Skurker på kanontokt

Det var som i en Olsenbanden-film: En kranbil kjørte inn på festningsområdet og lastet opp uerstattelige bronsekanoner fra 1700-tallet. En våken major avverget tyveriet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det frekke tyveriforsøket skjedde utenfor Forsvarsmuseet på Akershus festning ved 17-tida sist torsdag.

De 13 bronsekanonene fra Fredrik 7.s tid er svært verdifulle, men sto midlertidig plassert usikret utenfor museet.

Politiet etterforsker saken, men har ikke pågrepet røverne.

- Tyvene ga et velrenommert Oslo-firma oppgaven med å hente kanonene. Kranbilen var i ferd med å laste dem opp da en major fattet mistanke. Vi låste inn kanonene og anmeldte tyveriforsøket, sier museumsdirektør Rolf Scheen.

- Var det ingen vakter som lurte på hva kranbilen gjorde på Akershus festning?
- Det er festningspolitiet som skal ha kontroll. Men de kan ikke ha øynene overalt. Her tok tyvene en skitten sjanse, sier direktør Scheen.

- Vi er også kjent med at en person tidligere har gått rundt og fotografert kanonenes monogram. Det er jo litt spesielt, sier Scheen.

- Peker dette i retning av et bestillingstyveri?
- Ting kan tyde på det. Men du får ikke omsatt disse kanonene i Norge. Det dreier seg om vakre, uerstattelige kunstverk, sier Scheen.

Han vil ikke ut med eksakt hvor mye kanonene er verdt, men det dreier seg om hundretusener. Klenodiene er ikke forsikret. Staten er selvassurandør.

<B>ETTERTRAKTET:</B> Noen ønsket seg kanonen fra 1700-tallet så sterkt at de bestilte et Oslo-firma til å henten den på Akershus festning.