JACKSON POLLOCK: Et Jackson Pollock-maleri ble funnet i en garasje. Eieren, en eldre mann, var helt uvitende om skatten han hadde stuet bort i garasjen sin. Foto: Jlevines.com
JACKSON POLLOCK: Et Jackson Pollock-maleri ble funnet i en garasje. Eieren, en eldre mann, var helt uvitende om skatten han hadde stuet bort i garasjen sin. Foto: Jlevines.comVis mer

Skulle vurdere verdien av plakat, endte med å finne maleri verdt 128 mill. kroner

Fant kostbart Jackson Pollock-maleri. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hele startet med en signert L.A Lakers-plakat, men endte med et kostbart maleri. En mann fra Arizona, USA, skulle flytte til et aldershjem, og en nabo hjalp ham med å flytte. De fant samlingsobjektet i garasjen, og kontaktet en auksjonarius for å vurdere verdien av plakaten.

Fant samling av moderne malerier
Josh Levine, eieren av auksjonshuset som ble kontaktet, tok en titt på den signerte Lakers-plakaten og anslo at det ville være verdt rundt 300 dollar, altså rundt 2550 norske kroner.

Men i den eldre mannens garasje fant de noe mye mer verdifullt enn plakaten.

En samling av flere moderne malerier stod i garasjen, og Levine gikk gjennom disse. Ett av maleriene hadde lignende trekk som Jackson Pollocks moderne stil.

- Når vi går gjennom stabelen og vi står igjen med det siste stykket... Jeg bare: «Gud, det ser ut som en Jackson Pollock», sier Levine til CNN.

Maleriene virket malplasserte, mente Levine. Å finne et Jackson Pollock-maleri med eksentriske former og abstrakte detaljer i en garasje i en region hvor de fleste hjem er fylt med tradisjonell sørvest-kunst, var veldig rart.

MALERIET: Jackson Pollock (1912-1956) var en amerikansk maler, og en av de sentrale figurene i den kunstneriske bevegelsen kjent som abstrakt ekspresjonisme. Kilde: Wikipedia. Foto: Jlevines.com
MALERIET: Jackson Pollock (1912-1956) var en amerikansk maler, og en av de sentrale figurene i den kunstneriske bevegelsen kjent som abstrakt ekspresjonisme. Kilde: Wikipedia. Foto: Jlevines.com Vis mer

Nøkkelen til mysteriet
Han tok med seg maleriet til kontoret, hvor det ble stående i tre måneder. Levine måtte bevise at maleriet faktisk var såpass verdifullt som han trodde. Han slet med å finne forbindelsen mellom en mann fra Nebraska og hans samling av moderne New York-kunst.

Det viste seg at nøkkelen til mysteriet skulle være en avdød halvsøster.

Halvsøsteren til den eldre mannen var en sosietetskvinne. Hun ble sett på som familiens «svarte får». Imens resten av familien ble igjen i midtvesten, dro hun til New York og sosialiserte seg med kunstsamfunnets elite på 1950-tallet. Hun vanket i samme sosiale sirkler som kunstkritiker Clement Greenberg, moderne kunstner Hazel Guggenheim McKinley og Jackson Pollock.

Halvsøsteren døde på 1990-tallet, og broren pakket ned eiendelene hennes - inkludert kunstsamlingen hennes - og satte alt i garasjen sin. Der stod det verdifulle maleriet fram til januar 2016.

Brukte 18 måneder
Selv om Levine fant den personlige forbindelsen mellom halvsøsteren og Pollock, var det ikke nok.

Levine brukte nesten 18 måneder på å autentisere maleriet. Det kostet ham titusenvis av dollar. Han fikk hjelp av en privatetterforsker, og fant bevis på at hun hadde deltatt på Pollocks visninger.

Deretter måtte eksperter analysere maleriet. Det store spørsmålet var om maleriet var laget før Pollocks død, altså før 1956.

Analysens resultater brakte gode nyheter: Maleriet er sannsynligvis ett av Pollocks savnede malerier fra rundt 1945 til 1949.

- Jeg følte meg faktisk vektløs. Jeg var faktisk litt bekymret for at jeg hadde et panikkanfall eller noe, sier Levine til CNN.

Maleriet er skadet og må bli restaurert. Det kan koste opp til 50 tusen dollar. Likevel vil Levine tjene gode penger på maleriet, som skal bli auksjonert bort 20.juni.

Budgivningen starter på 5 millioner dollar, men det er forventet at maleriet blir solgt for 10-15 millioner dollar - altså opp mot nesten 128 millioner norske kroner. Tenk å finne en slik skatt stuet bort i en garasje!

SKJULT SKATT: Dette mesterverket, som skildrer en kjent halshugging fra bibelen, har vært forsvunnet i 400 år og er verdt 1,1 milliarder kroner. Det ble funnet av en intetanende fransk familie da det oppstod en vannlekkasje på loftet. Video: Reuters Vis mer