Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skulle sprenge restauranten

Kvinnen ble tatt før hun nådde sitt terrormål i Moskva. Bombeeksperten døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ung tsjetsjensk kvinne er arrestert etter at hun prøvde å sprenge en populær restaurant i Moskva i lufta onsdag kveld. En bombeekspert fra den russiske sikkerhetstjenesten FSB ble drept da han forsøkte å uskadeliggjøre bomben.

Russisk politi opplyste torsdag at de har fått informasjon om at en gruppe tsjetsjenske selvmordsbombere har planlagt en rekke angrep i Moskva i juli.

Både de to selvmordsangrepene under den russiske rockefestivalen forrige helg og gårsdagens angrep kan være ledd i disse planene, opplyste talsmann for det russiske innenriksdepartementet Jurij Shuvalov torsdag.

Ryggsekkbombe

Like før midnatt onsdag kveld tok en kvinne med en ryggsekk tok seg inn i den fullstappede restauranten Imbir i sentrum av Moskva. Like ved inngangen satte kvinnen fra seg ryggsekken, men ble oppdaget av sikkerhetsvaktene, forteller restaurantsjef Sergej Gerasimov til nyhetsbyrået AFP.

Da vaktene ville gjennomsøke ryggsekken forsøkte kvinnen å flykte.

Kvinnen ble imidlertid pågrepet, og ryggsekken skal ha blitt kastet ut i gaten. Politiet sperret deretter av området. Flere ambulanser og politibiler var raskt på stedet, og folk ble advart mot å gå ut i gatene.

Politiet skal ha fastslått at den pågrepne kvinnen er tsjetsjener og at hun er født i 1980. Den 22 år gamle kvinnens ektemann skal ha blitt drept i krigen i Tsjetsjenia.

TV-BILDENE:  Den russiske tv-kanalen RTV filmet mens bombeeksperten gikk fram for å uskadeliggjøre bomba. Da gikk den av. Foto: SCANPIX/REUTERS
TV-BILDENE: Den russiske tv-kanalen RTV filmet mens bombeeksperten gikk fram for å uskadeliggjøre bomba. Da gikk den av. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Politiet har også arrestert en mann i slutten av 20-årene fra Tsjetsjenias hovedstad Groznyj, som de mistenker for å være medskyldig.

Slengt flere meter

Et øyenvitne forteller til nyhetsbyrået AFP at en politirobot behandlet sprengladningen fem ganger før en ekspert fra FSB fant det trygt å nærme seg ryggsekken.

Da eksperten, som hadde på seg skuddsikker vest, bøyde seg ned ved sprengladningen, eksploderte den. Bombeeksperten ble slengt flere meter vekk, og vinduer knuste i nabohusene.

Politiet opplyser at sprengladningen inneholdt 400 gram TNT. Bomben gjorde at bombeeksperten hadde liten sjanse til å overleve selv om han hadde på seg skuddsikre klær.

Den russiske innenriksministeren sa onsdag at myndighetene vil slå hardt ned på folk som oppholder seg ulovlig i Moskva og andre russiske byer mens jakten på tsjetsjenske opprørere pågår.

Alarmberedskap

Moskva har vært i alarmberedskap siden sist lørdag da to kvinner sprengte seg selv i lufta i et selvmordsangrep mot en rockekonsert i byen. 14 personer ble drept. Rundt 50 ble skadd.

Russiske myndigheter har beskyldt tsjetsjenske opprørere for å stå bak terroraksjonen. Opprørerne har imidlertid så langt nektet for å ha hatt noe med terroraksjonen å gjøre. Lørdagens angrep var det alvorligste siden 41 opprørere stormet et teater i Moskva i fjor og tok 800 personer som gisler. Politiet stormet teateret, og 129 personer ble drept.

(NTB-AFP)