HOLDT SEG INNENDØRS:  Mens ti fanger flyktet i går kveld, holdt Tjostolv Moland og Joshua French seg inne på cella si. Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet
HOLDT SEG INNENDØRS: Mens ti fanger flyktet i går kveld, holdt Tjostolv Moland og Joshua French seg inne på cella si. Foto: Tore Bergsaker/DagbladetVis mer

- Skummelt, mener advokat Morten Furuholmen

Ti fanger rømt, ni er tatt. UD ber nå om at de to norske fangene blir overført til annet fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld startet det opptøyer i fengselet i Kisangani der de to dødsdømte nodmnnene Tjostolv Moland og Joshua French sitter fengslet.

I løpet av den kaotiske natten klarte hele ti fanger å komme seg ut av fengselet. Det opplyser kilder i den kongolesiske etterretningstjenesten ANR til Dagbladet. Nå skal ni av dem være tatt, men en fange er fortsatt på frifot. Opplysningene bekreftes av kilder i FN-opperasjonen Monusco, som har en stor base i Kisangani.

Fangene skal ha kommet seg gjennom et hull i fengselsmuren.

UD har nå tatt kontakt med kongolesiske myndigheter for at de to norske fangene skal bli overført til et annet fengsel.

- Det er jo bra det, da, men det hjelper jo ikke slik situasjonen er nå, sier French og Molands advokat, Morten Furuholmen, til Dagbladet.

- Hvordan er situasjonen nå, da? Spør Dagbladet.

- UD sier jo at situasjonen ikke er avklart. Nå er det den store usikkerheten som er det verste. Jeg snakket med dem (French og Moland) i går, da det stod på, og da var alt helt texas, sier Furuholmen.

Kaos i fengselet Da fangene tok kontroll over fengselet, startet en stor brann og de innsatte skal også ha banket opp personer i ledelsen av fengselet.
Både politi og hærstyrker ble satt inn for å gjennvinne kontrollen over fengselet.

 I september ble Tjostolv Moland og Joshua French flyttet til en annen celle etter at vaktene oppdaget et hull i fengselsmuren som var gravd fra deres celle. Det ble funnet en jernstang og en kjepp inne på cella som fangevokterne mener er bukt til å lage hullet.

Nordmennene nekter for at det er de som laget hullet i veggen, og mener det må ha vært der fra før de flyttet inn på cella. Hullet var laget fra området over himlingen i cella og var ikke umiddelbart lett å oppdage.  Dette hullet skal imidlertid ha blitt tettet få dager etter at det ble oppdaget.

UD følger tett Utenriksdepartementet gjentok i dag oppfordringen overfor kongolesiske myndigheter om å overføre de to drapsdømte nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland til et annet fengsel, melder NTB.

- Vi har hatt kontakt med kongolesiske myndigheter. Sikkerheten til de to nordmennene er viktig, og vi har gjentatt vårt ønske om å overføre dem til hovedstaden, sier pressevakt Hilde Steinfeld i Utenriksdepartementet til NTB.

UD har også tidligere bedt om at de to blir overført. Et fangeopprør i fengselet var årsak til at UD i dag gjentok oppfordringen.

Etter forholdene bra Utenriksdepartementet fikk først beskjed om at French og Moland etter forholdene hadde det bra, men omstendighetene var uklare. Situasjonen var under utvikling gjennom natten, og mandag morgen var fangeopprøret fortsatt i gang.

- Fangeopprøret inne i fengselet fortsetter. Flere skal være skadd og brakt til sykehus, men ingen er så langt meldt omkommet. Politi, soldater og ansatte skal i henhold til vår informasjon befinne seg på utsiden av fengselet, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet til NTB.

Han forteller at UD følger utviklingen tett.

Politi rundt fengsel I går kveld kunne Dagbladets lokale medarbeider i Kisangani se at militærpoliti ble utstasjonert rundt hele fengselet for å hindre fanger i å flykte.

Mens fangeopprøret i sentralfengselet i Kisangani var på sitt mest intense, barrikaderte de dødsdømte nordmennene, Joshua French og Tjostolv Moland seg inne på sin celle. De ansatte skal ifølge UD ha befinnet seg på utsiden.