Skulle ta avsluttende eksamen i fysikk da de ble bortført

Dette vet vi om de savnede jentene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den 14. april ble 276 skolejenter kidnappet fra en offentlig internatskole i byen Chibok i Borneo i Nigeria.

Forut for kidnappingen hadde skolen vært stengt i fire uker på grunn av sikkerhetssituasjonen, men nå var jentene kalt tilbake på skolen for å gjennomføre en avsluttende eksamen i fysikk.

Natt til den 15. april kom krigerne fra Boko Haram i ly av mørket. Skolejentene trodde de var soldater som kom for å evakuere dem forteller 18 år gamle Godiya Isaiah som senere klarte å rømme.

- Da vi så de væpnede mennene trodde vi at det var soldater. De ba oss alle om å bli med og gå til porten, og vi gjorde som de sa, sier hun til Reuters.

Men, da mennene begynte å ransake skolens lagre og sette fyr på bygninger,  forsto jentene at de ble kidnappet. 

Klarte å rømme Med våpnene rettet direkte mot seg ble de truet inn i en buss og flere biler.

- Vi gråt, forteller Isaiah. Sammen med noen venninner klarte hun å hoppe av lastebilen hun ble fraktet vekk med, løpe vekk og gjemme seg i bushen.

Flere klarte å rømme de neste dagene. Noen hoppet av bilene. Andre snek seg unna når de hadde slått leir, blant annet ved å late som de skulle vaske opp tallerkner i en bekk.

Ifølge politiet klarte totalt 53 jenter å rømme, mens 234 forsatt er savnet. Det knytter seg derimot usikkerhet til antallet og myndighetene har ikke gått ut med en offisiell navneliste eller bilder av jentene.

Siste året på skolen Det man vet var at de gikk siste året på skolen, og at de fleste er i alderen 15-18 år.

En av dem er Dorcas (15).

På et bilde som ble tatt dagen før hun forsvant poserer hun med et lite smil i en knallblå kjole. Bildet skulle være en gave til 15-åringen for at hun nå var ferdig på skolen, forteller moren Esther Yakubu til The Guardian som har vært og intervjuet henne i Chibok.

Moren er rasende på myndighetene som hun mener ikke har gjort noe for å hjelpe dem. 

 - De har forlatt oss, mener hun. 

Fulgte etter kidnapperne
18 år gamle Aisha fra Chibok er også savnet.  Hun har sju søstre og til tross for islamistgruppens målrettede angrep på jenter som går på skole, skal de fortsette med det, sier faren hennes Lawan Zanna.

Tre dager etter at Aisha og de andre ble kidnappet fulgte Lawan Zanna og en gruppe på 100 menn fra byen etter kidnapperne inn i bushen. På veiene møtte de flere som hadde sett jentene sammen med soldatene.

Zanna sier at han ønsket å fortsette forfølgelsen, men fikk høre at de kom til å bli drept hvis ikke de snudde.

- Tvunget til å konvertere
Siden de ble kidnappet har det ikke vært noen tegn til jentene før mandag. Da publiserte Boko Haram en video der over 100 av jentene ble vist fram. Jentene var kledd i burka og kidnapperne hevdet de har konvertert til islam.

Chibok er en i hovedsak kristen by med litt under 70 000 innbyggere.  De kidnappede jentene er også i hovedsak kristne, men det er også muslimske jenter blant de bortførte.

Allen Manassehs søster Maryamu Wavi (18) er også en av de kidnappede jentene.  Hun var ikke med på videoen som kidnapperne har sendt ut.

- Det gjør meg veldig bekymret for jeg vet ikke om hun lever eller dør, sier han.

Boko Harams leder har også truet med å selge jentene på markedet og med å gifte dem bort til medlemmene i gruppen.

Den nigerianske regjeringen har jobbet for å bekjempe den radikale Boko Haram-gruppa i årevis, men uten resultat. Gruppa har fortsatt sine angrep på skoler, byer og i hovedstaden.

<strong>KLASSEVENNINNNENE:</strong>  Medstudenter av de bortførte jentene ankommer regjeringsbygget for å identifisere klassevenninnene på gisselvideoen fra Boko Haram. Foto: AFP
KLASSEVENNINNNENE: Medstudenter av de bortførte jentene ankommer regjeringsbygget for å identifisere klassevenninnene på gisselvideoen fra Boko Haram. Foto: AFP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer