Skummet millioner på aksjer i eget firma

Småsparere tapte store beløp på aksjekjøp i Ruud & Rye. Gründerne sjøl tjente millioner hver på aksjesalg i sitt eget selskap. Nå kjemper de en beinhard kamp for å redde troverdigheten til selskapet som benytter slagordet «Trust is clean shaven».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet sitter på en kontrakt som viser at Tom Erik Ruud og Reinhard Rye innkasserte 5,8 millioner kroner hver på aksjesalg i oktober 1998.

- Nedsalget var godkjent av vårt styre. Vi solgte dessuten utelukkende til profesjonelle investorer. Vi har aldri solgt aksjer til småsparere. Vi er rasende over at andre aktører har solgt Ruud & Rye-aksjer til overpris og feilaktig gitt inntrykk av at de representerte selskapet, sier Tom Erik Ruud til Dagbladet.

- Uskyldige ofre

Gründerne Tom Erik Ruud og Reinhard Rye sier de var uvitende om aksjeskandalen i Verdal før saken ble kjent via media.

De betegner seg som uskyldige ofre i et spill der andre aktører har forfalsket selskapsinformasjon for å kunne drive aksjeprisen i været.

Skandalen har uansett rammet Ruud & Rye hardt. Noe motvillig bekrefter gründerne overfor Dagbladet at de tilhører den lille skaren av folk som har blitt mangemillionærer på barberhøvelaksjen. Pengene har de tjent på tre nedsalg i selskapet.

Handlet med ABI

Et av disse nedsalgene ble gjort parallelt med Aker Brygge Invest (ABI).

Dagbladet har kontrakter som viser at Ruud & Rye sammen med ABI kjøpte aksjer fra fire ulike investorer i september 1998. Samtlige kjøp ble delt mellom Tom Erik Ruud, Reinhard Rye og ABI, i tre like store deler. En snau måned seinere solgte de samme tre personene samtidig tre like store deler med aksjer til finansakrobat Thomas Øye.

- At vi har tjent penger på selskapet, er ingen hemmelighet. Forskjellen er at vi hele tida har gjort dette på ærlige premisser. Det denne saken egentlig dreier seg om, er at et eller flere selskaper har manipulert eller forfalsket dokumentasjon fra Ruud&Rye og beriket seg på dette. Det har vi aldri gjort, sier Tom Erik Ruud og Reinhard Rye.

Aksjene som Øye kjøpte, ble ifølge kontrakten solgt til en kurs på 22 kroner, og partene innkasserte 5,8 millioner kroner hver. Reinhard Rye bekrefter salget, men han mener å erindre at prisen til slutt ble noen kroner lavere. At handelen med Øye blir gjort på samme tidspunkt som ABI, betegner Tom Erik Ruud som en tilfeldighet.

Tjente millioner

- Det var Thomas som tok initiativ til dette. Hvordan han har organisert kjøpet får være hans sak, sier Tom Erik Ruud.

Thomas Øye har tidligere sagt til Dagbladet at det var Ruud & Rye som tok initiativ til denne handelen.

- Ruud & Rye sa til meg at de kunne tilby en samlet pakke på rundt 800000 aksjer. Jeg kjente ikke folkene i ABI før dette, og så ikke noe galt i å kjøpe rundt en tredjedel av aksjene fra dem. Etter dette har jeg ikke kjøpt aksjer av ABI, sa Øye, som tjente 10 millioner kroner på videresalg av aksjene.

Fortsatt aksjonærer

Eksakt hvor mye gründerne har tjent, vil de ikke oppgi. De presiserer at de fremdeles sitter som de to største private aksjonærene i Ruud & Rye.

- Etter tilbakekjøp sitter vel jeg igjen med rundt tre millioner kroner, sier Tom Erik Ruud.

- Jeg kan på stående fot ikke si hva jeg sitter igjen med, men det er snakk om et millionbeløp. Et viktig poeng som bør nevnes er at vi har kjøpt tilbake aksjer for priser som er høyere enn det vi noen gang har solgt for, sier Reinhard Rye til Dagbladet.

PLASTER PÅ SÅRET: Tom Erik Ruud og Reinhard Rye opplevde marerittet da aksjepushere solgte aksjer i deres selskap til småsparere til overpris. Trøsten er at de sjøl tjente millioner på å selge aksjer til profesjonelle investorer og kjendiser. Bildet er fra lanseringen av barberhøvelen deres.