Skulle tatt et annet helikopter

BERGEN (Dagbladet): De fire som gikk om bord i helikopteret som styrtet på Hardangervidda lørdag, skulle egentlig tatt et annet helikopter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Like etter klokka 12 tok ulykkeshelikopteret av fra helikopterbasen i Kinsarvik. Da var passasjerene flyttet over fra et Lama-helikopter av eldre årgang på grunn av startproblemer. Den sju år gamle gutten satte seg bak sammen med faren. Ulykkeshelikopteret lettet og satte kursen mot hytta passasjerene skulle inspisere ved Grananutane.

En halv time seinere landet de ved hytta og stanset i 20- 25 minutter. De tok av på nytt, helikopteret steg, lå på 1000 fot, 300 meter over bakken i lav fart da motoren plutselig kuttet ut. Ikke mer enn ti minutter var gått siden de tok av fra hytta. Ti minutter seinere ble nødpeilesignalene registrert.

Sjuåringens far, den 42 år gamle Øyvind Seljestad, og guttens onkel, Harald O. Instanes (48), omkom i helikopterhavariet.

Motoren stoppet

- Piloten har forklart at motoren plutselig stoppet brått. Han husker ikke mer før han kom til seg selv på bakken. Han hørte gråt og fant fram til sjuåringen. Han tok gutten med i airliftbagen, der lå de tett sammen i nærmere ti timer. Han torde ikke gå tilbake til helikopteret for å finne nødutstyret fordi han var usikker på hvor mye han maktet med skader i bryst og mage.

Fra posen prøvde piloten så å ringe flybasen, forklarer politiinspektør Kjetil Kvalvik ved Ullensvang lensmannskontor. Han leder etterforskningen der også to etterforskere fra Kripos deltar.

- Er det noe galt med far? spurte gutten piloten.

Den 33 år gamle piloten Einar Djukastein visste godt svaret, men ville skåne gutten.

Flyhavarikommisjonen fikk i går sikret helikopteret på ulykkesstedet.

I stykker

- Motoren er demontert og vi tar sikte på å frakte helikopteret ut i morgen. Hele kabinen er revet i stykker, rotorbladene er brukket, jeg er overrasket over at noen overlevde, sier leder for flyhavarikommisjonen, Arne Østby Wik.

Han skal ha samtaler med piloten i morgen.

Sjuåringen ligger til overvåking på intensivavdelingen på Haukeland sykehus etter at han natt til mandag ble operert for mage- og brystskader. Moren er sammen med gutten og legene er fornøyde med utviklingen i guttens helsetilstand.

REDNINGSHELIKOPTER:</B> Rigmor Sæbø (til venstre) og Jørgen Andersson fotografert på Dyranut på Hardangervidda under redningsaksjonen søndag.