Skulle til romstasjonen: Eksploderte like etter «lift off»

32 satellitter, utstyr til romstasjonen og «hemmelige» Halloween-gaver sprengt i filler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): Det hersker foreløpig full forvirring rundt omstendighetene etter at oppskytingen av en Antares romrakett med den ubemannede romkapselen «Cygnus» endte i en kjempeeksplosjon like etter «lift off».

- Alt personell i området er gjort rede for, og ingen personer ble skadd, opplyser talsmann for NASA, Jay Bolden.

Oppskytingen som var planlagt klokka 23.22 norsk tid, skjedde fra den privateide romorganisasjonen Orbital Science Corporations oppskytingsbase på Wallops Island i den amerikanske delstaten Virginia.

Forsyninger og gaver Den 14 etasjer høye raketten skulle sendes til Den internasjonale romstasjonen ISS med forsyninger. Romkapselen inneholdt 2,5 tonn med utstyr - blant annet 32 mini-forskningssatellitter, en meteorradar, og en nitrogentank til seksjonen astronautene på romstasjonen bruker til romvandringer.

I tillegg bar den med seg «overraskelser» i forbindelse med høytiden Halloween, til de seks astronautene og kosmonautene som for øyeblikket befinner seg om bord ISS.

- Det skjedde en feil ved oppskytingen. Vi har ingen indikasjoner på at liv har gått tapt. Men det har vært betydelig skade på eiendom og utstyr. Oppskytingsledelsen jobber nå med å få oversikt over skadene, sier Bolden.

En talsmann for NASA sier til nyhetsbyrået AP at Den internasjonale romstasjonen ikke hadde et akutt behov for forsyningene. AP melder også at det russiske romfartsprogrammet fortsetter sitt planlagte forsyningsoppdrag. Russland skal etter planen ha en oppskytning mandag.

Perfekte forhold Like før nedtellingen ble det meldt om at vær, forhold og alle systemer var perfekte.

- Det har vært mye hardt arbeid for å komme til dette punktet, sa konserndirektør i Orbital, Frank Culbertson, like før oppskytingen.

En talskvinne for det frivillige brannvesenet i Chincoteague, Denise Bowden, sier til AP at det først så ut som en helt vanlig oppskyting fra rampen på øya, som er synlig i byen seks kilometer unna.

- Da den startet, så det vakkert ut. En venn av meg sto bak meg - han jobber der borte. For meg så det helt normalt ut, men han skjønte med en gang at noe var galt. Han sa: - Det er ille. Og så smalt det, sier Bowden.

Dagens tur, skulle vært Orbitals fjerde tur til ISS. Selskapet har en kontrakt med NASA på i alt åtte forsyningsoppdrag, kjent som CRS-3 til en verdi av 1,9 milliarder dollar (om lag 12,5 milliarder kroner).

- Vi vil forhåpentligvis raskt finne ut hva som er skjedd og komme i gang igjen. Vi har alle sett dette skje i vår bransje før, og vi har sett team komme seg igjen. Det vil vi også gjøre, sier Culbertson via NASA TV etter eksplosjonen.

Oppskytingen skulle egentlig ha skjedd i går, men da ble den avbrutt og utsatt fordi en seilbåt forvillet seg innenfor sikkerhetssonen i farvannet utenfor Wallops Island.