Klimakrisen

Skummel rekord

Den varmeste vinteren noen gang er registrert.

VARMT: New Zealand opplevde sin varmeste vinter noensinne. Her ser man en strand i nærheten av Auckland. Foto: Sylvie Whinray/New Zealand Herald via AP/NTB
VARMT: New Zealand opplevde sin varmeste vinter noensinne. Her ser man en strand i nærheten av Auckland. Foto: Sylvie Whinray/New Zealand Herald via AP/NTB Vis mer
Publisert

Vinteren på New Zealand er på hell, og landet som befinner seg på den andre siden av jordkloden fra Norge, kommer med en oppsiktsvekkende rekord.

Vinteren deres var den varmeste som noen gang er registrert, og forskere sier at klimaendringer stadig driver temperaturen høyere, skriver The Independent og The Guardian.

Fra juni til august var gjennomsnittstemperaturen 9,8 celsius, ifølge New Zealands National Institute of Water and Atmospheric Research.

Slo fjorårets rekord

Det er 1,3 grader over det New Zealand regner som gjennomsnittstemperatur i løpet av en vinter, samt 0,2 grader høyere enn forrige rekord, som ble satt i fjor.

Forskere har ført opptegnelser siden 1909, men de varmeste vintrene har vært de siste åra.

Lite snø

Nava Fedaeff, meteorolog ved instituttet, forteller at det i år har vært varmere vind enn vanlig fra nord, og høyere havtemperaturer, ifølge The Independent.

Fedaeff sier at snø i lavlandet var godt under gjennomsnittet i vinter, da det ofte ble erstattet med regn, noe som kan føre til lavere elvnivåer seinere på året, fordi det vil føre til mindre snø som smelter i fjellene.

- Om det blir betraktelig mindre vann som kommer ned fra høylandet på våren vil det påvirke vanning på gårdene, sier hun.

Det har også vært registrert mer ekstreme værhendelser på New Zealand i år, som flom i noen steder og tørkeperioder andre steder i landet.

Slår alarm

Registreringen av New Zealands rekord kommer i kjølvannet av mandagens lederartikkel om å ta umiddelbare grep mot klimakrisa for å beskytte liv og helse, som ble publisert i 233 tidsskrifter.

Lederartikkelen som ble publisert i tidsskrifter verden over - deriblant anerkjente The Lancet og the New England Journal of Medicine - peker på sammenhengen mellom klimakrisa og en rekke negative helseeffekter.

- Ta umiddelbare grep

Den blir publisert i forkant av FN-konferansen COP26 om klimaendringer i Glasgow i november - det største klimatoppmøtet siden Paris i 2015.

«I forkant av disse avgjørende møtene oppfordrer vi - redaktører i tidsskrifter over hele verden - til å ta umiddelbare grep for å holde gjennomsnittlig global temperaturøkning under 1,5 grader, stoppe ødeleggelsen av natur og beskytte helsen», heter det i lederen.

Redaktørene tar til orde for at både hetedødsfall, dehydrering, tap av nyrefunksjon, hudkreft, psykiske problemer, allergier og hjerte- og lungesykdom kan forårsakes av klimakrisa.

«Vitenskapen er entydig - en global økning på over 1,5 grader over gjennomsnittet i førindustriell tid og tapet av biologisk mangfold, kan føre til katastrofal skade på helse som vil bli umulig å reversere», heter det videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer