Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skutt av mannen da hun signerte skilsmissepapirene

Anne Grethe Solberg ble skutt i brystet av mannen hun skulle skilles fra. Den argentinske stjernefotografen Walter Astrada valgte å dra til Norge for å dokumentere vold mot kvinner.

 MISTET ARMEN:  Da Anne Grethe Solberg lå på bakken etter å ha blitt skutt av mannen, tenkte hun at hun måtte puste forsiktig slik at han ikke så at hun var i live. Foto: Walter Astrada / Getty Editorial Grant / Felix Features
MISTET ARMEN: Da Anne Grethe Solberg lå på bakken etter å ha blitt skutt av mannen, tenkte hun at hun måtte puste forsiktig slik at han ikke så at hun var i live. Foto: Walter Astrada / Getty Editorial Grant / Felix Features Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 20. august 2006 satt Solberg på kjøkkenet til mannen hun skulle skilles fra. Skilsmissepapirene lå på bordet. Hun samlet dem sammen. Ga ham en klem og sa: «Vi sees snart».

- Nei, det gjør vi ikke, svarte han og trakk fram et skjult våpen fra bak kjøkkendøra.

Hun nølte et sekund. Så gikk det opp for henne hva våpenet skulle brukes til. Hun trakk seg baklengs ut døra mens hun skrek.

Det første skuddet traff henne i hofta, det andre i brystet. Med ansiktet ned i grusen utenfor boligen sin ble hun liggende og tenke:

- Jeg må puste forsiktig, med magen, slik at han ikke ser at jeg fortsatt er i live.

Overlevde En nabo så hva som skjedde og varslet politiet. Solberg overlevde, men mistet en arm og halter på grunn av skaden i hofta. Nå er hun en av kvinnene som portretteres av den argentinske stjernefotografen Walter Astrada.

I en periode på seks år har han reist verden rundt for å ta bilder av vold mot kvinner. Prosjektet startet i Guatemala i 2006, der 600 kvinner var blitt drept på ett år. Deretter dro han til Kongo, et land der voldtekt brukes systematisk i krigføring, og India, hvor Astrada dokumenterte hvordan små jentebabyer ble drept av foreldre som heller ville ha sønner.

Livsprosjektet sitt valgte han likevel å avslutte i Norge.

Han valgte Norge fordi mange ser på det som et paradis, likevel er vold mot kvinner et samfunnsproblem også her.

- Dere er kanskje det rikeste og tryggeste landet i verden, men likevel er det ikke trygt for kvinner. Volden her foregår innendørs og mer skjult. Jeg ville se hvordan Norge håndterte dette. Jeg ville også vise at dette ikke er et u-landsproblem, sier han til Dagbladet.

Skjult vold Flere av de norske kvinnen han fotograferte var utsatt for vold fra partnere. Et kjennetegn ved vold kvinner utsettes for er at den svært ofte utøves i nære relasjoner. Fotografen forteller at fordi volden i Norge er mye mer skjult enn i Guatemala og Kongo, var den vanskeligere å dokumentere.

Derfor skiller bildene seg fra hans tidligere verk ved at de er stillere og mindre dramatiske.

- I de andre landene snakket kvinnene også åpnere om problemene sine enn i Norge. Det kan virke som det er forbundet med skam å være voldsoffer, sier Astrada.

Nettopp tabu og skam var noe Anne Grete Solberg ønsket å være med å bekjempe da hun sa ja til å til å la seg portrettere i prosjektet.

- Det er viktig for meg å kunne gi volden et ansikt. Å vise at disse tingene skjer i Norge som alle andre steder i verden, sier Solberg.

Hun påpeker at partnervold rammer uavhengig av etnisitet, geografi, religion og sosioøkonomisk status.

- Jeg ønsker ikke at andre skal oppleve det jeg har opplevd. Ved å fokusere på dette kan andre kanskje gjøre bedre valg. Det finnes så mange løsninger på partnerbrudd som er fredelige. Å ty til vold fører aldri noe godt med seg.

Hun mener det norske samfunnet må sette inn et gir til for å få slutt på volden ved brudd, bli flinkere til å se tegnene på vold og sette inn tiltak.

Tiltak mot menn - Tiltakene må i større grad rettes mot menn. Det er viktig at menn som er i denne risikogruppa kan se andre mulige løsninger enn vold. Mye av kjønnsforskningen til nå har dreid seg om kvinner som ofre. Hvis man skal forstå mekanismene i partnervold, tror jeg det er viktig i større grad å gå inn i hvordan menn har det, på menns premisser, sier Solberg.

For å avdekke hvem som er i faresonen, ønsker hun seg mindre barrierer mellom offentlige instanser som politi, sykehus, psykiatri og Nav, egne handlekraftige ressurssentre med kompetanse på vold ved samlivsbrudd og mer tverrfaglig forskning.

- Dette er så alvorlig. Det dreier seg om å redde liv; både til kvinnene, til mennene som gjør dette og til barna. Walter Astradas bildeserie skal nå stilles ut over hele verden, blant annet i New York, Japan og Irland. Portrettene av de norske kvinnene skal også publiseres i bokform sammen med bildene som dokumenterer volden mot kvinner fra hele verden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media