ISAF-styrkene. Foto: SCANPIX . Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling