Skummer ølmomsen

I fjor sommer halverte politikerne matmomsen, og ved nyttår reduserte de alkoholavgiftene. På øl snytes du for 80 prosent av den rabatten du skulle ha hatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken er nemlig at noen har stukket av med store deler av den rabatten politikerne mente du skulle få glede av. Dette gjelder særlig rabatten på øl og mat.

Ser vi på ølprisen, er tallenes tale krystallklar.

Ved nyttår kuttet politikerne alkoholavgiften med fem prosent. Nesten hele dette kuttet har havnet i andre lommer enn forbrukernes.

La oss si at en liter øl kostet 30 kroner. Avgiftskuttet skulle gjøre pilsen 0,74 kroner billigere. Fasiten viser at prisen bare har sunket med fattige 14 øre.

Noen har altså stukket av med drøyt 80 prosent av rabatten.

Ille for mat

Tenk deg en handlekurv med matvarer som kostet 1000 kroner i fjor sommer. Etter at politikerne halverte matmomsen, skulle denne koste kroner 84,50 mindre denne sommeren (da er det justert for den normale prisstigningen i samfunnet).

Men slik har det ikke gått. Av de 84,50 har forbrukerne bare fått 62,20 i rabatt.

Eller sagt med andre ord: Næringa har stukket av med en drøy fjerdedel.

Ukjent synder

Hvem synderen er, er ikke godt å si. Det kan være produsenten, det kan være kjedene - eller det kan skyldes dyre lønnsoppgjør eller prishopp på råvarer. Alle skylder på alle.

Det slås fast gjennom utregningene som er gjennomført av Gambit H&K, og utelukkende bygger på offisielle prisindekser fra Statistisk sentralbyrå.

«Ris til egen bak»

Leder for finanskomiteen på Stortinget og finanspolitisk talskvinne for Frp, Siv Jensen, skjønner at forbrukerne føler seg snytt.

- Næringen lager ris til egen bak. At så mye er blitt borte, er direkte urimelig, fastslår hun.

Siv Jensen mener bransjene burde være seg sitt ansvar bevisst etter at de selv brukte forbrukerne som hovedargument da de kjempet for lavere moms og avgifter.

- Dette gjør det ikke lettere for politikerne å jobbe for lavere avgifter, tordner Jensen.

Alkokutt virket

Men én trøst kan vi likevel gi.

Kuttet i alkoholavgiften på vin og brennevin har kommet forbrukerne til gode.

For vin skulle avgiftskuttet medføre at en liter ble kroner 1,35 billigere. Den er blitt kroner 1,99 billigere. Vi har med andre ord fått mer enn vi ble lovet.

For brennevin er situasjonen den samme. Vi ble lovet et kutt på kroner 47,35 per liter, men har fått et kutt på 48,42 .

Som fortjent, vil mange si.

<B>HAR FORSTÅELSE: Leder for finanskomiteen, Siv Jensen, skjønner at forbrukerne føler seg snytt.