Skulle treffe familien - tatt for ran

Klokka 18.00 søndag får Bandidos-leder og trebarnsfar Lars Harnes (31) velferdspermisjon fra fengselet for å treffe familien. Sju timer seinere, klokka 01.31, blir han tatt for grovt ran på Aker Brygge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lars Harnes og nynazisten Daniel de Linde (25) skal ha ventet inne i DnBs lokaler da vekterne fra Hafslund sikkerhet ankom for å fylle opp minibanken natt til mandag. De to vekterne ble overmannet og bundet med plaststrips, før Harnes, de Linde og den tredje gjerningsmannen, Petter Tharaldsen, en kjent person fra ransmiljøet og Tveita-gjengen, etter ca. 15 minutter forlot banken med utbyttet, får Dagbladet opplyst.

Utenfor banken skal de ha blitt overrasket av to andre vektere, som hadde ankommet etter de to første.

De to vekterne som sto på utsida av banklokalet, forsto raskt at noe var galt da de kom til Aker Brygge. Etter det Dagbladet forstår, skal blant annet døra til pengetransporten ha stått åpen, uten at det var mennesker i nærheten. De to vekterne skal ha holdt seg i skjul bak en bil, mens de fikk varslet politiet. Det skal også ha vært andre personer i nærheten som forsto hva som foregikk og varslet politiet.

Etter kort tid var politiet og beredskapstroppen på plass. 4-5 skudd ble avfyrt av politiet før to av ranerne overga seg. Tredjemann hoppet i kanalen ved Aker Brygge, men ble raskt plukket opp og anholdt av politiet.

Skulle ikke vært ute

Hadde et nytt statlig direktiv om innskjerping av soning kommet til fengselet ett døgn før, ville ikke Bandidos-lederen Harnes (36) fått permisjon i 26 timer fra Oslo fengsel.

-  Fredag mottok vi et direktiv kalt «Gjennomføring av straff og varetekt for personer med tilhørighet til organisert kriminalitet». Permisjonen som Lars Harnes var innvilget, ble formelt godkjent onsdag eller torsdag, opplyser inspektør Kim Ekhaugen ved Oslo fengsel, avdeling A, til Dagbladet.

-  Og hvis direktivet hadde kommet før permisjonen var undertegnet?

-  Da ville situasjonen stilt seg annerledes. Ut fra innholdet i direktivet ville Harnes neppe fått permisjon, sier Ekhaugen. Han legger til at alle permisjoner fra Oslo fengsel nå er inndratt som følge av direktivet, og at nye vurderinger vil bli lagt til grunn.

Barnepermisjoner

Ekhaugen opplyser at Lars Harnes allerede hadde hatt ni permisjoner - til tross for dom på seks års fengsel for bare et drøyt år siden - da han brukte sin tiende til væpnet ran på Aker Brygge.

-  Som far til flere barn var Harnes i en spesiell situasjon. Han kunne søke om inntil 30 døgn permisjon i året, sier Ekhaugen.

Lars Harnes hadde ikke sonet den reglementerte tredjedelen av sin dom på seks år fengsel, da han fikk innvilget jevnlige permisjoner fra og med 1. mai i år. Men takket være nye regler om sammenslåing av dommer, kunne han nyte friheten i små drag nesten ukentlig - med permisjoner som varte i alt fra fem timer til ett døgn.

-  Har vært snill og grei

-  Harnes forlot fengselet søndag kl. 18, og skulle være tilbake mandag kl. 20. I etterpåklokskapens lys burde han ikke fått permisjon. Men vi hadde ingen grunn til å tro at noe var i gjære. Han har vært snill og grei, og er alltid høflig. Vi hadde ingen grunn til ikke å gi ham permisjon, sier Ekhaugen.

Statsadvokat Olav Helge Thue reagerer på at Harnes ble gitt anledning til å begå nye forbrytelser etter at han fikk en dom på seks år for kidnapping og mishandling av en 29-åring sammenhengende i ett helt døgn.

-  Med tanke på hvor grove og alvorlige forhold han ble dømt for i fjor, er jeg overrasket over at han er innvilget permisjon så raskt, sier Thue til Dagbladet.

Retten konstaterte at offeret pådro seg flere brudd i ansiktet, ble skåret opp med kniv helt inn til hovedpulsåren, og trodde han skulle dø.

Offerets samboer og tre år gamle barn ble også kidnappet og ført til en annen leilighet i Oslo. Der truet Harnes henne til å inndrive samboerens påståtte gjeld til Bandidos ved å være «hore» for Bandidos' medlemmer. Han forsøkte også å voldta henne.

I NEVEN: Statsminister Bondevik hilste på voldsdømte Harnes under Stopp volden-arrangementet i 1999.
ÅSTEDET: Væpnet politi eskorterer vitner og vektere ut fra åstedet på Aker Brygge.