Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skulle undersøke arbeidsforholdene ved fabrikk som produserer Ivanka Trump-sko. Nå er én arrestert og to forsvunnet

- Dette har blitt politisk, sier organisasjon som jobber for å bedre forholdene til arbeidere i Kina.

FORSVUNNET: Tre menn som etterforsker arbeidsforholdene ved en kinesisk fabrikk som produserer Ivanka Trump-sko er enten forsvunnet eller arrestert. Foto: AP Photo / Ng Han Guan / NTB scanpix
FORSVUNNET: Tre menn som etterforsker arbeidsforholdene ved en kinesisk fabrikk som produserer Ivanka Trump-sko er enten forsvunnet eller arrestert. Foto: AP Photo / Ng Han Guan / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Én mann som undersøker arbeidsforholdene på en kinesisk fabrikk som produserer sko til Ivanka Trumps merke har blitt arrestert, og ytterligere to har forsvunnet, ifølge kona til den arresterte mannen og organisasjonen China Labour Watch, skriver nyhetsbyrået AP.

Hua Haifeng, den arresterte mannen, skal være anklaget for ulovlig overvåkning. Kona, Deng Guilian, ble tirsdag oppringt av politiet, der hun fikk beskjed om at hun ikke fikk anledning til å hverken se, snakke med eller få penger fra mannen, som brødfør familien.

- Det har blitt politisk

ARRESTERT: Ifølge kona skal Hua Haifeng ha blitt arrestert. Kona får ikke snakke med sin mann. Foto: Foto: Deng Guilian via AP / NTB scanpix
ARRESTERT: Ifølge kona skal Hua Haifeng ha blitt arrestert. Kona får ikke snakke med sin mann. Foto: Foto: Deng Guilian via AP / NTB scanpix Vis mer

Organisasjonen China Labour Watch, som i 17 år har undersøkt arbeidsforholdene på fabrikkene som produserer for noen av verdens best kjente selskaper, er overbevist om at de to andre mennene, som de ikke har fått tak i siden før helgen, blir holdt mot sin vilje et sted.

- De må holdes enten av fabrikken eller politiet for å være umulige å få tak i, sier administrerende direktør for China Labour Watch, Li Qiang.

Den konklusjonen nådde han etter et uttall ubesvarte telefonanrop. De tre mennene jobber for organisasjonen.

I løpet av de 17 årene de har undersøkt arbeidernes arbeidsvilkår i Kina har de aldri tiltrukket seg lignende oppmerksomhet fra de kinesiske myndighetene, sier Li.

- Vår plan var å undersøke fabrikken for å bedre arbeidssituasjonen. Men nå har det blitt mer politisk, sier Li.

Produserer Ivanka Trump-sko

Tidligere har organisasjonens største frykt vært at noen av etterforskerne deres skulle bli sparket ut av en fabrikk eller holdes av politiet for en kort periode. Men det har endret seg.

Det kinesiske kommunistpartiet har slått hardere ned på opplevde trusler mot deres parti den siste tiden, spesielt mot kilder med utenlandske bånd, som New York-basert China Labour Watch.

FORSVUNNET: Li Qiang i China Labour Watch har forsøkt å få tak i Li Zhao hele helga, uten å lykkes. Foto: Deng Guilian via AP / NTB scanpix
FORSVUNNET: Li Qiang i China Labour Watch har forsøkt å få tak i Li Zhao hele helga, uten å lykkes. Foto: Deng Guilian via AP / NTB scanpix Vis mer

I dette tilfellet er det også et vesentlig poeng at fabrikken som undersøkes også produserer sko for merket til datteren til USAs president.

Fabrikken produserer mellom 10 000 og 20 000 par Ivanka Trump-sko i året, en liten del av de 20 millioner parene selskapet produserer årlig.

En av de to forsvunnede mennene, Su Heng, skal ha jobbet under dekke på fabrikken som ble undersøkt, fabrikken til Ganzou Huajin International Shoe City Co.

«Vi appellerer til president Trump, Ivanka Trump og hennes firma om å jobbe for og legge press på for å få frigitt våre aktivister», skriver China Labour Watch i en e-post til Reuters.

Knusende rapport

Etter planen skal China Labour Watch slippe en rapport neste måned der det kommer anklager om lav lønn, overdreven overtid og muligens misbruk av studentpraktikanter.

Det hvite hus har avslått å kommentere saken og viser til Ivanka Trumps selskap.

Talsperson for Ivanka Trumps klesselskap, Abigail Klem, sier at de krever at rettighetshavere og produsenter «overholder alle gjeldene lover og opprettholder akseptable arbeidsforhold».

- Vi var ikke klar over disse anklagene og vil se på det øyeblikkelig, sier en talsperson for Marc Fisher, Ivanka Trump-merkets produsent i Kina.

China Labour Watch har også forhørt seg med politiet om de tre mennene, men de har ikke fått svar.

China Labour Watch har tidligere stått for en rekke oppsiktsvekkende avsløringer, både knyttet til Apple og Samsung.

Hele Norges coronakart