- Skulle vi latt en diktator ture fram?

Daværende utenriksminister Jan Petersen (H) om Irak-krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I noen uker på senvinteren 2003 stod verden på randen av krig.

En krig USA stod mer alene om å ønske. Opp mot 10 millioner demonstrerte verden over mot at USA skulle invadere Saddam Husseins regime. FNs Sikkerhetsråd sa nei.

19. mars 2003 tok amerikanske styrker, med støtte av britiske, australske og polske soldater, seg over grensa fra Kuwait.

Den andre Irak-krigen på 12 år var i gang.

- Vi var aldri for invasjonen. Samtidig mener jeg vi burde frigjort oss fra debatten, som synes å ha stoppet opp i mars 2003. Vi har ikke hatt noen god Irak-debatt i Norge. Bare uendelig mange USA-debatter, sier Høyres Jan Petersen til Dagbladet.no.

Les også intervjuet med Kjell Magne Bondevik: - Den vanskeligste avgjørelsen i mitt liv.

- Håndtert rimelig brukbart

Petersen var utenriksminister i Bondevik II-regjeringen, og måtte i noen løpet av noen hektiske måneder sammen med de andre regjeringskollegene ta stilling til hvorvidt Norge skulle støtte en invasjon.

Petersen, i tospann med forsvarsminister Krohn Devold, var de som gjerne ville støtte de amerikanske planene, mens Bondevik tråkket på bremsen og skal ha vært innstilt på å avslutte regjeringssamarbeidet, dersom de ikke ble enige.

SAMMEN OM IRAK-STANDPUNKT: Jan Petersen satt sammen med Kjell Magne Bondevik foran fjernsynet på statsministerens kontor og fulgte med på sendingene fra FNs Sikkerhetsråd der våpeninspektørene la fram sine rapporter fra Irak. Foto: Tore Bergsaker/DAGBLADET
SAMMEN OM IRAK-STANDPUNKT: Jan Petersen satt sammen med Kjell Magne Bondevik foran fjernsynet på statsministerens kontor og fulgte med på sendingene fra FNs Sikkerhetsråd der våpeninspektørene la fram sine rapporter fra Irak. Foto: Tore Bergsaker/DAGBLADET Vis mer

Da våpeninspektørene ikke fikk mer tid til å lete etter masseødeleggelses-våpen, valgte en samlet regjering FN-sporet.

Den beslutningen støttet Petersen, sier han.

- Vi fattet ingen beslutninger som jeg ikke var enig i, sier Petersen, og vil fortsatt ikke snakke om motsetningsforhold internt i regjeringen.

- Vi hadde en masse dilemmaer som jeg tror vi håndterte rimelig brukbart. Det er ingen vurderinger jeg gjorde i den tid som jeg har problemer med i dag, sier Høyre-politikeren.

- Burde blitt i Irak 

Da invasjonen var over og krigen erklært ferdig halvannen måned senere, var Norge relativt raskt ute med å følge FNs anmodning om å stille ressurser til en stabiliseringsstyrke.

Også det skapte debatt her hjemme. Var ikke dette en måte å støtte en invasjon og en okkupasjon Norge i utgangspuktet hadde vært imot?

- Da anmodningen fra FN kom å bidra til stabilisering, hadde vi med en ny situasjon å gjøre. Min vurdering var at vi burde gi vårt bidrag til at det ikke skulle gå galt i Irak, sier Petersen.

- Skulle vi latt en diktator ture fram?

Nå konstaterer han at ikke alt har gått som slik man hadde håpet ved starten av okkupasjonen.

- Det har gått galt. Det kan hende vi ikke var klar over hvilke enorme motkrefter som fantes i Irak. Men jeg skulle ønske vi hadde blitt der lenger. Jeg sier ikke at vi kunne snudd det. Det blir for optimistisk. Det er ikke lett å oppnå noe der. Men det kunne vært spennende å se, sier han.

- Bare ute etter å gi USA skylda 

Den tidligere utenriksministeren og nåværende lederen av Forsvarskomiteen retter derfor kritikk både mot politiske motstandere og meningsfeller her hjemme, men også til resten av verden for måten Irak er blitt oversett etter invasjonen.

- Verden har virket uinteressert. Vi burde interessert oss mer. I stedet har vi gitt amerikanerne skylda og vært fornøyd med det. Jeg mener vi burde frigjort oss fra debatten om det var riktig eller ikke å invadere, og heller bidratt til gjenoppbygging, sier Petersen. Og legger til:

- At det stilles spørsmål ved amerikanernes motiver for å gå til krig, og at forberedelsene ikke var gjort godt nok, betyr ikke at det var like greit å la en diktator ture fram. Saddam ville uansett ikke sittet til evig tid. Det vi ser nå ville vi på et eller annet tidspunkt sett uansett, mener jeg.

Petersen mener eneste måten å skape varig framgang på i Irak er en gradvis tilbaketrekking av de amerikanske styrkene.