Skulle til Berlin, endte nesten opp på Gjøvik

Hanne Johnsen (38) skulle til Gardermoen, men toget kjørte feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Forrige fredag skulle Hanne Johnsen (35) fra Kongsberg ta toget til Gardermoen for å dra på jentetur til Berlin.

I stedet var hun og reisefølget nær ved å ende opp på Gjøvik. Toget som gikk fra Kongsberg 14.53 kjørte nemlig inn på feil spor og valgte Gjøvikbanen framfor Eidsvollbanen.

- Vi passerte Oslo S og hadde lagt Ekebergåsen bak oss, da det kom to menn fra Jernbaneverket i selvlysende vester om bord på toget. De tok kontakt med konduktøren, og det oppstod litt hektisk aktivitet der framme, forteller Hanne til Dagbladet.no.

- Fniste og lo

Ikke lenge etter stanset toget som skulle gått fra Kongsberg til Eidsvoll, og over høytaleren måtte konduktøren meddele at de beklageligvis hadde kjørt feil.

- De beklaget og sa at dette var veldig pinlig. De fniste og lo, så det var tydelig at de var beskjemmet, sier Hanne.

For å komme på rett spor måtte toget rygge tilbake til Oslo S. Men før det kunne skje, måtte togpersonalet «få kontakt med togledelsen», ble det sagt over høytalerne.

- Først hadde vi fleipet litt med at togpersonalet burde ventet med fredagspilsen. Men da vi fikk beskjed om at vi måtte vente, ble en del av oss engstelige. Hva om det kom et tog imot? sier Hanne.

Arkivfoto: Morten Holm / SCANPIX
Arkivfoto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

- Ampert

Informasjonssjef Ellen Svensvold i Jernbaneverket, sier at passasjerene aldri var utsatt for noen sikkerhetsrisiko.

- Dette var ikke sikkerhetsmessig farlig i det hele tatt. Det er ikke mulig å få stilt de signalene inn hvis det er noen andre tog der. Men det er jo litt kjelkete i forhold til punktligheten, så slik skal vi jo ikke ha det, sier Svensvold til NRK Buskerud.

- De kunne godt opplyst om at det ikke var farlig å stå der, mener Hanne.

Hun forteller at det ikke var tegn til panikk i kupeen. Imidlertid ble det tilløp til amper stemning. Om bord på ettermiddagstoget denne fredagen var det en rekke pendlere og folk som ønsket å komme fram tidsnok.

- Det hjelper jo heller ikke at det var 30 varmegrader ute, sier Hanne.

Hun har aldri tidligere hørt om at tog i Norge har kjørt feil, og mener denne episoden forsterker inntrykket av at det er mye rot og rutinesvikt i jernbaneverket og NSB. Hennes råd for å rydde opp er såre enkelt:

- Vent med fredagspilsen, sier hun spøkefullt.

Skulle til Berlin, endte nesten opp på Gjøvik
RAKK FLYET: På tross av forsinkelsen rakk Hanne og venninnen flyet til Gardermoen.