Skutt da han løp for å advare

Vaktmannen Rune Havdal (43) ble skutt da han løp for å advare leirdeltakerne mot terroristen.

BREIVIKS TREDJE OFFER:  Vaktmannen Rune Havdal ble drept mellom hovedhuset og kafébygget på Utøya. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
BREIVIKS TREDJE OFFER: Vaktmannen Rune Havdal ble drept mellom hovedhuset og kafébygget på Utøya. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Skipperen (48) på MS «Thorbjørn» vitnet i går i Oslo tingrett. Han forklarte hvordan massemorderen Anders Behring Breivik lurte ham, vaktene på landsida og på kaia på Utøya.

48-åringen var i umiddelbar nærhet da Breivik skjøt hans samboer Monica Bøsei (45) og politimannen Trond Berntsen. Han sa i retten at han ikke kunne huske om han så drapet på sin samboer.

- Jeg gikk i land og så til Monica, så at hun lå der. Statsadvokat Inga Bejer Engh spurte om han så hvordan Berntsen ble skutt. - Han ble skutt helt innpå. I ryggen, svarte skipperen.

Løp Han forklarte at han ikke så drapet på den andre vaktmannen, Rune Havdal (43) som ble drept like etter Bøsei.

Men politiet har i detalj kartlagt Breiviks første minutter på øya. Ifølge politidokumenter og Breiviks forklaring var Havdal sannsynligvis like i nærheten da Breivik begynte massakren.

Vitner har forklart at han løpt opp bakken mot kafébygget og ropte for å advare ungdommene som befant seg der oppe. Men Havdal rakk ikke fram. Breivik skjøt ham i ryggen.

Det er ingen vitner til selve drapet, men det skal ha skjedd på langt hold. Terroristen skjøt ham ytterligere en gang på nært hold, før han trolig gikk rett opp til kafébygget. Han ble også truffet av flere skudd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer