Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Skulle vært et actionbilde

I siste nummer av Vanity Fair stiller Märtha Louise og Ari Behn opp i erkenorsk positur. Det passer dårlig med hvordan Norges Turistråd markedsfører Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere i sommer viste Dagbladet Vanity Fair-bildene av Mette-Marit og Haakon, men Märtha og Ari foran Kongsseteren - sittende på reinskinn i lusekofter - vekker nok enda mer oppsikt.

Vanligvis er vi nemlig vant til å se forfatteren og eventyrprinsessen i langt mer trendy omgivelser.

Bildene ble tatt 20. februar, og inngår i Vanity Fairs jubileumsutgave. Magasinet, som nå er på gata i USA og Europa, har fotografert en rekke av de mest kjente unge kongelige i Europa - deriblant prins William av Wales, kronprins Felipe av Spania og kronprinsesse Victoria av Sverige.

Fotografen valgte en urnorsk setting for Märtha og Ari, og dermed tok han ikke særlig hensyn til Norges Turistråd.

Stereotypt bilde

De skulle nemlig ønske at Märtha og Ari stilte i en annen positur - ettersom bildet i Vanity Fair bidrar til å befeste stereotypiene om Norge.

- Jeg har ikke sett bildet, men kan gladelig forestille meg det. Et slikt bilde gir ikke de rette signalene til dem vi vil være attraktive for - nemlig moderne reisende. Norge har mange spennende elementer som er langt viktigere enn lusekofter og vinterhytter, sier viseadministrerende direktør Børre Berglund i Turistrådet.

- Så dette passer ikke med strategien deres?

- Märtha og Ari er flotte representanter for Norge, men dette fotografiet bidrar til å bekrefte bildet mange har av Norge. Og det bildet trenger vi å nyansere, sier Berg-lund.

Vanity Fair inneholder vanligvis en blanding av underholdning, politikk og kultur, og har et opplag på 1,1 million. Det gjør at magasinet har et enormt nedslagsfelt.

Actionfylt snøaktivitet

Berglund understreker at leserne av bladet trolig har lite kunnskap om Norge fra før, og at det således ville vært ideelt å plassere Märtha og Ari i en annen setting.

- Aller helst ville jeg hatt dem i en actionfylt snøaktivitet - i alpinbakken eller langrennssporet, med storslått og uberørt natur i bakgrunnen, sier Børre Berglund.

Informasjonsrådgiver ved Slottet, Sven Gj. Gjeruldsen, har dette å si om saken:

- Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn sa ja til en forespørsel fra Vanity Fair sammen med en rekke andre kongelige i Europa, sier Gjeruldsen. Han ønsker ikke å kommentere selve bildet.

NORSK OG LYKKELIG: Slik framstår Märtha og Ari i jubileumsutgaven av magasinet Vanity Fair. Men Norges Turistråd hadde helst sett at de framsto i en actionfylt snøidrett framfor å befeste stereotypiene om Norge. Foto: Jonas Karlsson, med tillatelse fra Vanity Fair.
KONGESTOFF: Vanity Fair. Coverfoto: Mario Testino, med tillatelse fra Vanity Fair