BERGEN: Statsminister Erna Solberg (H) om tilfellene i Bergen med ukjent smittevei. Video: Christian Wehus. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Covid-19:

Skummel smitte rammer Bergen

Toppsjefene i norske helsemyndigheter er urolige for den nye utviklingen i smittespredningen i Bergen.

Publisert
Sist oppdatert

Lørdag hasteinnkalte Bergen kommune til pressekonferanse for å opplyse om at de har registrert 43 nye tilfeller siste døgn, og opplever økt generell smittespredning. Hovedsakelig har smittetilfellene blitt knyttet til et utbrudd blant studentmiljøer, men den siste uka har de begynt å oppdage tilfeller med ukjent smittevei.

- Dersom vi ikke får slått ned smittespredningen nå, er faren stor for at flere liv går tapt og at vi må innføre mer inngripende tiltak, sa byrådsleder Roger Valhammer.

Smittetilfeller med ukjent smittevei var blant begrunnelsene for at Norge innførte tiltak 12. mars. Den gang ble dette omtalt som at man hadde kommet i en ny fase av epidemien.

- Alvorlig

Helseminister Bent Høie mener at tilfeller med ukjent smittevei er alvorlig.

- Det er alvorlig. Jeg opplever at det er nettopp derfor at byrådet i Bergen kommune i samarbeid med Folkehelseinstituttet har iverksatt veldig strenge tiltak, som er helt i tråd med regjeringens anbefalte tiltaksliste for slike situasjoner, sier helseminister Bent Høie til Dagbladet.

- Bergen gjør ikke bare en jobb for bergensere, men også for hele Norge. Jeg håper at de neste dagene kan vise at dette virker, og at man dermed kan begynne å lette på tiltakene igjen i Bergen, sier Høie til Dagbladet.

Onsdag opplyste Bergen kommune at de hadde oppdaget en håndfull smittetilfeller med ukjent smittevei, mens dagen etter opplyste de at de hadde registrert 11 nye tilfeller uten kjent smittevei. Fredag var smitteveien derimot kjent for alle de 21 nye tilfellene.

CORONAVRIRUSET: Direktør i helsedirektoratet Bjørn Guldvog kommer med en klar oppfordring til unge angående å teste seg for coronaviruset. Video: Christian Wehus / Dagbladet. Vis mer

Utbredt testing

Direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet (FHI) sier til Dagbladet at det i slike situasjoner er viktig med utbredt testing.

- Det er alltid veldig alvorlig, og vi vil forsøke å finne smitteveiene. I slike situasjoner vil man innføre utbredt testing og vurdere om det er grunn til å prøve å finne ut om det er mer smitte enn man er oppmerksom på, sier Stoltenberg til Dagbladet og fortsetter:

- Nå testes det mye i Bergen, så jeg tror at det er mulig å få oversikt, men det er alltid foruroligende med ukjente smitteveier.

Helsedirektør Bjørn Guldvog forklarer til Dagbladet at når man kjenner smitteveiene, så har man bedre muligheter til å sette personer som har vært utsatt for smitterisiko i karantene.

- Det er en av de aller viktigste detaljene. Dette er noe vi følger med på i alle utbrudd, altså om det er mange nye smittetilfeller som man ikke kjenner smitteveiene til, sier Guldvog til Dagbladet.

VURDERER SITUASJONEN: Direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, vurderer fortløpende hvilke tiltak som bør iverksettes mot pandemien i Norge. Video: Andresen/Wehus, Dagbladet TV Vis mer

Smitteklynger

Lørdag opplyser Moss kommune at også de har registrert to tilfeller hvor de foreløpig ikke kjenner smitteveiene. Utbruddet i Sarpsborg og Fredrikstad har derimot mer definerte smitteklynger, sier professor i sosialmedisin ved NTNU, Steinar Westin til Dagbladet.

- Bergen har den mest dramatiske smittesituasjonen i Norge akkurat nå. I Sarpsborg og Fredrikstad er det mer definerte smitteklynger med kjente nærkontakter og smitteveier. Mens i Bergen er det fri smitte, og det er nettopp dette som er kjempeproblematisk, sier Westin og fortsetter:

- Da vet vi ikke hvor mye smittespredning det er i samfunnet og hvor smitten kommer fra, samt at det blir vanskeligere å utføre smittesporing for å bekjempe smittespredningen.

- Ikke unaturlig

Statsminister Erna Solberg sier til Dagbladet at det ikke er unaturlig at det oppdages tilfeller uten kjent smittevei.

- Det er litt av bekymringen at man ikke helt kjenner smitteveiene. Samtidig vet vi at ukjente smitteveier kan dreie seg om at noen har sittet ved siden av noen som ikke har vært syke på en buss, og deretter blitt syke, sier hun til Dagbladet og fortsetter:

- Utfordringen er at så mange unge mennesker får så lite symptomer, eller ikke symptomer i det hele tatt. Unge mennesker beveger seg også veldig mye mer rundt i samfunnet, reiser mer kollektivt og oppholder seg i større forsamlinger med flere kontaktpunkter. Dermed er det ikke unaturlig at det kommer tilfeller med ukjent smittevei.

Solberg sier at folk stiller henne spørsmål om begrensninger i kollektivtrafikken.

- Folk stiller meg spørsmål om hvorfor vi må ha begrensninger i kollektivtrafikken, ettersom man ikke kan lese av statistikken at kollektivtrafikk kan bidra til smittespredning. Men det er fordi man ikke vet, fordi vi har ikke lister over hvem som sitter på bussen eller står på T-banen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer