Skummelt våpen

Toppledere fyker unna på grunn av anklager om seksuell trakassering

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  JEG FULGTE damen ut av rommet med hånda på ryggen hennes. Slik beskriver den nå avsatte høykommissæren for flyktninger, Rud Lubbbers, episoden som kostet ham jobben. Han karakteriserer den fysiske kontakten med kvinnen som vennlig, men langt ifra noen seksuell trakassering.

Vennlig eller ikke, Lubbers måtte gå. Og det til tross for at Kofi Annan hadde engasjert advokater i jakten på beviser. Ingen ble funnet, derimot dukket det opp et nett av rykter fra andre ansatte om seksuelle følere fra den samme Lubbers. Han var sjanseløs.

NÅR VOGNA med seksuell trakassering begynner å rulle, får den fart og tyngde. Det fikk 70 år gamle Millard Fuller merke tidligere i vinter. Mannen som donerte hele sin formue og livsverk til den humanitære organisasjonen «Habitat for Humanity» måtte gå av på grunn av anklager om sexpress. En kvinnelig kollega hevdet at han på en upassende måte hadde berørt henne og hadde kommet med like upassende forslag på en biltur på vei til flyplassen i Atlanta i 2003. Dessverre for Fuller hadde han ikke mye å gå på, han satt i klisteret etter en liknende anklage i 1990. Da hevdet fem kvinnelige ansatte at han kom med uønskede seksuelle tilnærmelser, inkludert kyssing på munnen og berøring av rumpeballer. Fuller overlevde dette, blant annet ved hjelp av tidligere president Jimmy Carter. Han er svært aktiv i Habitat og rykket ut med et brev til forsvar for Fuller. Carter framhevet at han selv også hadde både kysset, klappet og klemt på kolleger.

-  Dersom noen skulle klage på det, ville det kommet et skred av anmeldelser, skrev Carter.

Denne gangen får Fuller også støtte, men nå fra 3600 bidragsytere verden som på sin webside oppfordrer til ukentlige bønnemøter for den sexdømte.

DET ER UMULIG å vite hva som er sant eller usant i slike saker. Seksuell trakassering er både et alvorlig anslag mot kvinner i arbeidslivet og et skummelt våpen. Dersom man vil avspore en karriere eller ta knekken på noen, finnes det muligheter der. Hovedpersonen i Jonathan Franzens store roman «Korrigeringer» er en universitetslærer som får sparken etter at en kvinnelig student hevner seg på ham ved å bruke anklager om seksuell trakassering. Det samme ble sagt om Anita Hill da hun tidlig på nittitallet hevdet at den nominerte høyesterettsdommer Clarence Thomas hadde kommet med uønskede tilnærmelser.

NOEN STEDER synes det å være en omfattende kultur av overgripere og ofre: I storbedrifter som Ford og Mitsubishi hevder grupper av kvinnelige ansatte at de måtte yte seksuelle tjenester for å få beholde jobbene sine. Også fjernt fra samlebåndene forekommer uønsket oppmerksomhet. Da senator Bob Packwood fra Oregon ble gjenvalgt med knappest mulig margin i 1992, sto 29 kvinner fra hans kampanjekontor fram og fortalte om senatorens omfattende seksuelle trakassering. Packwood måtte trekke seg fra sin senatplass tre år seinere.