Skutt av politiet i eget hjem

Knappe to uker har gått siden politibetjent Amber Guyger ble dømt for å ha drept sin svarte nabo i hans eget hjem. Natt til lørdag ble Atatiana (28) drept på soverommet av en hvit politibetjent.

SKØYT GJENNOM VINDUET: Atatiana (28) ble drept av politiet - i sitt eget hus. Dette er saken. Reporter: Emilie Rydning. Video: CNN og Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Natt til lørdag ringte James Smith til politiet i Fort Worth i Texas. Han hadde lagt merke til at naboens dør var åpen og lysene på, og ville forsikre seg om at alt sto bra til.

Politiet rykket ut til Atatiana Koquice Jeffersons (28) bolig og undersøkte eiendommen, da en av dem la merke til en person som sto nær et vindu på innsida av boligen, skriver CNN.

Den ikke navngitte politimannen skal ha ropt «hendene i været», før han fyrte av et skudd gjennom vinduet. Skuddet traff Jefferson, som ble drept på et soverom i sitt eget hjem.

- Føler det er delvis min feil

Jeffersons åtte år gamle nevø var i samme rom da Jefferson ble drept. Ifølge familiens advokat, Lee Merritt, spilte de to TV-spill da drapet fant sted.

James Smith sier til Fort Worth Star-Telegram at han bare forsøkte å være en god nabo, men at han bebreider seg selv etter hendelsen.

- Jeg er rystet, jeg er sint, jeg er oppskaket. Og jeg føler at det er delvis min skyld. Hvis jeg aldri hadde ringt politiet, ville hun fortsatt vært i live.

Noen timer etter drapet, slapp politiet det CNN omtaler som «en kraftig redigert versjon» av opptaket fra kameraet på vesten til en av politibetjentene, der blant annet skyteepisoden vises.

I en pressemelding skriver politiet at de tok seg inn i boligen og ga 28-åringen livreddende førstehjelp, men at hun døde på stedet.

POLITIDRAP: Politiet rykket ut til et hotell da de ble varslet om at noen pekte et våpen ut av vinduet. Konfrontasjonen er aggresiv, og ender med at Daniel Shaver blir skutt. Arizona, USA. Vis mer

Politibetjent hevder han oppfattet en trussel

Hendelsen skjer knappe to uker etter at politibetjent Amber Guyger (31) ble dømt til ti års fengsel for drapet på naboen Botham Jean (26), da hun gikk inn i feil leilighet og trodde han var en inntrenger.

Drapet fant sted i nabobyen Dallas i fjor høst.

Begge drapene stiller seg i rekka over saker der hvite politibetjenter har drept svarte, ubevæpnede personer.

Talsperson for politiet i Fort Worth, Brandon O'Neil, har lovet en grundig etterforskning av skyteepisoden.

I den første pressemeldinga skrev politiet at politimannen angivelig skal ha oppfattet en trussel, og at de fant et skytevåpen da de tok seg inn i leiligheten.

KREVER GRUNDIG ETTERFORSKNING: Familiens advokat Lee Merritt. Foto: AP / NTB Scanpix
KREVER GRUNDIG ETTERFORSKNING: Familiens advokat Lee Merritt. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Advokat Lee Merritt, som representerer begge ofrenes familier, sier til CNN at etterforskningen bør foretas av et uavhengig organ, ikke av politiet i Fort Worth selv.

Få politiansatte blir nemlig siktet for drap, og ennå færre blir dømt, skrev kanalen i fjor høst.

Merritt har også stilt seg kritisk til politibetjentens opprinnelige forklaring.

- Du hører ikke politibetjenten rope «pistol, pistol, pistol». Han hadde ikke tid til å oppfatte en trussel. Det er drap, sa han til nyhetsbyrået AP etter å ha sett videoopptaket.

Familien i sjokk

AP har snakket med flere av Jeffersons familiemedlemmer, som stiller seg uforstående til hvorfor hun ble drept.

- Dette er enda en situasjon der folk som skal beskytte oss, egentlig ikke er her for å beskytte oss, sier søster Amber Carr.

Ifølge nyhetsbyrået samlet en stor folkemengde seg utenfor Jeffersons bolig søndag kveld, etter at demonstrasjoner tidligere på dagen stanset biltrafikken i området.

Organisasjonen National Association for the Advancement og Colored People, omtaler skyteepisoden som uakseptabel.

- Hvis det ikke er trygt å ringe politiet, hvis vi ikke er trygge i våre egne hjem, hvor kan vi finne fred?

Presidentkandidat for demokratene, Bernie Sanders, gikk samtidig ut og ba justisdepartementet etterforske saken.

- Drapene på ubevæpnede svarte amerikanere må ta slutt. Atatiana Jeffersen skulle vært i live, skriver han på Twitter.

Mandag kveld norsk tid ble politimannen pågrepet og siktet for drap, melder NBC, men skal nå være løslatt mot kausjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer