Skutt av politiet under ransforsøk

To menn i 40-årsalderen ble skutt av politiet under et ransforsøk mot DnB Nors filial på Jessheim i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet ventet allerede inne i lokalene da to væpnede menn tok seg inn i DnB Nor-filialen seint i går kveld. Mennene ble begge skutt og pågrepet under den godt planlagte politiaksjonen. De to er foreløpig siktet for forsøk på grovt ran.

Tungt ransmiljø

Konstituert politimester i Romerike politidistrikt, Kari Torkelsen, bekreftet på en pressekonferanse klokka 02.00 i natt at de to mennene ble overrasket av politiet under et forsøk på å rane DnB Nors filial på Jessheim.

- Søndag kveld gjennomførte politiet en koordinert aksjon og pågrep to væpnede menn fra det tunge ransmiljøet, opplyser lensmannskontoret i Ullensaker i en pressemelding.

Ifølge NRK satt politiet inne i bankens lokaler og ventet på ranerne, som skal ha vært bevæpnet med skytevåpen. Da mennene hadde tatt seg inn i bankens lokaler valgte politiet å skyte mot dem.

Mennene tilhører det tunge ransmiljøet på Østlandet. Den ene mannen skal tidligere være dømt for ran, og var i politiets søkelys på et tidlig stadium av etterforskningen av Stavangerranet.

Han skal imidlertid ha blitt sjekket ut av Stavanger-saken etter å ha meldt seg og avgitt forklaring, melder NRK.

Koordinert etterforskning

Nattas pågripelser skjedde ifølge politiet som et ledd i etterforskningen av det sentrale ransmiljøet den siste tiden.

Politiet var i natt svært sparsomme med opplysninger, men politimesteren betegnet dramaet som en del av en koordinert aksjon, og viste til at det har vært gjennomført en koordinert etterforskning og spaning over store deler av landet etter det store ranet ved tellesentralen NOKAS i Stavanger.

Politiet avviser imidlertid en direkte sammenheng mellom ransforsøket på Jessheim og NOKAS-ranet.

- Vi ser på dette som en helt ny sak, som ikke kan settes i sammenheng med Stavangerranet, sier politiinspektør Ernst K. Rossebø ved Rogaland politidistrikt til Dagbladet.no.

- Utover det har vi ingen kommentar, legger han til og henviser til Romerike politidistrikt.

Skuddskader

Under nattas aksjon avfyrte politiet skudd, og begge ranerne ble skadd. De ble hentet av ambulanser og kjørt til henholdsvis Ullevål universitetssykehus og Akershus universitetssykehus under politibevoktning.

Den ene mannen har skuddskader i begge lår og skal opereres.

- Pasienten er alvorlig skadd, men tilstanden er stabil, bekreftet akuttmottaket ved Ullevål universitetssykehus klokka 01.45 overfor Dagbladet.

Akershus universitetssykehus bekrefter overfor Dagbladet at de også har mottatt en person i forbindelse med samme hendelse.

- Det har kommet inn en mann på ca 40 år ca klokka 00.30 i natt. Han har skuddskader i en hånd og i baken. Skadene betegnes som lette og tilstanden er stabil. Han overvåkes kontinuerlig, og skal opereres så snart som mulig, sier Tor-Ole Øverkil, koordinator ved akuttmottaket på Akershus universitetssykehus.

- Vi har foreløpig ikke noe nytt å tilføye, bortsett fra at mannen er flyttet til en post-operativ avdeling, sa Øverkil til Dagbladet.no klokka 06.

Avsperret

Pågripelsen av de to mennene i 40-årsalderen skal ha skjedd ved midnattstider. To vitner Dagbladet har snakket med opplyser at de observerte to sivilkledde politispanere utenfor banklokalene på Jessheim like etter klokka 23.30 i natt.

Umiddelbart etterpå ankom et politihelikopter og flere bevæpnede politifolk. Store politistyrker var i aksjon.

Området rundt banken i Jessheim sentrum ble avstengt, mens maskerte politifolk med automatvåpen voktet sperringene. Folk som kom i nærheten ble avvist, og enkelte som forvillet seg innenfor sperringene ble raskt lagt i bakken.

Vitner skal ha observert en lastebil innenfor politisperringene, men det er uklart om denne har hatt noe med saken å gjøre.

Etterforskes av Sefo

Politiets særskilte etterforskningorgan - Sefo - er koplet inn i saken fordi politiet har avfyrt skudd.

Regionsleder Åge Karlsen i Sefo understreket på pressekonferansen i natt at saken skal granskes etter vanlige rutiner, men at ingenting foreløpig tyder på at politifolkene har gjort noe kritikkverdig. Karlsen viser til at politiet sto overfor det han betegnet som «kjente, tyngre kriminelle».

- I og med at det er personskade som følge av politiets tjenestebehandling, så undersøker SEFO rutinemessig dette, sier Sefo-leder Karlsen.

  • Politiet i Ullensaker og Sefo skal holde en pressekonferanse om saken i ettermiddag. Tidspunktet er foreløpig ikke angitt, men Dagbladet.no vil følge saken.
SKUTT: De to ransmennene ble skutt etter forsøk på å rane DnB Nors filial på Jessheim like etter midnatt.
KOORDINERT AKSJON: Politiaksjonen ble gjennomført som del av den koordinerte etterforskningen i etterkant av Stavangerranet. De skadde skal tilhøre et tungt ransmiljø.