Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krigen i Syria:

Skulle «være uslåelige» i kampen mot IS. Nå trosser Tyrkia USA

- Vi ønsker dere lykke til, sier Recep Tayyip Erdogan om felttoget mot Raqqa.

KRITISK TIL USA: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: AFP PHOTO / OZAN KOSE/NTB Scanpix
KRITISK TIL USA: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: AFP PHOTO / OZAN KOSE/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tyrkia har lenge vært en av USAs viktigste allierte i sin region.

Nå melder imidlertid landets president at de ikke ønsker å være med på å innta den syriske byen Raqqa. Årsaken er at USA samarbeider med kurdiske militser.

- Vi sa: Tyrkia kan ikke være med på operasjoner der vi samarbeider med terrororganisasjoner. Vi ønsker dere lykke til, uttalte president Recep Tayyip Erdogan nylig i Istanbul, ifølge CNN.

Traff Trump

Kanalen skriver at utsagnet kom i etterkant av at Erdogan tirsdag besøkte Det hvite hus. Der sa kollegaen Donald Trump at de to landene kom til å være «uslåelige» i kampen mot IS.

- I dag står vi overfor en ny fiende i kampen mot terrorisme, og igjen må vi håndtere denne trusselen sammen. Det tyrkiske folk har stått overfor grufulle terrorangrep de siste årene og også nylig, fastslo Trump overfor pressen.

De to landene ser imidlertid ikke ut til å ha blitt enige om kurdernes rolle i denne kampen.

BOMBET: Over hundre er drept og flere hundre personer skadd etter at en lastebil lastet med sprengstoff eksploderte i et område utenfor Aleppo. Video: AVN/ASBU / CNN Vis mer

Krangler om kurderne

Der USA har marsjert sammen De syriske demokratiske styrkene, har Tyrkia rettet flere angrep mot militsen. Dette fordi de ser på den som en terrorgruppe, og en forlenget arm av PKK - en organisasjon som står på EUs og NATOs terrorliste.

Angrepene har likevel vakt reaksjoner i USA. I slutten av april uttalte Mark Toner, talsmann for USAs utenriksdepartement, følgende:

STERKE BILDER: Byens innbyggere, menn, kvinner og barn, går forbi, tvunget til å la IS-terroristenes advarende maktdemonstrasjon være en del av dagliglivet. Video: Raqqa is Being Slaughtered Silently Vis mer

- Luftangrepene Tyrkia har rettet mot det nordlige Syria, samt det nordlige Irak, gjør oss dypt bekymret. Angrepene ble gjennomført uten å koordinere med USA eller den globale koalisjonen som ønsker å bekjempe IS.

Uenige om væpning

Siden den gang har USA besluttet å forsyne syriske-kurdere med våpen, kraftige protester fra Tyrkia til tross.

Bülent Aliriza, direktør for Center for Strategic and International Studies' Tyrkia-prosjekt, mente at USAs valg rammet hjertet av samarbeidet de to landene imellom.

- Det setter tydelig spørsmålstegn ved sikkerhetssamarbeidet til Tyrkia og USA, uttalte Aliriza overfor Reuters.