- Skummelt å få gården sin i karantene

FINNØY (Dagbladet): - Det er skummelt, slett ikke kjekt, men jeg tar det egentlig med ro. Sjansen for at dyrene er smittet, er ganske liten, sier Karin Spanne (29). I går opplevde hun det alle melkebønder har fryktet de siste månedene: at gården settes i karantene for mistanke om munn- og klovsyke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Sjansen for at det dreier seg om munn- og klovsyke er svært liten, sier distriktsveterinær Erling Bleie, og fortsetter: - Tre-fire andre sykdommer kan gi tilsvarende symptomer som dem som nå er funnet. Men vi kan ikke la være å ta forholdsregler. Symptomene er alarmerende, sier han.

Det var torsdag kveld Karin Spanne fant byller i munnen på to av kuene sine. En veterinær kom til gården for å undersøke dyrene. Veterinæren mistenkte byllene for å være symptom på munn- og klovsyke, og slo raskt alarm.

I karantene

- Byllene var store som egg, forteller Spanne på telefon fra gården.

Nå er gården er satt i karantene. Sperringer med «Adgang forbudt. Smittsom dyresjukdom» er satt opp på veiene inn til gårdstunet, og de fem personene som oppholder seg der, får tidligst slippe ut over helga.

Ut får hun ikke komme, verken hun, veterinæren, eller de andre tre som nå oppholder seg på gården. Sikkerhetstiltakene er strenge og skremmende, og har skaket opp den unge bonden.

Stor smittefare

- Smittefaren er ekstrem. Og akkurat her på Finnøy er egentlig den verst tenkelige plassen for et utbrudd av sykdommen.

- Dyretettheten på Finnøy er omtrent dobbelt så stor som på Jæren. Dersom kuene har fått munn- og klovsyke, er det sannsynlig at smitten allerede har spredt seg til andre gårder på øya, sier Erling Bleie.

Prøver fra dyrene ble i går sendt til analyse i Danmark. Bortsett fra sperringene rundt Spanne gård, bar Finnøy i går få synlige preg av det som hadde skjedd. Både dyretransporter og melkebil gikk som normalt, selv om bøndene ble oppfordret til å unngå kontakt med andres dyrebesetninger.