Coronaviruset

Skummel advarsel om smittespredning

Ifølge helsemyndighetene i hardt rammede England, kan man ikke ta for gitt at immunitet etter covid-19-sykdom er til hinder for å bære coronaviruset på nytt og smitte det videre til andre.

CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2, som utløser covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: AFP/NTB
CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2, som utløser covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Storbritannia er hardt rammet av coronaviruspandemien med nær 3,5 millioner registrerte smittede og over 90 000 dødsfall.

England alene står for over 3 millioner av disse smittetilfellene og i overkant av 80 000 dødsfall.

Derfor er det knyttet stor spenning til resultatene fra en større pågående studie, den såkalte Siren-studien, som det engelske folkehelseinstituttet Public Health England (PHE) står bak.

Forskerne har fulgt opp 20 787 helsearbeidere i et halvt år, fra 18. juni til 24. november.

Dette er ei yrkesgruppe som virkelig har fått kjørt seg.

I vinter har det vært innkommende covid-19-pasienter i så stort omfang at London har måttet sende pleietrengende til andre deler av øyriket for hjelp.

IKKE LENGER DUGNAD: Erna Solberg innrømmer at coronatiltakene rammer skjevt i samfunnet, og har i stor grad gått bort fra å bruke ordet «dugnad», som var et ord hun brukte hyppig i fjor. Video: Gilbrant og Johansen / Dagbladet TV Vis mer

Advarer

Målet med Siren-studien er å fastslå i hvor stor grad gjennomgått SARS-CoV-2-infeksjon beskytter mot å få covid-19 på nytt.

Det er imidlertid ikke studiens funn knyttet til denne beskyttelsen som vekker bekymring.

At gjennomgått coronavirusinfeksjon gir minst 83 prosent beskyttelse mot å bli smittet på nytt i minst fem måneder, slik Siren-studien rapporterer, rimer godt med det som er kjent fra tidligere studier.

Forskergruppa advarer imidlertid om at foreløpige resultater fra neste fase av studien viser at noen mennesker, som er beskyttet av antistoffer, fortsatt bærer høye nivåer av coronaviruset og synes å være i stand til å smitte andre.

Susan Hopkins, seniorrådgiver i Public Health England, leder den pågående studien.

- Vi vet nå at de fleste av dem som har hatt viruset og utviklet antistoffer er beskyttet mot reinfeksjon. Vi vet ennå ikke hvor lenge beskyttelsen varer, og vi tror at immune fortsatt kan være i stand til å overføre viruset til andre, sier Hopkins, ifølge British Medical Journal (BMJ).

KONTROLL: Daglig leder ved Gunnar Klo AS, Arne E. Karlsen, sier de ønsker strenge coronatiltak velkommen, og at et smitteutbrudd kan ramme bedriften hardt. Reporter: Gunnar Hultgreen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Solid studie

- Dette er en solid studie fra vårt engelske søsterinstitutt. De har fulgt over 20 000 helsepersonell med jevnlig prøvetaking, både blodprøver for immunitet og halsprøver for virus. Dermed kan de måle hvor hyppig folk blir smittet og spesielt om noen får infeksjonen flere ganger, sier overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet (FHI).

I den forholdsvis korte perioden mellom juni og november oppdaget de britiske forskerne 44 reinfeksjoner blant 6614 helsearbeidere som tidligere har hatt covid-19.

15 av disse opplevde symptomer på coronavirussykdom.

Medisinsk ekspertise i Storbritannia enes om at det er positivt at tidligere coronavirussykdom synes å gi beskyttelse for det store flertallet.

Public Health Englands advarsel om reinfeksjoner får imidlertid flere til å reagere.

INTERVJU: I dette eksklusive intervjuet med Dagbladet åpner Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær opp om blant annet coronasituasjonen i Premier League, overgangsplaner og ryktene om sparken. Video: Henrik Ljosland Vis mer

- Smittsomme

Ifølge Science Media Centre mener Paul Hunter, professor i medisin ved Norwich School of Medicine at det er all grunn til å være bekymret.

- Det dette viser er at reinfeksjon er vanlig selv i denne korte tidsperioden. Jeg mistenker at risikoen for reinfeksjon bare vil øke med lengre oppfølgingsperioder, sier Hunter.

Han understreker at mange av dem som har fått covid-19 på nytt er symptomfrie.

- Likevel må vi anta at disse asymptomatiske infeksjonene fremdeles er smittsomme for andre, om enn mindre smittsomme enn de symptomatiske, sier Hunter.

Eleanor Riley, professor i immunologi og infeksjonsssykdommer ved Universitetet i Edinburgh påpeker at «en primær infeksjon med SARS-CoV-2 gir minst 94 prosent beskyttelse mot symptomatisk reinfeksjon i minst fem måneder.

- Dette antyder at naturlig infeksjon gir kortvarig beskyttelse mot covid-19 som er veldig lik den som vaksinasjon gir, sier Riley, men understreker:

- Asymptomatiske reinfeksjoner er imidlertid ikke null, så du kan ikke anta at bare fordi du har hatt viruset før, så er du ikke smittsom. Disse dataene forsterker budskapet om at alle bør betrakte seg selv som en potensiell infeksjonskilde for andre og bør oppføre seg deretter, sier Riley.

FORKLARER: Lege Wasim Zahid er coronasmittet. Det avslører han selv i en video på YouTube. Video: YouTube Vis mer

- Bekymringsfullt

Simon Clarke er lektor i cellulær mikrobiologi ved Universitetet i Reading.

Han mener den gode nyheten er at Siren-studien bekrefter at reinfeksjoner er sjeldne og at antistoffer vil gi beskyttelse i en betydelig periode.

- Det som er bekymringsfullt, er at noen mennesker som med antistoffer ser ut til å være i stand til å bære coronaviruset og spre det til andre. Dette betyr at det store flertallet av befolkningen enten må ha naturlig immunitet eller ha blitt vaksinert for at vi skal kunne oppheve restriksjonene, med mindre vi er forberedt på å se at mange flere blir smittet og dør av covid-19, sier Clarke.

FHI-overlege Preben Aavistland mener funnene betyr at gjennomgått covid-19-infeksjon ikke er noen langtidsgaranti mot å bli smittet og syk på nytt selv om risikoen er betydelig redusert.

- Hovedfunnet er at gjennomgått coronainfeksjon ga minst 83 prosent beskyttelse mot ny infeksjon i en oppfølgingsperiode på om lag fem måneder. Beskyttelsen mot ny infeksjon med symptomer, altså coronasykdom, var minst 94 prosent, påpeker Aavitsland.

KLARE: I denne modellen ser du hvordan man kan stoppe coronasmitten. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. En idé fra Dagens Nyheter. Vis mer

- Håp

Han har merket seg ved at forskerne fant at ved førstegangsinfeksjon var det bare hver femte smittet som var uten symptomer. Ved andregangsinfeksjon var to av tre uten symptomer.

- Samlet tyder funnene på at gjennomgått infeksjon som regel hindrer ny infeksjon, men ikke hos alle. De som får infeksjon for andre gang, får som regel et mye mildere forløp, sier FHI-overlegen.

- Hva vil dette kunne ha å si for vaksinenes evne til å stanse pandemien?

- Det er vanskelig å si, for vaksineimmuniteten kan godt vise seg å være enda bedre enn den naturlige immuniteten. Studien antyder likevel et håp om at vaksinasjon av mange kan være med på å redusere epidemien betydelig.

- PHE går ut med en slags advarsel om at antistoffbeskyttelse ikke nødvendigvis ser ut til å være til hinder for smittespredning til andre. Hva tenker du om dette?

- Vi skal lese studien nøye, og se om den får betydning for noen av våre råd. I motsetning til England, har jo vi veldig få, under to prosent av befolkningen, som har hatt corona, påpeker Aavitsland.

CORONA: Over to prosent av Storbritannia er nå smittet av covid-19. Video: AP Vis mer

- Stor usikkerhet

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier Siren-studien føyer seg inn i rekka av studier som bekrefter at et stort flertall av dem som har hatt covid-19 fortsatt har et høyt antistoffnivå et halvt år etter gjennomgått infeksjon.

- Andre studier har bekreftet god immunitet åtte måneder etter sykdom. Også cellulitter, ikke bare antistoffer, vil bidra til motstandskraft. Det tyder samlet sett på god immunitet hos et stort flertall av dem som har gjennomgått infeksjon ut fra det tidsvinduet man har i dag, sier Nakstad

Helsedirektoratets mann understreker at Public Health England ennå ikke har publisert tall som viser om immune personer kan smitte andre og heller ikke i hvilken grad de faktisk gjør det.

- Dette er kunnskap vi ser fram til å få mer av. Det er fortsatt knyttet stor usikkerhet til om tilstedeværelse av coronavirus i nesa hos vaksinerte personer medfører reell smitterisiko, og hvor mye smitte dette forårsaker, sier Nakstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer