Skulle teste Celebra mot munn-kreft

Det var den kreftforebyggende effekten av medisinen Celebra professor Jon Sudbø og hans medarbeidere skulle teste på ei gruppe pasienter med høy risiko for å utvikle kreft i munnhulen. Forsøket er inntil videre stoppet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Celebra er en smertestillende og betennelsesdempende medisin, såkalt Cox-2-hemmer, en type medisin som i flere år har vært på full fart inn i kreftbehandlingen. Professor og kreftforsker Jon Sudbø, som nå er tatt i å ha fabrikkert data og diktet opp hundretalls pasienter, varslet i et intervju med Dagbladet.no i juni 2002 at «vi skal nå i gang med en stor studie som skal se nærmere på den forebyggende effekten av medisinen Celebra på høyrisikopasienter for hode-hals-kreft».

Bruk av Celebra har vært utbredt i idrettsmiljøet, blant annet i norsk toppfotball.

Bekrefter

Professor Steinar Aamdal ved Radiumhospitalet bekrefter overfor Dagbladet at det er denne store undersøkelsen som nå er stoppet inntil resultatene av granskingen av Sudbøs forskning foreligger. Aamdal er leder av Fagområde Klinisk Kreftforskning og arbeider med utvikling av nye kreftbehandlinger.

Han har overtatt ansvaret for undersøkelsen av Celebra som kreftforebyggende medisin, og håper at den kan bli gjennomført når granskingen er avsluttet.

Ikke jukseforsøk

Aamdal reagerer på at flere nettaviser i går omtalte undersøkelsen som et «jukseforsøk», og understreker at forskningsmaterialet som ligger til grunn for undersøkelsen også omfatter flere internasjonale studier, og ikke bare Sudbøs arbeider.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer