Angrepet på Kongressen

- Skulle trolig ta gisler

FBI etterforsker om angriperne hadde mer alvorlige hensikter.

«HÅNDJERN»?: Mannen identifisert som Eric Munchel hadde med seg en mengde kraftige strips under stormingen av Kongressen onsdag - velegnet til å binde fast folks hender. Foto: Win McNamee / Getty / AFP / NTB
«HÅNDJERN»?: Mannen identifisert som Eric Munchel hadde med seg en mengde kraftige strips under stormingen av Kongressen onsdag - velegnet til å binde fast folks hender. Foto: Win McNamee / Getty / AFP / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg er enig med dem som sier at hvis du er en voldelig oppvigler og tvinger deg vei inn i USAs hovedstad med et stort forråd av strips, er det et tegn på at du hadde til hensikt å ta gisler, muligens kongressmedlemmer. Denne kriminelle sammensvergelsen må etterforskes så fort som mulig.

Det skriver Seth Abramson, professor ved University of New Hampshire, journalist og forfatter, på Twitter.

Jaktet på folkevalgte

Et mye sirkulert bilde fra stormingen av Kongressen forrige onsdag viser en maskert mann i skyggelue hoppe over stolrader med en mengde kraftige hvite strips i venstre hånd.

Den voldelige mobben som tok seg inn på Capitol Hill, jaktet på kongressmedlemmer, ropte slagord som «Heng Mike Pence!» og krevde å få vite hvor speaker Nancy Pelosi befant seg. Utenfor kongressbygningen sto improviserte «galger», og hjemmelagde rørbomber og skytevåpen var gjemt i nærheten.

Kongressmedlemmene ble evakuert i hui og hast til et bakrom mens mobben få meter unna romsterte rundt i lokalene der de folkevalgte egentlig skulle godkjenne Joe Bidens valgseier. Til sammen fem mennesker døde før opptøyene var over.

Funnet på hotell

Ifølge ABC News etterforsker nå FBI hvorvidt det er hold i teorien om at enkelte av angriperne hadde planer om å ta kongressmedlemmer som gisler. Etterforskerne er spesielt interessert i at personene med stripsene befant seg i en del av Capitol Hill som er vanskelig å finne for utenforstående.

Personen FBI mener er mannen med stripsene, Eric Munchel (30) fra Nashville, ble arrestert i hjemstaten Tennessee søndag, etter å ha blitt filmet av overvåkingskameraer i lobbyen på et hotell i Washington D.C. i forkant av angrepet.

SIKTET: Eric Munchel (30) er utpekt som mannen med stripsene. Han ble pågrepet i Tennessee søndag. Foto: Myndighetene i Nashville og Davidson County / AP / NTB
SIKTET: Eric Munchel (30) er utpekt som mannen med stripsene. Han ble pågrepet i Tennessee søndag. Foto: Myndighetene i Nashville og Davidson County / AP / NTB Vis mer

30-åringen var på hotellet sammen med en kvinne, som av etterforskerne er utpekt som hans mor. Hun ble under angrepet sett sammen med den «uniformerte» mannen med stripsene, og mor og sønn hadde på seg sammenfallende klær på henholdsvis hotellet og under opptøyene.

Ifølge en pressemelding fra det amerikanske justisdepartementet hadde personen de mener var Munchel, også en «gjenstand i et hylster på høyre hofte» og en mobil på brystet med kameraet vendt utover, «formodentlig for å filme hendelsene den dagen».

Munchel ble også sjekket av politiet på hotellet. Da bar han en pistol og et elektrosjokkvåpen.

USA: Donald Trump og Mike Pence skal ha pratet sammen for første gang siden stormingen av Kongressen. Vis mer

På et bilde News Channel 5 Nashville har publisert, poserer den tidligere bartenderen på sin nå fjernede Facebook-profil med ei avsagd hagle i den ene hånda og et amerikansk flagg i den andre.

Planlegging på nettet

Amerikanske medier har avdekket at planleggingen av aksjonen mot Kongressen foregikk på ulike nettfora i dagene og ukene før angrepet.

Blant diskusjonstemaene var hvordan de skulle ta seg inn i Kongressen, og hvem som var målet for angrepet.

- I diskusjonene snakket brukerne om å anholde og til og med skade politikerne. Mange av samtalene foregikk helt åpenlyst på nettet, sier Jared Holt, forsker med innenlands ekstremisme i USA som spesialfelt, til Danmarks Radio.

Mange av angriperne er identifisert som profilerte fra høyreorienterte miljøer, og tilhengere av konspirasjonsteorien QAnon - som hevder president Trump kjemper mot en global sammensvergelse av pedofile Satan-dyrkere og næringslivsfolk.

Unntakstilstand

Flere grupperinger har allerede varslet at de vil demonstrere mot innsettelsen av Joe Biden i Washington D.C. 20. januar, og myndighetene frykter ny vold. I natt ble det kjent at president Donald Trump har har innført unntaktstilstand i dagene rundt seremonien for å lette arbeidet med å sikre byen.

Det har også kommet fram at Ryan McCarthy, som har ansvaret for hæren i det amerikanske forsvarsdepartementet, har gitt klarsignal til utvidet bakgrunnssjekk av Nasjonalgarde-soldatene som skal delta i vaktholdet under innsettelsen. Dette på grunn av frykt for terror fra egne rekker.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer