Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skulle vært i retten i morgen, etter ti års etterforskning. «Skrue» dro til Dubai

Imran Saber (36) tiltalt for svarte millioner, trusler og lånehaivirksomhet. Oslopolitiet vurderer internasjonal etterlysning.

Foto: Faksimile fra Dagbladet 23.11.2010 og NTB Scanpix
Foto: Faksimile fra Dagbladet 23.11.2010 og NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hele ti år etter at oslopolitiet startet etterforskningen av Toska-vennen Imran Saber (36) for befatning med antatt svarte millioner, skulle helerisaken mot ham omsider komme for retten denne uka.

Men flere kilder i de kriminelle miljøene i Oslo opplyser til Dagbladet at Saber nylig har reist til utleverings-trygge Dubai, der han nå skal oppholde seg med en annen straffedømt nordmann. Saber skal ha gjort det klart at han ikke kommer til å innfinne seg i Norge med det aller første.

- Fristen for å få ham stevnet gikk ut på lørdag, og vi er klar over muligheten for at han ikke dukker opp i Oslo tingrett i morgen,sier politiadvokat Asmund Riegels ved Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, til Dagbladet. 

- Millionheleri I tillegg til grovt heleri - av 4,4 millioner kroner fra 1994 til 2009 - er Saber tiltalt for ulovlig finansieringsvirksomhet og ågerrenter, ved å utnytte en rekke desperate låntakere som gikk med på avtaler om rundt ti prosent månedlig rente.

Tiltalen omfatter også trusler. «Vet du ikke hvem jeg er og hva slags venner jeg har? Jeg skal knuse skallen din. Jeg skal ta deg», skal Saber ha sagt til en vekter som ble tilkalt under en krangel om et pengeuttak i en postbankfilial på Youngstorget i 2010. Også en sjef i et inkassoselskap skal samme år ha fått klar beskjed om at han måtte være klar over hvem han hadde med å gjøre.

- Dere kan bare google meg og se hva jeg har vært med på tidligere, skal Saber ha sagt.

Også Sabers mor (61) og storebror (39) er tiltalt i heleridelen av saken. Som følge av etterforskningen er det tatt heftelser i verdier som tilsvarer det påståtte heleribeløpet på 4,4 millioner kroner for Imran Sabers del. Dette dreier seg om blant annet leiligheter, kontantbeløp, eksklusive klokker og gullsmykker.

Kan bli forsøkt pågrepet Uten såkalt lovlig stevning kan Saber påberope seg at han ikke er formelt informert om rettssaken, men politiet har liten tro på at 36-åringen er helt uvitende.

- Vi mener han har god kunnskap om tiltalen og rettsdatoen, og at han unndrar seg kontakt med politiet. Hadde han hatt noe ønske om å være tilgjengelig for oss, ville vi klart å få kontakt med ham i den perioden vi har jobbet med å få ham stevnet, sier Riegels.

På et møte i Oslo tingrett i dag ble det bestemt at retten vil vente med å ta stilling til Sabers mulige forsvinningsnummer til klokka 09 imorgen. 

- Vi får se om han møter frivillig klokka ni. Hvis ikke vil trolig hele saken bli utsatt til en ny dato. Imran Saber vil da mest sannsynlig bli etterlyst for forkynning av tiltalen, og kanskje også for pågripelse med tanke på varetektsfengsling. Politiet må sørge for at han ikke unndrar seg iretteføring og eventuell straff, sier Riegels til Dagbladet.

Sabers forsvarer, advokat Øystein Storrvik, ser ingen grunn til å kommentere hvor klienten kan befinne seg.

- Jeg har ikke noen andre holdepunkter for det enn hva aktor har framlagt. Min klient har alltid møtt i rettsaker han er lovlig stevnet i, men i denne saken har ikke det skjedd. Etter at tiltalten ble klar i februar i fjor var han tilgjengelig for stevning i svært lang tid, sier Storrvik.

- Veldig spesielt Oslopolitiet har tidligere betegnet Imran Saber som en «multikriminell» med nære bånd til flere ulike grupperinger i Oslos underverden. Saber, også kjent som «Skrue», ble etter Nokas-ranet omtalt som David Toskas «finansminister» og er regnet som en nær venn. 36-åringen er kjent for høy sigarføring på Oslos mest kjente nattklubber og utstrakt reisevirksomhet.

I retten vil påtalemyndigheten legge fram beviser for det de mener er et omfattende overforbruk gjennom de 15 årene som er omfattet av tiltalen - penger som skal stamme fra kriminell virksomhet. Etterforskningen ligner på saken mot Rasool-brødrene i B-gjengen for fem år siden, der alt fra merkeklær til biler, leiligheter og kontoopplysninger ble finkjemmet for å holde forbruk opp mot inntekter.

Blant vitnene som er innkalt til hovedforhandlingen er flere såkalte finansakrobater, gjengmedlemmer og personer som er under etterforskning i andre saker.

- Dette er en veldig spesiell sak der politiet i praksis har saumfart hele livet til min klient. Men vi mener at det gjennom denne svært lange perioden er lovlig dekning for alt forbruket som er nevnt, sier advokat Storrvik.

Han har tidligere vært svært kritisk til at det har tatt så lang tid å fullføre etterforskningen.

- Uforglemmelig kapittel Mens politiet har forsøkt å få tak i ham, har Imran Saber vært aktiv på sosiale medier som vanlig så seint som i forrige uke, blant annet da han ønsket omgangskretsen godt nyttår med denne hilsenen på Facebook: «Vi har alle tatt valg og gjort ting man ikke er stolt over, men det er bare deg selv som kan forme det neste kapittelet til noe positivt og uforglemmelig».

Det er trolig ikke aktuelt å starte hovedforhandlingen mot Sabers mor og storebror i 36-åringens fravær. 

- Imran Sabers forklaring er et så sentralt bevis mot de to andre tiltalte at det i så fall er mest naturlig å utsette hele saken, sier Riegels.