Skutt da han løp for å advare

Vaktmannen Rune Havdal (43) ble skutt da han løp for å advare leirdeltakerne mot terroristen.

BREIVIKS TREDJE OFFER:  Vaktmannen Rune Havdal ble drept mellom hovedhuset og kafébygget på Utøya. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
BREIVIKS TREDJE OFFER: Vaktmannen Rune Havdal ble drept mellom hovedhuset og kafébygget på Utøya. Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skipperen (48) på MS «Thorbjørn» vitnet i går i Oslo tingrett. Han forklarte hvordan massemorderen Anders Behring Breivik lurte ham, vaktene på landsida og på kaia på Utøya.

48-åringen var i umiddelbar nærhet da Breivik skjøt hans samboer Monica Bøsei (45) og politimannen Trond Berntsen. Han sa i retten at han ikke kunne huske om han så drapet på sin samboer.

- Jeg gikk i land og så til Monica, så at hun lå der. Statsadvokat Inga Bejer Engh spurte om han så hvordan Berntsen ble skutt.
- Han ble skutt helt innpå. I ryggen, svarte skipperen.

Løp Han forklarte at han ikke så drapet på den andre vaktmannen, Rune Havdal (43) som ble drept like etter Bøsei.

Men politiet har i detalj kartlagt Breiviks første minutter på øya. Ifølge politidokumenter og Breiviks forklaring var Havdal sannsynligvis like i nærheten da Breivik begynte massakren.

Vitner har forklart at han løpt opp bakken mot kafébygget og ropte for å advare ungdommene som befant seg der oppe. Men Havdal rakk ikke fram. Breivik skjøt ham i ryggen.

Det er ingen vitner til selve drapet, men det skal ha skjedd på langt hold. Terroristen skjøt ham ytterligere en gang på nært hold, før han trolig gikk rett opp til kafébygget. Han ble også truffet av flere skudd.

I løpet av seks minutter, mellom klokka 17.23 og 17.29, skjøt Breivik til sammen 35 personer rett ved og inne i Kafébygget. 20 av disse personene døde av skadene de fikk.

Om lag 300 personer oppholdt seg i og ved Kafebygget og Teltplassen på dette tidspunktet. Dette kommer fram i politiets hovedrapport om Utøya, som Dagbladet kjenner innholdet i.

I Oslo tingrett i dag begynner vitnemålene som omfatter obduksjonsrapportene etter Utøya-ofrene.

Sønnen på Utøya Rune Havdal etterlot to barn. Et av dem, den yngste sønnen, var sammen med faren på Utøya 22. juli. Ifølge Drammens Tidende var det en  tilfeldighet.

Ifølge avisa hadde Havdal og Berntsen egentlig planlagt å dra på Tusenfryd med barna denne dagen, da vaktoppdraget i utgangspunktet var å passe på at det var ro og orden om natta. Men de dro på torsdag i stedet, fordi det var meldt mye regn på fredag.

Dermed var både barna og de to fedrene på øya da Breivik startet massakren. Berntsen ble Breiviks andre offer. Havdal det tredje. De to barna overlevde.

Havdal var blant de første ofrene som ble begravet. I et minneord fra AUF-ledelsen og Arbeiderpartiet het det blant annet:

- Rune bidro han til å gjøre sommerleirene til det de skulle være for unge mennesker: Et sted for glede, fellesskap og engasjement, et sted for trivsel i trygghet. Vi vil huske han som en rolig, men alltid tilstedeværende person. Han var hjelpsom og imøtekommende, en lun, snill og livsglad mann, der latteren satt løst.

- Rune, du var den voksne som skapte trygghet for de unge. Du vil bli dypt og inderlig savnet, og vi er deg evig takknemlig. Din innsats for Utøya gjennom mange år vil ikke bli glemt.  

Havdal var sivil vakt og hadde hatt vaktoppdraget på Utøya sammen med Berntsen i ti år. Han hadde lang erfaring som vekter og jobbet også som skogsarbeider.

Beskyttet ungdom Også Hanne Anette Balch Fjalestad (43), som jobbet frivillig på Utøya for Norsk Folkehjelp, forsøkte å beskytte ungdommene på da Breivik gikk i land. 43-åringen ble drept på en grusvei like utenfor Kafebygningen like etter Havdal. I sin minnetale til Balch Fjelstad skriver statsminister Jens Stoltenberg følgende om hennes heltemodige innsats like før hun ble drept:

«Vitner har etterpå fortalt at da terroristen skjøt rundt seg, gikk hun mot gjerningsmannen og ropte at «Man skyter da ikke på barn!» Dette reddet trolig livene til flere ungdommer, men hennes eget liv ble ikke spart.»

SKUTT OG DREPT:  Vaktmannen Rune Havdal (43) ble skutt i ryggen på langt hold da han løp for å advare leirdeltakerne mot terroristen.
SKUTT OG DREPT: Vaktmannen Rune Havdal (43) ble skutt i ryggen på langt hold da han løp for å advare leirdeltakerne mot terroristen. Vis mer