Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skulle til skandalekommune for å lære

Borgermester Peter Brixtoft skulle lære norske kommuneledere noen triks om kommunestyring. Nå er skandalekommunen Farum satt under administrasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Farum kommune ble sett på som et fyrtårn og en kommune de fleste kan lære mye av, men det var før skandalene kom på red og rekke denne vinteren. Danmarks innenriksminister bestemte i dag å sette kommunen under administrasjon etter at kommunens økonomi er i strid med kassakredittregelen.

I forrige uke var 120 rådmenn, ordførere og andre kommuneansatt på vei til et møte med en Farum-direktør. Foredraget ble imidlertid avlyst da direktøren ikke møtte opp til avtalen.

- Han skulle fortelle om kommunens økonomiske disposisjoner, forteller Gunnar Jørdal hos arrangøren av turen, Norsk Kommunalteknisk Forening.

Den sterkt kritiserte borgermesteren, Peter Brixtofte, hadde satt en stopp for alle slike arrangementer. Tidligere har det kommet opp mot 1000 mennesker i måneden for å lære av Farum kommune.

- Vi visste ikke noe om situasjonen i Farum før vi reiste, og ble overrasket da vi leste avisene dagen etter møtet det ikke ble noe av, sier Jørdal til Dagbladet.no.

- Slik situasjonen er nå er vel ikke Farum en foregangskommune det er noe å lære av?

- Vi kan jo lære hvordan det ikke skal gjøres, og være oppmerksom på hvordan man håndterer midler også i Norge, sier han.

Halv milliard i minus

I dag sto borgermester Peter Brixtofte (V) skolerett på innenriksministerens kontor, og etter møtet satte altså ministeren kommunen hans under administrasjon, melder det danske nyhetsbyrået Ritzau.

- Kommunen mangler en halv milliard kroner, og det er helt klart at den har brutt reglene om opptagelse av lån, sa innenriksminister Lars Løkke Rasmussen (V) på en pressekonferanse.

Farum kommune har en likviditet på 25 millioner kroner, men når de ulovlige lånene på nesten en halv milliard trekkes fra - blir det røde tall i regnskapet.

Peter Brixtofte fortalte etter møtet at han aksepterer at kommunen settes under administrasjon, men at han akter å fortsette som borgermester. Han sier at han er den beste til å lede handlingsplanen som skal settes i gang, siden han er den som kjenner kommunen best.

Les mer om

Farum-skandalen i MAGASINET

IKKE SÅ MYE Å SMILE AV NÅ: Borgermester Peter Brixtofte har mye å slite med om dagen. Han møter stadig nye medieoppslag om blant annet dyre restaurantbesøk på kommunens regning og ulovlige lån. I dag ble Farum kommune satt under administrasjon.
Hele Norges coronakart