NORSK TEAM: De skadde opprørerne som havnet i skuddveksling med nettopp norske soldater, ble i dag fraktet til sykehus av andre nordmenn. Foto: FORSVARET
NORSK TEAM: De skadde opprørerne som havnet i skuddveksling med nettopp norske soldater, ble i dag fraktet til sykehus av andre nordmenn. Foto: FORSVARETVis mer

Skutt av norske soldater, reddet av norske soldater

To opprørere drept og to skadd da de angrep med motorsykler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): To menn ble drept og to skadd da norske og afghanske soldater søndag morgen havnet i skuddveksling med opprørere i Jalaierdalen nord for Meymaneh i Afghanistan.

Alle de drepte og skadde betegnes som opprørere, og ingen nordmenn er skadd.

Opprørerne kjørte motorsykler da de skjøt mot de norske soldatene med håndvåpen, skriver Forsvaret i en pressemelding.

- En av opprørerne vi brakte inn er hardt skadd. Den andre sårede forsøkte å flykte etter angrepet. Både afghanske og norske soldater ble derfor sendt ut på patrulje for å forsøke å finne ham, og etter nesten en time fant vi en mann med splintskader i beinet, sier oberst Knut Fredheim, sjef for den norske stabiliseringsstyrken i Meymaneh.

Begge de skadde ble evakuert av et norsk helikopterteam  og fraktet til feltsykehuset i Meymaneh, som blant andre er bemannet med norsk helsepersonell.

- Vi er forpliktet til å hjelpe sårede motstandere, så sant vi har kapasitet. Det er imidlertid ikke bare på grunn av regler og krigens folkerett vi gjør dette. For oss er det viktig å behandle også motstanderne humant. Angriperne er jo også medmennesker som vi har menneskelig respekt for, sier Fredheim i pressemeldingen.

De norske soldatene som åpnet ild mot de påståtte angriperne deltar i den afghanskledede operasjonen «Chashme Naw».Den pågår i Faryab-provinsen nordvest i Afghanistan og er ment å bedre sikkerheten for befolkningen for å gi hjelpeorganisasjoner mulighet til å bygge infrastruktur og starte utviklingsprogrammer.