Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skulle undersøke Trumps sjokkpåstander. Nå vet de ikke engang selv hva som skjer

- Jeg ber om en tidsplan - ikke landets kjernefysiske hemmeligheter, sier et av kommisjonens medlemmer.

PRESIDENTVALGET: Donald Trump og hans kone Melania Trump fyller ut sine stemmesedler i et valglokale i New York, 8. november 2016. Foto: AFP PHOTO / MANDEL NGAN / NTB Scanpix
PRESIDENTVALGET: Donald Trump og hans kone Melania Trump fyller ut sine stemmesedler i et valglokale i New York, 8. november 2016. Foto: AFP PHOTO / MANDEL NGAN / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ser ut til at ingen vet hva som egentlig foregår med president Donald Trumps kommisjon for granskning av valgfusk. Ikke engang medlemmene av kommisjonen selv, skriver NBC News.

Startet granskning
I sommer startet en gransking av udokumenterte påstander om valgfusk i USA. Kommisjonen er ledet av visepresident Mike Pence.

LEDER: Visepresident Mike Pence leder kommisjonen. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP
LEDER: Visepresident Mike Pence leder kommisjonen. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP Vis mer

- Hver gang valgfusk skjer, slettes en stemme fra en lovlig borger, og demokratiet undergraves, sa Trump den gang.

Kommisjonen ble utpekt etter at Trump i november hevdet at han hadde fått et flertall av stemmene i presidentvalget hvis det ikke var for valgfusk. Han har også uttalt at millioner av personer stemte ulovlig i fjor.

I etterkant av valget mente Trump at han kunne vunnet New Hampshire om ikke tusenvis av folk ble busset inn fra Massachusetts for å stemme «ulovlig». Trump tapte New Hampshire med nesten 3000 stemmer. I forkant av valget mente han at valget var rigget mot ham.

Trump la ikke fram dokumentasjon for påstandene, og de fleste eksperter mener valgfusk er et lite problem i USA. Hillary Clinton rundt tre milliioner stemmer flere enn Trump på landsbasis, men på grunn av valgmanns-ordningen i USA ble Trump likevel president.

Føderalt søksmål
- Jeg har ikke hørt noe siden møtet i New Hampshire, sier statssekretær i New Hampshire, Bill Gardner, til NBC. Han henviser til kommisjonens forrige samling 12. september.

MØTET I SEPTEMBER: New Hampshires statssekretær Bill Gardner har ikke hørt noe fra kommisjonen siden september. Foto: REUTERS/Nate Raymond
MØTET I SEPTEMBER: New Hampshires statssekretær Bill Gardner har ikke hørt noe fra kommisjonen siden september.
Foto: REUTERS/Nate Raymond Vis mer
EKSKLUDERT: Maines statssekretær Matt Dunlap er medlem av kommisjonen. Han mener demokratiske medlemmer blir ekskludert. Foto: AP Photo/Darron Cummings
EKSKLUDERT: Maines statssekretær Matt Dunlap er medlem av kommisjonen. Han mener demokratiske medlemmer blir ekskludert. Foto: AP Photo/Darron Cummings Vis mer

Et annet medlem av kommisjonen, Alan King, har uttalt at han ikke engang får svar på e-poster, noe han finner frustrerende.

- Det er min forståelse at kommisjonen skal levere sine anbefalinger i mars 2018, sier King, som legger til at han er bekymret for om kommisjonen klarer å rekke tidsfristen.

Et annet medlem av kommisjonen, Matthew Dunlap, skal ha innledet et føderalt søksmål i oktober. Han påstår at panelet har ekskludert demokratiske medlemmer, som han selv, fra å gjennomgå interne dokumenter og har unnlatt å holde dem oppdatert om arbeidet.

I oktober fortalte Dunlap til NBC at han flere ganger har forespurt hva kommisjonen jobber med.

- Jeg ber om en tidsplan – ikke landets kjernefysiske hemmeligheter.

Kritisert kommisjon
Amerikanske borgerrettsaktivister mener hensikten med Trumps gransking i virkeligheten er å gjøre det vanskeligere for fattige og svarte å stemme. Flere delstater har nektet å oppgi informasjon om velgere som den nye kommisjonen har bedt om.

Kommisjonen har også blitt saksøkt av grupper for sivile rettigheter og personvern. Mangelen på både handling og åpenhet har også blitt kritisert.

En medarbeider i kommisjonen ble arrestert og siktet for besittelse barnepornografi. En annen døde i oktober. Dermed består gruppen av sju republikanere og fire demokrater.

To offentlige møter
Obamas kommisjon i 2013 skulle arbeide for å forbedre valgprosessen. Tammy Patrick, som ble utnevnt til Obamas kommisjon, sier til NBC at panelet på seks måneder klarte å holde et halvt dusin møter og utarbeide en rapport om anbefalinger for valgadministrasjonen.

Trump-panelet har bare holdt to offentlige møter, og på det siste møtet kranglet medlemmene om det i det hele tatt var vesentlig valgfusk i fjorårets valg.

Kritikere sier at kommisjonens arbeid har gitt lite rom for å begynne å ta opp alvorlige spørsmål om den amerikanske stemmeprosessen.

- De har ikke sagt hva de har til hensikt å gjøre og hvordan. Jeg tror jo lenger det spørsmålet henger i luften, desto flere grunner har folk for å tvile på hvordan kommisjonen opererer, sier valgekspert David Becker til NBC.

Skal ikke møtes igjen i 2017
​En representant for J. Christian Adams, en av kommissærene, sier at beskyldningene om at kommisjonen er uinformert, er oppbrukt. Han forteller at kommisjonen ikke planlegger å møtes igjen i 2017 på grunn av helligdager.

Adams deltok nylig på en konferanse sammen med to andre medlemmer av kommisjonen, hvor han hevdet at et stort antall ikke-amerikanske borgere stemmer ved valg, ifølge Huffington Post.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!